Războiul propulsează acţiunile companiilor farmaceutice

INSTRUMENTE DE REFUGIU ÎN PERIOADE DE CONFLICT ARMAT: Războiul propulsează acţiunile companiilor farmaceutice

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 9 martie 2022

Reclamă vintage la "Preparatul WAMPOLE - Tonic şi stimulant pentru tineri şi bătrâni. O sănătate mai bună în tot timpul anului. Îmbuteliat în Philadelphia. Originar din 1880".

Reclamă vintage la "Preparatul WAMPOLE - Tonic şi stimulant pentru tineri şi bătrâni. O sănătate mai bună în tot timpul anului. Îmbuteliat în Philadelphia. Originar din 1880".

Dragoş Cabat, analist CFA: "În perioade de criză, sectoarele defensive dacă nu cresc, măcar se menţin la un nivel mai stabil decât altele" Bogdan Maioreanu, eToro: "Vom avea nevoie de sectorul farmaceutic indiferent de modul în care evoluează economia"

Acţiunile reprezintă active care, pe termen lung, au avut printre cele mai bune randamente comparativ cu alte forme de investiţii sau economisire, iar istoria arată că au tendiţa să recupereze rapid scăderile provocate de turbulenţele internaţionale.

Ziarul BURSA a vorbit cu mai mulţi analişti din piaţa noastră despre perspectivele companiilor din diverse sectoare de activitate, inclusiv din punctul de vedere al investitorilor, care încearcă să îşi protejeze banii în contextul actual.

Astăzi vă prezentăm opiniile analiştilor despre societăţile din sectorul farmaceutic. În esenţă, analiştii spun că domeniul face parte din categoria celor defensive, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie mai rezistent în perioade dificile din punct de vedere economic. În plus, sectorul are multiplii de evaluare relativ reduşi faţă de cei ai altor domenii, mai spun unii specialişti, care totuşi nu indică în mod explicit sectorul farma ca un refugiu pentru protecţia banilor în contextul actual marcat de conflictul din Ucraina, ce se suprapune peste un mediu puternic inflaţionist.

Scădere mai redusă a sectorului farma decât cea a pieţei în ansamblu de la începutul anului, în Europa şi Statele Unite

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a spus: "Vorbind în general, sectorul farma este defensiv. Iar astfel de sectoare în perioade de criză, dacă nu cresc, măcar se menţin la un nivel mai stabil decât altele. Dar pe moment, impactul se reflectă la nivelul întregii pieţe, cu foarte puţine sectoare care cresc, cum este cel energetic în acest moment".

De la începutul anului şi până la începutul acestei săptămâni, în Europa, indicele Stoxx 600 Healthcare din care fac parte companii precum Roche, Novartis sau AstraZeneca, avea o scădere de 9,14%, sub cea a indicelui compozit Stoxx 600, al cărui declin era de 14%.

Peste ocean, unde sunt companii precum Pfizer, Johnson & Johnson sau Moderna, indicele S&P Healthcare avea o depreciere de 7,8% de la începutul anului, faţă de scăderea de 11,8% a indicelui S&P 500.

"Preţul acţiunilor farma a scăzut pentru că pandemia s-a terminat, dar companiile nu şi-au scos banii aşa cum sperau iniţial", spune Dragoş Cabat.

Bogdan Maioreanu: "Într-un portofoliu diversificat, farma îşi poate găsi un loc bun"

Şi Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro subliniază caracterul defensiv al sectorului farmaceutic, adăugând că este unul dintre cele mai ieftine domenii prin prisma indicatorului Price to Earnings Ratio.

Analistul ne-a transmis: "Sectorul farmaceutic este considerat, în general, defensiv în faţa condiţiilor economice şi vom continua să avem nevoie de serviciile sale indiferent de modul în care evoluează economia. Sectorul este la minus 8,7% în acest an în SUA, depăşind scăderea de 10% a pieţei şi fiind semnificativ mai bun decât scăderile de 13-14% ale sectorului tehnologic (n.r. situaţie de la jumătatea săptămânii trecute). Este unul dintre sectoarele mai ieftine, cu o raţie P/E de 15 ori estimată la sfârşitul lui 2022 şi un randament al dividendelor de 2,1%. «Big pharma» sunt cele mai defensive, în timp ce acţiunile biotehnologice precum Moderna, care depind de un singur medicament sau de o singură tehnologie, sunt mult mai volatile. Cele mai mari acţiuni farmaceutice globale sunt J&J, UnitedHealth, Pfizer, Roche. Întotdeauna pledăm pentru diversificare. Într-un portofoliu diversificat, pharma îşi poate găsi un loc bun".

Radu Dăscălescu, analist în cadrul societăţii de brokeraj TradeVille, a inclus sectorul farmaceutic şi medical între care s-au dovedit reziliente în perioade inflaţioniste şi de incertitudine.

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "Una dintre temele mele favorite este legată de îmbunătăţirea calităţii vieţii"

Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale, afirmă că una dintre temele sale investiţionale favorite este legată de extinderea duratei şi calităţii vieţii.

Domnia sa ne-a spus: "Sectorul farmaceutic nu a fost supralicitat în ultima vreme, astfel că încă are indicatori foarte buni (...). Acum, opinia publică este atât de puternic orientată împotriva războiului, încât a uitat de trendul anti-farma care contează foarte mult. Una dintre temele mele favorite este legată de îmbunătăţirea calităţii vieţii - îmi plac companiile care se concentrează pe acest lucru. Mă interesează industria de «wellbeing», a cărei valoare se ridică la trilioane de dolari. Nu cred că noi avem ceea ce se numeşte «wellbeing», dar ce ţine de «leisure» de exemplu ar putea fi o temă ok. Sectorul medical este atractiv, avem şi noi un mare jucător".

Vorbind în general, profesorul de finanţe comportamentale subliniază că operaţiuni precum distribuţia de acţiuni gratuite, splitări sau răscumpărări, nu au dat rezultatele scontate de investitori. "Nu va mai funcţiona niciunul din lucrurile care au fost legate de dobânzile foarte mici şi de costul redus al capitalului, care au făcut ca răscumpărarea să fie eficientă pentru corporaţii. La un cost mai mare al capitalului, aceste operaţiuni, indiferent de sector, mi se par mai puţin rentabile", a conchis Adrian Mitroi.

La Bursa de Valori Bucureşti există câţiva producători de medicamente dar care, în special din cauza free-float-ului relativ redus, se află mai rar printre primele opţiuni ale investitorilor de retail. Antibiotice Iaşi, unul din cei mai importanţi producători români de medicamente generice, este deţinut majoritar de Ministerul Sănătăţii, compania fiind văzută de brokeri ca o opţiune pentru componenta defensivă a unui portofoliu diversificat. Mai sunt listate Biofarm Bucureşti, societate controlată de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi Zentiva Bucureşti, dar în cazul celei din urmă free-float-ul este extrem de redus. În zona comerţului şi distribuţiei de medicamente există Farmaceutica Remedia şi Ropharma, societăţi de dimensiuni mai reduse faţă de marile companii de la BVB.

Pe lângă companiile din sectorul farma, la bursa noastră este listat MedLife, prestator privat de servicii medicale care, pe baza unei campanii agresive de achiziţii şi a unor rezultate financiare în creştere, a avut o evoluţie spectaculoasă începând cu jumătatea anului 2020, ceea ce a propulsat compania în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pe criza la BVB e bine sa cumperi acolo unde majoritarii baga bani multi si ei!

    IMP au luat de zeci de milioane la 0,7. 

    la AST cumpara Diaconu in fiecare zi de foarte multi bani 

    Cam asa cel putin 'conservi' banii.

    Altfel,ca arunca unii cate o evaluare,merci,nu!Put your money were your mouth is. 

    1. Conserva-ti tu banii in imobiliare, te rog. Mai ales in perioada ce urmeaza. Baga mare!

      Vezi ca IMP a crescut cu 14.5% si e inca mult sub 0.7 si risti sa nu mai ai ask...asa implinesti volumul exorbitant de azi! 

      Daca au luat la 0.7 inseamna ca au luat inainte de a incepe nebunia! 

      Sunt atat de penibile comentariile astea in care se promoveaza propriul portofoliu. 

      Stii cum recunosti un spam? R: dupa genul asta de formulari "zeci de milioane" (cate?) sau "foarte multi bani" (cati?) sau "in fiecare zi" (de cand pana cand?) 

      Ai zis bine "money were"!!!  

      Astea sunt recomandarile tipice ale unui pretins investitor care se bazeaza intotdeauna pe vorbe'n vant, care ia decizii dupa ureche, nu pe date concrete si fundamente solide!  

      Apoi apare panica condimentata ulterior cu ura in vreme de "criza la BVB"... 

      Succes sa ai! 

      Multumesc!Deocamdata am avut ceva,marcat o parte.

      Fomularile sunt in mare ca nu facem analize in mesaje scurte.Pe alea extinse le gasim la analisti,pe alea bune pe bani multi si nu se fac publice. 

      Unii promoveaza idei generice,altii isi asuma propriul portofoliu,ramane de vazut cine face bani! 

      Comentariile pot fi oricum,important este cum se prezinta portofoliul,ala preponderent marcat,nu vise la cotatii fara suport.

      Te-ai agitat putin dar nu ne-ai spus ce recomenazi tu,de unde faci bani pe burse.Ori poate erai numai in trecere,ca toti pe lumea asta. 

      omul zice ca are o strategie, pare simpla, buna sau proasta, si sa iei la pret cu iaciu a dat mari roade la IMP sunt comunicate cu cumpararile pe bvb, e si grafic

      tu de fapt ce ne spui cu toata proza aia?!ca te framanta doar persoana 

      Wow cate semne in loc de'ma plictisesc'

    Pentru argatii depanatori de frigidere de mai sus:

    La IMP de fapt este vorba de o majorare de capital social prin plasament privat anticipat in ianuarie si concretizat pe 14 feb a.c. Deci am presupus corect perioada, iar la momentul ala Iaciu era inca in bula lui.  

    Acum, contextul s-a mai schimbat Putin si imobiliarele o vor lua de vale rau. 

    Dpdv operational IMP are EV/EBITDA ~82 (109 cu majorarea) in timp ce media globala pt industria RE(Dev) este de 9 (in contrast, ONE de ex este la 6.3!), iar pt REIT media e de 23. 

    Btw, de la ora 13:01 nicio tranzactie nu mai fu pe IMP. Ati fi putut cumpara si voi macar o actiune la pre-inchidere! Put your money whe reyour mouth is, mno?! (Asta ca sa intelegeti cat de mult conteaza postarile noastre.)  

    Stim f bine ca subiectul nu era in fapt IMP, dar am zis sa va fac pe plac. 

    Data viitoare faceti si voi o mica referire la tema articolului in subsolul caruia postati ca altfel prea iesiti in frunte..

    Succes voua! 

    1. Iaciu e in bula lui :))) ai idee cati bani a incasat din imobiliare? pare ca isi stie bula, nimeni nu-i profet in bula lui dar pana una alta daca i copiai miscarile publice faceai bani, nu teorie

      pai da, multi au facut bani din imobiliare pe prostia romanilor!

      si in state s-au facut multi bani pana cand totul a degenerat in acel "housing bubble" si stim cum s-a finalizat in 2008. altii au fost premiati chiar dupa cu miliarde usd pt asta! 

      a presupune ca imobiliarele cresc la infinit, mai ales in contextul actual, e o iluzie in sine! faptul ca el a facut bani din asta nu inseamna ca si noi vom face 

      faptul ca actiunea s-a triplat in ultimul an, nu inseamna ca se va tripla si anul asta. ne auzim la sfarsit de 2022, ok? 

      pana atunci citeste despre trading psychologyy, hot/cold hand fallacy, availability heuristic, dunnig-kruger effect, etc 

      sunt alte companii care vor performa in perioada urmatoare, nu mai insista fara rost pe imobiliare! 

      Spor la investitii!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb