INSTANŢA A DECIS CĂ SUNT ABUZIVE CLAUZELE PRIVIND DOBÂNDA ŞI COMISIOANELE OTP Bank pierde definitiv al doilea proces colectiv în faţa ANPC

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 decembrie 2017

OTP Bank pierde definitiv al doilea proces colectiv în faţa ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat un nou proces colectiv pe clauze abuzive, deschis împotriva OTP Bank. Este vorba despre cel de-al doilea astfel de caz câştigat definitiv de ANPC, prima decizie de acest gen fiind pronunţată în vara anului 2015, împotriva aceleiaşi bănci.

Cea de-a doua hotărâre a fost pronunţată în data de 13 decembrie, soluţia pe scurt fiind, conform portalului instanţei: "Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că: Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzelor prevăzute la art. 6.1, 8.8 şi 15.1. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă".

Potrivit datelor apărute în spaţiul public, dosarul are ca obiect acordarea unui credit bancar ipotecar, iar clauzele declarate nule privesc, în principiu, dobânda (art. 6.1 - "Pentru creditul acordat, clientul datorează şi va plăti băncii o rată de dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii") şi comisioanele (art. 8.8 - "Pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica nivelul taxelor şi comisioanelor, fără consimţământul clientului. Noul nivel al taxelor şi comisioanelor va fi publicat în tariful de comisioane şi va fi afişat la sediile băncii"). Articolul 15.1 din contractul respectiv, declarat şi el nul de către Curtea de Apel Bucureşti, arată: "Nerespectarea de către client a oricărei obligaţii asumate prin prezentul Contract şi/sau contractele accesorii acestuia constituie un caz de culpă şi acordă băncii dreptul de a declara întregul credit scadent şi de a lua orice măsură pe care o consideră necesară pentru a-şi recupera pagubele cauzate în acest mod".

Procesul fiind unul colectiv, sentinţa are efecte erga omnes, adică trebuie aplicată tuturor dosarelor de credit similare cu cel reclamat.

În vara lui 2015, instanţa s-a pronunţat în dosarul de tip "class action" deschis de ANPC contra OTP Bank, găsind ca abuzive clauzele ce privesc dobânda şi stabilind că acestea vor fi eliminate din toate contractele de acest tip încheiate de OTP Bank cu clienţii săi.

Reprezentanţii ANPC ne-au explicat, la vremea respectivă, că, în procesul pe care instituţia l-a câştigat împotriva OTP Bank, este vorba despre două tipuri de contract - unul care priveşte împrumuturile de nevoi personale garantate cu ipotecă şi unul de credit imobiliar.

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, ne-a declarat, atunci, că numărul dosarelor din care banca va trebui să elimine clauzele pe care justiţia le-a declarat abuzive este redus: "Dacă instanţa va decide că trebuie să eliminăm clauzele abuzive din toate contractele de credit, vom face acest lucru, doar că numărul contractelor care mai conţin astfel de clauze este foarte mic. Concret, procesul ANPC a fost demarat pentru cei 400 de clienţi împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) care nu au semnat actele adiţionale întocmite în baza OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Instanţa a extins procesul pentru 8000 de debitori cu credite în CHF. Dar, în cazul a 7600 dintre aceştia, au fost eliminate deja respectivele clauze, atunci când au fost implementate prevederile OUG 50". Sentinţa din 2015 este definitivă şi irevocabilă, însă, potrivit reprezentanţilor ANPC, în acest caz nu mai există dosare care să intre sub incidenţa deciziei judecătoreşti, unele dintre credite fiind executate, altele plătite, iar într-o serie de astfel de dosare fiind modificate încă dinainte respectivele articole.

În schimb, în cazul procesului în care Instanţa s-a pronunţat zilele trecute, OTP încă mai are dosare în derulare ce conţin astfel de clauze, ne-au mai spus reprezentanţii ANPC.

Conducerea OTP Bank nu ne-a spus, până la închiderea ediţiei, câte astfel de dosare de credit ar urma să modifice.

Procesele de tipul celor în cauză constituie unul dintre aspectele asupra cărora Fondul Monetar Internaţional (FMI) a tras un semnal de alarmă în Raportul publicat în luna aprilie a anului 2015.

FMI sublinia, în lucrarea citată: "Riscurile legale rămân o preocupare majoră pentru sistemul bancar. Un val de procese recente pe baza Codului civil adoptat în 2013 referitoare la clauzele abuzive din contractele de credit a dus la situaţia în care deciziile instanţelor inferioare sunt atacate cu apel pe motiv că sunt împotriva practicilor de piaţă. Dacă acele verdicte devin baza unor acţiuni de tip «class action» (n.r. - procese colective), ele pot reprezenta o ameninţare pentru stabilitatea sistemului".

Pe rolul instanţelor există peste 45 de procese de tip "class action" deschise de ANPC împotriva băncilor, ce vizează caracterul considerat abuziv al comisionului de risc/administrare, dobânzii de referinţă variabilă; dobânzii revizuibile după politica şi discreţia băncii clauzei de schimb valutar care trece tot riscul deprecierii leului faţă de dolar, euro, CHF etc. la consumator.

ANPC a mai câştigat şi alte procese colective pe clauze abuzive, însă în primă instanţă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Se vede din nou si demonstrat de ce face profit sistemul bancar din Romania sumele platite in plus nu se pot recupera numai in justitie acolo alti bani alta distractie

    Cine ziceti ca a dus criza in spate? Bancile?

    Nu mai iesiti sa spuneti ca este risc sistemic? 

    De ce nu explicati magaria translatiei comisioanelor catre creditele de adeziune? 

    Mai stiti ce se intampla cu creditele nevinovate de la BRD domnule Vasilescu? 

    OTP, Volskbank (banca de suflet a domnului guvernator), BCR, Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, etc., toate sunt curate ca lacrima de crocodil. 

    Nu imbracati tricoul de formator de opinii neutru si nu iesiti sa ne explicati ceva pe care noi, needucatii financiari, nu il intelegem corect, ca bancile sunt vitale dar cetatenii nu... Si ca, de fapt, condamnarea bancilor este asa, o mica scama pe reverul impecabil al sistemului bancar si al "supraveghetorului" BNR. 

    Aveti haina ciuruita de molii domnule Vasilescu.

    Rusine! 

    1. Ce penibil esti

      Corect. Vasilescu este foarte penibil...

      Bine spus.

      Iti admir curajul, nu-i prima oara si nici ultima, de a te semna cu numele care te si caracterizeaza: ANONIM.

      Da, sunt penibil. Dar nu in sensul in care curajul iti ghideaza actiunile si cuvintele. Sunt penibil pentru ca sunt cam singurul cu aceasta forma de forma de a-mi asuma prin semnatura actiunile si cuvintele. 

      Sa nu crezi ca nu am si eu in arsenalul vocabularului meu cuvinte si expresii care sa-ti caracterizeze curajul, dar chiar nu le-ai intelege si, ca atare, nu au niciun farmec daca le risipesc in zadar. 

      Pot sa-ti spun doar atat: Am absolvit "magMa cum laude" Academia de injuraturi din fata blocului si am concurat cu cinste in etapa pe oras a Olimpiadei aferente. Insa frumusetea unei injuraturi nu se savureaza public si nici cu astfel de curajosi, de teapa ta!

      Ramai in negura anonimatului tau! 

      Si eu ma semnez cu numele real, chiar l-am invitat pe pacalici pe Lamotesti, dar babalaul stie doar sa injure, nu sa se arate la fata. Mai ales de cand i-au furat canapeaua de la radio e in necaz mare...

    Bravo

    OTP Bank a făcut profit, numai prin înșelăciuni, și clauze abuzive inserate in contractele de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb