INSCOP: Armata şi Biserica rămân cele mai de încredere instituţii pentru cetăţeni

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Ministerul Apărării Naţionale (MApN)

Sursa foto: facebook / Ministerul Apărării Naţionale (MApN)

English Version

Clasa politică, prin Guvern şi Parlament, beneficiază de o încredere foarte mică în rândul cetăţenilor cu drept de vot

Armata şi Biserica rămân instituţiile în care românii au cea mai mare încreder, fiind urmate de NATO şi UE, în timp ce Guvernul şi Parlamentul sunt pe ultimele poziţii, cu o cotă de încredere considerabil mai scăzută decât în urmă cu 10 ani, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro.

Armata este instituţia în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 70,4% dintre repondenţi declarând că au încredere mare şi foarte mare în această instituţie (faţă de 65,4% în 2013), urmată de Biserică cu 62,5% (faţă de 65,2% în 2013). Topul încrederii este continuat de două instituţii internaţionale, NATO cu 55,4% încredere mare şi foarte mare (faţă de 52,1% în 2013) şi Uniunea Europeană, cu 50,3% (faţă de 49,3% în 2013). Pe următoarele poziţii se situează Poliţia cu 48,6% (faţă de 46% în 2013), Banca Naţională a României cu 43,3% (faţă de 51,2% în 2013), autorităţile locale - primărie - cu 41% (faţă de 39,6% în 2013) şi Preşedinţia cu 29,8% (faţă de 25,8% în 2013).

Pe ultimele poziţii în topul încrederii cetăţenilor se află Guvernul cu 19,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 34,8% în 2013) şi Parlamentul cu 17,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 26,7% în 2013).

Remus Ştefureac, directorul INSCOP, a declarat pentru sursa citată:

"Încrederea (multă şi foarte multă) a românilor în instituţii şi organizaţii interne şi internaţionale relevă o excepţională stabilitate în ultimii 10 ani. Clasamentul încrederii primelor patru instituţii este neschimbat din 2013 până în prezent, cu Armata şi Biserica pe primele două locuri, urmate de NATO şi Uniunea Europeană. Încrederea în Armată şi în NATO a crescut comparativ cu 2013, evoluţia fiind firească în contextul de securitate actual marcat de războiul din Ucraina. Încrederea în instituţiile mai politice - Preşedinţie, Guvern şi Parlament - este influenţată de contextele specifice momentelor politice în care au fost culese datele (2013, respectiv 2023). Se observă o încredere mai scăzută în Guvern şi Parlament în 2023 comparativ cu 2013, situaţia fiind perfect explicabilă în condiţiile în care evaluarea actuală este făcută după o perioadă de crize succesive (pandemie, criză economică, dificultăţi sociale, schimbări de guverne) care au erodat încrederea românilor".

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Apare un alt sodaj ce nu duce lucrurile pîina la capat .Pai daca armata are procentul cel mai mare al increderii cetatenilor cum se face ca politic Ciuca ne este prezentat cu o foarte mica incredere cetatenesca conoscut fiind faptul ca nu exista in alt vector militar de imagine angajat in a-si arata si pune valoarea dobindita in lupta in slujba politicii si in slujba cetateanului .Ce naiba sa ceri de la niste politicieni civili acum cind Romania se afla in razboi .Stiu, care cumva , Simion ,Drula sau Ciolacu cu ce se maninca razboiul si care sunt nevoile militare imediate ale tarii ? Nici vorba .Singurul politician , devenit de nevoie , ce poate salva Romania si poate face din Romania o forta militara in regiune este romănul absolut Ciuca .Oare îi vedeti pe cei trei banuiti muschetari , mai sus amintiti, ca sunt in stare sa protejeze natiunea ? Desigur nu ii putem banui ca nu cunosc zicala „ ăl cu paie ăl cu fin ”dar nici nu vedem vreo forma de exceptionalism militar in bagajul de cunstiinte al Sefilor de partide cu exceptia binecunoscuta noua a Generalului .In aceste momente de mar unora care inca cred ca politica este drumul ce duce este spre a „mesteca ”cuvintele .Insira-te margarite sau vorbele goale nu pot inlocui competenta militara .Vom vota pe cel care a dovedit ca poate face si nu pe cei care au dovedit ca doar spun ca pot .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb