INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE DE LA LONDRA - PARTEA A II-A Alexander Adamescu: "KPMG atacă familia Adamescu, prin alianţă cu Voloşeniuc şi One United"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2016

Alexander Adamescu: "KPMG atacă familia Adamescu, prin alianţă cu Voloşeniuc şi One United"

"KPMG continuă campania împotriva TNG, prin alianţă cu domnul Voloşeniuc şi One United, pentru a-i ajuta să preia conducerea Intercontinental"

"Instanţa şi autorităţile pieţei de capital o susţin pe Carmen Palade - preşedintele Unirea Shopping Center, în ilegalitatea de a nu convoca Adunarea Generală a Acţionarilor, conform cererii acţionarului majoritar"

Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, ne-a vorbit, în a doua parte a interviului acordat în exclusivitate, despre luptele de putere de la companiile Intercontinental şi Unirea Shopping Center, unde grupul The Nova Group (TNG) are participaţii.

Alexander Adamescu conduce afacerile TNG, după ce tatăl său a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie, privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

În luna mai, procurorii au emis un mandat de arestare pe numele lui Alexander Adamescu, pentru dare de mită, iar, în iunie, acesta a fost arestat la Londra, înainte de o conferinţă despre abuzurile mandatelor de arestare europene, unde trebuia să vorbească. Cererea pentru extrădarea sa se judecă în aprilie 2017.

Reporter: Să vorbim puţin despre celelalte afaceri ale grupului The Nova Group. La hotelul Intercontinental, am văzut o luptă pentru conducere cu familia Voloşeniuc?

Alexander Adamescu: Domnul Voloşeniuc (n.r. Cătălin Voloşeniuc, fiul lui Vasile Voloşeniuc, fost preşedinte al Bancorex), dacă îmi amintesc bine, deţine în jur de 2% din Intercontinental. El doreşte să devină Preşedintele Consiliului de Administraţie.

Din fericire pentru el, are o alianţă cu fondul "One United" (n.r. companie deţinută de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, fondatori ai Capital Partners) şi cu "Astra". Aceşti trei acţionari s-au coalizat pentru a cere răsturnarea boardului la "Intercontinental". Voloşeniuc este acţionar, are tot dreptul să facă ce vrea, la fel şi "One United". Eu mă întreb care este scopul "Astra" de a se coaliza cu aceştia doi, în condiţiile în care este în faliment, controlată de statul român, prin cel mai mare creditor, Fondul de Garantare în Asigurări, cu ANAF, în funcţia de Preşedinte al Comitetului Creditorilor. Nu continuă statul român să se folosească de organe controlate de el să-şi atingă scopul adevărat: distrugerea TNG?

Reporter: Nu ar trebui ca activele Astra să fie executate, pentru a îndestula creditorii?

Alexander Adamescu: Exact, pasul următor este vânzarea acestor active. KPMG continuă, de fapt, în numele României, campania împotriva TNG, prin alianţă cu domnul Voloşeniuc şi "One United", fără să se întrebe dacă, economic, au sens asemenea atacuri, dacă maximizează valoarea acţiunilor lor. "Intercontinental" a avut un profit record anul trecut. Economic, unde este argumentul să ceri înlocuirea boardului? Cu toate acestea, văd că KPMG cere, foarte vehement, în numele Astrei, înlocuirea boardului, face jocul domnului Voloşeniuc şi nu-şi justifică nicidecum economic acţiunile. Are KPMG un mandat de la Astra să facă cât mai mult rău poate lui TNG? Are KPMG un conflict de interes cu "One United" şi Voloşeniuc? Scopul KPMG ar trebui să fie să maximizeze venitul din înstrăinarea participării. Aşa cum se comportă, totul indică faptul că au bătut palma cu Voloşeniuc şi "One United" pentru achiziţionarea acestor acţiuni la Intercontinental. Mă aştept la o licitaţie măsluită. Să nu ne facem iluzii, aceşti acţionari n-au nicio teamă, totul se va face cu suportul şi sprijinul statului român.

Reporter: Mai operează hotelul acela sub brandul Intercontinental?

Alexander Adamescu: Da.

Reporter: La Unirea Shopping Center încercaţi să convocaţi AGA.

Alexander Adamescu: Dorim convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, care să aprobe, pe de o parte, situaţiile financiare, pentru că este obligatoriu în România, dar şi pentru alegerea unui nou preşedinte. Orice acţionar care deţine mai mult de 10% dintr-o companie are dreptul să convoace o adunare generală. Doamna Carmen Palade (n.r. preşedintele Unirea Shopping Center şi fosta soţie a lui Dan Adamescu) refuză chiar să convoace o Adunare Generală Ordinară pentru aprobarea situaţiilor financiare. Este o încălcare nemaipomenită a legii pieţei de capital. Nu ştiu câţi Preşedinţi de CA în România îşi permit să facă acest lucru. Foarte interesant este că acest comportament nu are consecinţe. Carmen Palade a primit o amendă de 5000 de lei de la ASF şi, din câte văd, nu o opreşte nicidecum acest avertisment. Pentru doamna Palade, de fapt, consecinţele sunt zero. Autorităţile trebuie să înlăture o ilegalitate gravă în piaţa de capital, nu să trimită un avertisment şi să se culce pe o ureche.

Legea pieţei de capital permite ASF să intervină şi să convoace AGA direct. I-am cerut acest lucru ASF chiar printr-un comunicat de presă. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti nu face nimic, se uită la această companie condusă ilegal fără să ia nicio măsură. ASF nu face nimic.

În disperare de cauză, noi ne-am adresat Tribunalului Bucureşti.

Ce a făcut Tribunalul Bucureşti? În loc să meargă pe o procedură necontencioasă cum prevede legea, a "greşit" şi a ales o procedură contencioasă, invitând "Unirea" să facă o întâmpinare şi pe noi să răspundem la întâmpinare. Numai asta a dus la o amânare de câteva luni... Apoi au intervenit în dosar trei acţionari mici, doi dintre ei angajaţi ai "Unirea", subordonaţi ai doamnei Palade. Cererile de intervenţie în favoarea "Unirea" au venit una dupa alta, în iulie, august şi septembrie. Înca trei luni de amânări. Intervenţiile au fost respinse, contestate, şi, acum, au ajuns la Curtea de Apel. La ultimul termen, unul dintre intervenienţi, o angajată a "Unirea", a cerut o reexaminare a taxei de timbru de 200 de lei, invocând că este prea mare pentru ea, deşi a plătit aceeaşi taxă, în primă instanţă. Curtea a decis să examineze acest lucru.

Ce reiese din toate astea? Concluzia este că instanţa, în loc să convoace imediat o Adunare Generală, aşa cum predvede legea, o sprijină pe doamna Carmen Palade în blocarea unui drept fundamental al acţionarului majoritar, admiţând toate aceste tertipuri procedurale în favoarea pârâtei, de fapt, şi apărând pârâta în ilegalitatea ei. Instanţele româneşti se lasă abuzate în cunoştinţă de cauză şi acoperă frauda comisă în văzul lumii.

Eu mă întreb, cum este posibil ca, în România - care se bate în piept că este o ţară care luptă împotriva corupţiei şi a fraudei - să vedem cum preşedintele consiliului de administraţie al unei companii listate la Bursa de Valori Bucureşti trăieşte, de luni de zile, în ilegalitate, fără ca statul român să ia nicio măsură, dimpotrivă, apărând această ilegalitate.

Mulţi din piaţă refuză să comenteze şi consideră că aceasta e doar problema TNG. Se înşală. Neconvocarea niciunei Adunări Generale la Unirea Shopping Center nu este o problemă doar pentru acţionarul majoritar, The Nova Group. Este o şi mai mare problemă pentru întreaga piaţă de capital românească. Piaţa este în dezvoltare şi îşi doreşte să atragă investitori. Are puţine companii listate. Ce investitor te ia în serios când declari că doreşti dezvoltarea pieţei româneşti de capital, dar tolerezi, sub ochii tăi, o societate listată la care nu se poate face cel mai fundamental lucru - convocarea unei Adunări Generale cu o agendă stabilită de acţionari? Ce imagine a pieţei româneşti de capital se dă? Este în interesul României să aibă o piaţă funcţională cu toată dorinţa statului de a distruge TNG.

Când văd că acele încălcări ale legii pieţei de capital sunt tolerate, susţinute chiar, de instanţe, mă întreb cine o acoperă şi o sprijină pe actualul Preşedinte al consiliului de administraţie al "Unirea Shopping Center", Carmen Palade. Singurul răspuns pe care pot să îl găsesc se referă la cei care sunt, acum, acuzaţi în presă de infiltrarea în justiţie şi, de fapt, de "aranjarea" ei, respectiv SRI. Impotriva TNG toate ilegalităţile sunt permise atâta timp cât sprijină campania statului român împotriva grupului de firme.

Reporter: Credeţi că doamna Carmen Palade a avut vreun rol în dosarele tatălui dumneavoastră sau ale dumneavoastră?

Alexander Adamescu: Posibil. Adevărul va ieşi la iveală.

Reporter: În presă a apărut informaţia că l-aţi angajat pe Lordul Peter Goldsmith, fost procuror general al Marii Britanii în mandatul lui Tony Blair. Ce servicii prestează pentru dumneavoastră?

Alexander Adamescu: Peter Goldsmith este partener în biroul londonez al companiei Debevoise & Plimpton, pe care TNG a angajat-o pentru a conduce arbitrajul (n.r.lreferitor la Astra).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate ne povesteste Mr. Adamescu si despre imprumuturile acordate de Intercontinental catre Otelul Galati

    "Doamna Carmen Palade (n.r. preşedintele Unirea Shopping Center şi fosta soţie a lui Dan Adamescu) refuză chiar să convoace o Adunare Generală Ordinară pentru aprobarea situaţiilor financiare. Este o încălcare nemaipomenită a legii pieţei de capital. "...Dumneavoastra chiar mai credeti in Mos Craciun? La delistarea Hotel Bucuresti cand am intrebat de raportul financiar in format IFRS am avut noroc sa nu fiu luat in palme si sa primesc suturi [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb