Institutul pentru Politici Publice: 49,3% din donaţiile încasate de PUR în anul 2004 ar putea fi ilegale

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2005

Institutul pentru Politici Publice (IPP) afirmă că 49,3% din donaţiile încasate de Partidul Umanist din România (PUR) în 2004, respectiv suma de 2,8 miliarde lei, ar putea a fi ilegale.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii ieri, "în cadrul programului de analiză a finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, IPP a urmărit modul de respectare a declarării de către partidele politice în Monitorul Oficial a donaţiilor primite în anul 2004, conform prevederilor alin. 8, art. 5 din Legea nr. 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, şi a constatat că Partidul Umanist Român (Social-Liberal) a beneficiat de donaţii susceptibile de a fi ilegale, în valoare de 2.800.000.000 lei".

Potrivit aceleiaşi surse, în Monitorul Oficial, nr. 84/2005, partea a III-a, apar printre donatori SC Intact Advertising SA şi SC Grivco SA, ambele societăţi cu donaţii la limita maximă admisă, 1,4 miliarde lei fiecare, dar şi cu datorii la bugetul de stat, asupra cărora se începuse procedura executării silite, conform Legii 161/2003, publicată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), încălcîndu-se astfel alin.4 şi 5 din Legea finanţării partidelor potrivit cărora "persoanele juridice sînt obligate ca la data efectuării donaţiei să aibă achitate integral datoriile faţă de bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat".

Precizînd că sancţiunea în acest caz, conform prevederilor legale, este amenda contravenţională de la 30 milioane lei la 300 milioane lei şi confiscarea către bugetul de stat a celor 2,8 miliarde lei, sumă ce a făcut obiectul contravenţiei, IPP solicita Curţii de Conturi a României şi MFP să verifice această situaţie şi, în cazul în care aceste date se confirmă, să înainteze spre soluţionare actul de constatare către Curtea de Apel Bucureşti.

PUR: Curtea de Conturi este unica instituţie abilitată să formuleze un raport privind finanţarea PUR

Partidul Umanist (PUR) precizează, într-un comunicat dat publicităţii ieri, că în prezent Curtea de Conturi efectuează un control, prevăzut prin lege, cu privire la finanţarea formaţiunii politice. De asemenea, PUR precizează că societăţile donatoare SC Intact Advertising SA şi SC Grivco SA nu aveau, la data semnării actelor de donaţie, datorii către bugetul de stat. "Nu sîntem familiarizaţi cu activitatea curentă a Institutului de Politici Publice şi cu scopurile pe care acesta le serveşte, dar sîntem convinşi că unica instituţie abilitată şi credibilă să formuleze un raport privitor la finanţarea PUR şi a oricărui partid din România este Curtea de Conturi, al cărei raport final îl aşteptăm", afirmă umaniştii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb