Armata Marii Britanii este pregătită pentru o intervenţie militară în Iran, iar presa americană a anunţat că SUA intenţionează să trimită nave de război în zonă, încercând astfel să zădărnicească planul iranian de îmbogăţire a uraniului. Discuţiile ample legate de un posibil război, ale cărui rădăcini să se afle în actuala criză economică, par să fie confirmate de deciziile luate de cele două mari state.
Cotidianul britanic The Guardian a notat că armata Marii Britanii are planuri concrete privind o posibilă intervenţie militară în Iran. Conform sursei citate, strategii militari studiază care sunt locurile cele mai bune pentru a-şi plasa navele şi submarinele echipate cu rachete Tomahawk. Britanicii mizează în mod evident şi pe ajutorul americanilor, care au interese în zonă. Jurnaliştii englezi au discutat cu mai mulţi membri ai Casei Albe şi ai opoziţiei care susţin că, după ce situaţia din Libia a fost parţial rezolvată, Iranul a revenit acut în atenţia diplomaţiei americane. Trebuie menţionat şi faptul că preşedintele SUA, Barack Obama, nu ar dori ca ţara să se angajeze pe un nou front înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor. Ultimul cuvânt în aceas-tă chestiune îl va avea, din câte se pare, un raport care va fi făcut public la mijlocul săptămâ-nii viitoare, al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, care ar putea conţine dovezi clare că Iranul are un program de producere a armelor nucleare. Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor de la Washington a adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Iranului, în încercarea de a forţa guvernul de la Teheran să renunţe la programul său nuclear.
O altă informaţie care face parte din acest puzzle complicat vine din Israel. Ministrul apărării din Israel, Ehud Barak, a dezminţit informaţiile publicate de presa israeliană potrivit cărora ar fi hotărât deja, împreună cu premierul Benjamin Netanyahu, să atace Iranul, în pofida opoziţiei comandanţilor armatei şi serviciilor de informaţii.
Cotidianul israelian Haaretz scrie că Netanyahu, Barak şi minis-trul de Externe, Avigdor Lieberman, susţin "opţiunea militară" împotriva Iranului. Israelul, inamic recunoscut al Republicii islamice Iran, acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzaţie dezminţită de către regimul de la Teheran. Răspunzând pe acelaşi palier, guvernul iranian a anunţat în urmă cu două zile că va da publicităţii o sută de documente care dovedesc rolul jucat de Washington în sponsorizarea activităţilor teroriste din Iran şi din întregul Orient Mijlociu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.11.2011, 11:51)
Se va intampla ca in cazul Irakului ! vor ataca, vor decapita capitanul si apoi se va constata ca nu s-a gasit nimic.
Raspunde cineva pentru acestea ??.
2. asta e
(mesaj trimis de LAUR în data de 04.11.2011, 22:58)
Macar scapam de un lider iranian periculos...vom controla noi situatia.