Institutul de Competenţe InnoEnergy anunţă atingerea obiectivului de a instrui 100.000 de cursanţi prin intermediul Academiei Europene a Alianţei Bateriilor (EBA Academy), potrivit unui comunicat emis redacţiei. Lansată în 2022 ca prima Academie Net-Zero din Europa, si mandatata de catre Comisia Europena, Academia răspunde nevoilor unei industrii în continuă evoluţie şi ale forţei sale de muncă.
EIT InnoEnergy este susţinut de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), o entitate a Uniunii Europene.
Academia oferă servicii de formare adaptate pentru a echipa noile talente care intră în industrie şi pentru a îmbunătăţi expertiza tehnică a profesioniştilor cu experienţă, dezvoltate în colaborare cu experţii din industrie de la Alianţa Europeană a Bateriilor. Cursurile tehnice dezvoltate pentru ingineri şi tehnicieni, precum Sistemele de Management al Bateriilor şi Tehnician de Baterii, au fost cele mai accesate cursuri, cu 27.000 de cursanţi care au finalizat ultimul curs. Cursurile fundamentale precum Fundamentele Bateriilor şi Bazele Stocării Bateriilor au fost, de asemenea, foarte solicitate, reflectând interesul tot mai mare al forţei de muncă pentru a obţine competenţele necesare în sector. Cursurile Academiei, oferite online sau in prezential sunt disponibile in 10 limbi, fiind disponibile la nivel pan-european, cu 27.500 de cursanţi instruiţi în Germania, 21.000 în Franţa, 11.000 în Spania şi câte 8.000 în Polonia şi România.
Oana Penu, Directorul Institutului de Competenţe InnoEnergy, a declarat: "Echiparea forţei de muncă din Europa cu competenţele potrivite este o necesitate pentru competitivitatea Europei în sectoarele strategice. Atingerea pragului de 100.000 de cursanţi instruiţi este o dovadă a puterii iniţiativelor de formare axate pe industrie. Totuşi, mai este mult de făcut pentru a echipa forţa de muncă cu toate competenţele necesare pentru tranziţia verde. Academia Europeană a Alianţei Bateriilor a stabilit un nou standard pentru colaborarea dintre industrie şi mediul academic."
Academia este susţinută de 13 state membre şi regiuni, inclusiv Spania, Franţa, Ungaria, regiunea Göteborg, România, Bulgaria, Flandra, Valonia, Irlanda, Slovacia, Polonia şi Catalonia, parteneriate industriale cu ManpowerGroup şi NIIT şi o reţea de 4.000 de formatori locali. Academia a stabilit un model pentru viitoarele Academii Net-Zero, punând bazele pentru Academia Europeană de Energie Solară, lansată în 2024.
După finalizarea cu succes a instruirii a 100.000 de cursanţi, Academia şi partenerii săi îşi vor extinde serviciile de perfecţionare pentru a dezvolta talentul necesar la nivel european si va include recrutarea, integrarea şi retenţia cursantilor oferind o abordare holistică pentru a răspunde nevoilor industriei dincolo de recalificare.