INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE DE LA LONDRA - PARTEA I Alexander Adamescu: "Statul român duce o campanie de distrugere a grupului The Nova Group"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 decembrie 2016

Alexander Adamescu: "Statul român duce o campanie de distrugere a grupului The Nova Group"

"Statul român, prin instituţiile lui, ASF dar şi alţii, au dus direct la distrugerea Astra Asigurări"

The Nova Group Investments B.V. (TNG) se judecă la Curtea Internaţională de Arbitraj cu statul român, invocând un prejudiciu între 200 şi 250 de milioane de euro, pentru distrugerea investiţiei în Astra

"Decizia ASF să limiteze activitatea Astra a fost un semnal pentru investitori să nu investească în companie"

"DNA nu se uită la ceea ce zic probele, se uită cum să adapteze probele la oamenii pe care îi ţinteşte"

Statul român duce o campanie de distrugere a grupului The Nova Group (TNG), este de părere Alexander Adamescu prezentată, pe 7 decembrie, într-o dezbatere despre respectarea drepturilor de proprietate, în România, organizată, la Londra de Legatum Institute, o divizie a firmei de investiţii Legatum. Ziarul BURSA a participat la această conferinţă, la invitaţia lui Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu.

Acesta conduce afacerile TNG, după ce tatăl său a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie, privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

În luna mai, procurorii au emis un mandat de arestare pe numele lui Alexander Adamescu, pentru dare de mită, iar, în iunie, acesta a fost arestat la Londra, înainte de o conferinţă despre abuzurile mandatelor de arestare europene, unde trebuia să vorbească. Cererea pentru extrădarea sa în România se judecă la Londra, iar procesul a fost amânat pentru luna aprilie 2017.

Alexander Adamescu ne-a vorbit în cadrul unui interviu luat în exclusivitate, despre arestarea sa, dar şi despre afacerile din România, deţinute de The Nova Group Investments BV - Astra Asigurări (intrată în faliment), participaţiile la Unirea Shopping Center şi Intercontinental.

Publicăm, astăzi, prima parte a interviului.

Reporter: La conferinţa găzduită de Legatum Institute, la Londra, pe 7 decembrie, s-a vorbit inclusiv despre abuzuri în lupta anticorupţie din România, cu referire la cazul dumneavoastră în mod direct. A fost dat un mandat de arestare european pe numele dumneavoastră. În ce situaţie vă aflaţi, în acest moment?

A fost judecată cererea pentru extrădarea dumneavoastră?

Alexander Adamescu: Cererea de extrădare se va judeca, în aprilie 2017, în faţa unui judecător de aici (n.r. Londra). Procesul era programat pentru noiembrie 2016, dar s-a amânat până în aprilie 2017.

Reporter: Astfel, până atunci, sunteţi un om liber sau care este situaţia dumneavoastră?

Alexander Adamescu: Da, sunt un om liber cu condiţii de bail.

Reporter: În luna mai, când procurorii au cerut arestarea dumneavoastră preventivă, aţi spus că arestarea era necesară pentru a nu se afla adevărul în privinţa falimentării forţate a Astra Asigurări. Care este adevărul, la ce v-aţi referit atunci?

Alexander Adamescu: Principalul motiv pentru care grupul olandez The Nova Group (n.r. care controla Astra Asigurări) a dat în judecată statul român, la Curtea Internaţională de Arbitraj, este pentru a i se face dreptate şi să se afle adevărata poveste din spatele distrugerii Astra Asigurări.

Povestea oficială, articulată de statul român, prin instituţii precum DNA, spune că principalii vinovaţi pentru insolvenţa Astra sunt Dan Adamescu şi fiul lui (n.r. Alexander Adamescu), nimeni altcineva. Acesta nu este adevărul. Noi, în instanţele româneşti, nu am primit dreptate şi nici nu mă bazez că o să primim vreodată dreptate în România. Avem de a face cu o DNA care distorsionează adevărul despre Astra şi instanţe care iau decizii împotriva grupului TNG în mod sistematic. O să vorbim şi despre Unirea Shopping Center. Gândiţi-vă că, în dosarul Astra de la DNA, instrumentat de procurorul Matei sub îndrumarea conducerii DNA, nici nu apare KPMG Advisory sau actuala conducere ASF, în frunte cu Mişu Negriţoiu. Aceştia au fost instrumentali în distrugerea Astra, iar în dosarul de la DNA nu există o foaie despre rolul lor.

Singura instanţă care poate să aducă adevărul la lumină este această Curte de Arbitraj de la Washington, care funcţionează după regulile ICSID. Faptul că România doreşte să mă extrădeze acum este în strânsă legătură cu posibilitatea de a continua acest arbitraj. Eu sunt persoana cheie pentru ei (n.r. pentru avocaţii care reprezintă TNG) în ceea ce priveşte tot ce ţine de povestea asta, pentru că am fost în conducerea Astra şi am rămas singura persoană care mai cunoaşte adevărul. Fără prezenţa mea la Londra, este imposibil să continue arbitrajul. Dorinţa României de a mă extrăda şi de a mă închide după gratii are ca scop principal blocarea arbitrajului, astfel încât să nu fie traşi la răspundere cei vinovaţi de distrugerea Astra şi să nu se afle adevărul cum Guvernul Ponta, Autoritatea de Supraveghere Financiară, sub Mişu Negriţoiu şi probabil şi alţi actori, au dus direct la distrugerea acestei companii.

Reporter: În ce mod?

Alexander Adamescu: În multe moduri!

Astra a fost o companie de asigurări împinsă în insolvenţă fără să fie nevoie de acest lucru. ASF, în loc să se comporte ca un regulator de bună credinţă, care încearcă să reglementeze piaţa de asigurări într-o manieră în care să funcţioneze bine, s-a comportat ca un jucător rău-voitor care a aplicat măsuri disproporţionale şi nepotrivite pentru Astra Asigurări. Planul de restructurare, care a fost aprobat de către ASF, nu a fost respectat chiar de această instituţie. ASF a luat decizii care au dus direct la înrăutăţirea situaţiei Astra, în loc să ducă la îmbunătăţirea ei.

Un exemplu faimos este decizia 999 (n.r. de limitare a activităţii Astra Asigurări) pe care ASF a dat-o în mai 2015, în aceeaşi zi în care a aprobat şi prospectul pentru majorarea de capital de 425 de milioane de lei, care trebuia să aducă capital suficient, după calculele administratorului special (n.r. KPMG), pentru a permite o restructurare. În aceeaşi zi în care ASF aproba acest prospect şi zicea lumii «veniţi şi investiţi în Astra, dorim ca această companie să fie salvată», tot ASF emitea o decizie care stipula că Astra nu mai are voie să subscrie mai mult de jumătate din prime faţă de anul anterior. Deci în timp ce ASF invita companiile să investească, tot ei spuneau că, de fapt, investeşti într-o companie care o să se reducă la jumătate. Unde este logica acestor demersuri? Era o decizie care nu se putea implementa, nu avea niciun sens. Singurul sens pe care îl putem discerne este că, de fapt, a fost un semnal pentru investitori să nu investească în Astra.

Şi TNG voia să investească, dar decizia aceasta a ASF a făcut imposibilă o investiţie. Am cerut ASF să retragă decizia, am cerut KPMG să suspende majorarea de capital, însă toate cererile TNG au fost respinse chiar şi în instanţa. Imediat după ce s-a încheiat această majorare de capital fără succes, ASF a procedat cu decizia de a retrage licenţa Astra. Toate aceste evenimente pun mare dubiu asupra intenţei ASF de a salva compania. Mai mult, indică înspre o hotărâre luată de a o distruge.

Reporter: În procesul de la Curtea de Arbitraj aţi estimat un prejudiciu?

Alexander Adamescu: Da! Prejudiciul estimat în acest moment, pentru pierderea investiţiei Astra, este între 200 şi 250 de milioane de euro. Acest prejudiciu poate să crească fiindcă România, prin DNA, a pus un sechestru pe multe alte active ale grupului TNG (n.r. de 857 de milioane de lei), pentru fapte pe care le impută domnului Dan Adamescu, tatăl meu, şi mie. Aceste fapte nu au legătură cu TNG. Sechestrul este ilegal. Dar, cum am mai zis, împotriva noastră toate ilegalităţile sunt acum permise. Dacă, până la urmă, statul va expropria aceste acţiuni, aşa cum îşi doreşte, prejudiciul va creşte. Fiecare acţiune a statului român împotriva TNG creşte prejudiciul. Cu alte cuvinte, acoperirea adevărului despre ce s-a întâmplat are consecinţe serioase pentru stat şi, până la urmă, pentru popor. Cei care plătesc aceste acţiuni ale statului român, acelea de a-şi acoperi proprii functionari in detrimentul investitorilor, sunt tot cetăţenii români.

Reporter: Care sunt activele sechestrate, în acest moment? Cum administraţi afacerile, în contextul sechestrului? Cum se procedează, administraţi afacerile, dar nu primiţi profiturile?

Alexander Adamescu: Este o întrebare bună. Nu este clar ce avem voie şi ce nu avem voie să facem. Se pare că sechestrul acesta nu este unul doar pe acţiuni, ceea ce ar însemna că nu avem voie să înstrăinăm acţiunile, ci are consecinţe mai largi, pentru că DNA nu ne-a permis nici să vindem active din aceste companii, în ideea că valoarea sechestrului ar putea fi afectată. Deci statul român doreşte să blocheze cât mai mult din activitatea firmelor din grupul TNG, ceea ce depăşeşte cadrul legal al unui simplu sechestru. Am atacat sechestrul în instanţă, însă niciun judecător nu îndrăzneşte să se atingă de el.

Reporter: Cum vedeţi situaţia din piaţa de asigurări din România, după falimentul Astra şi Carpatica Asig?

Alexander Adamescu: Este o situaţie dezastruoasă pentru întreaga piaţă. Acum se văd consecinţele acestei decizii de a distruge companiile autohtone.

Reporter: Care credeţi că a fost scopul să fie distruse aceste companii, aşa cum susţineţi?

Alexander Adamescu: Cred că arbitrajul este foarte important pentru a se afla răspunsul la această întrebare. Sunt convins că dacă statul român nu reuşeşte să oprească acest arbitraj, aşa cum vrea, vom afla exact răspunsul la această întrebare.

Reporter: S-a scris în presă că aţi susţinut, tot la Londra, o conferinţă despre abuzurile autorităţilor române privind arestarea...

Alexander Adamescu: Nu am susţinut-o, ci trebuia să particip la o conferinţă în calitate de speaker, într-un panel în care era vorba despre mandatul de arestare european şi abuzurile lui. Eu eram exemplu, fiindcă mă aşteptam ca România să emită un mandat de arestare european pe numele meu pe acele acuzaţii fabricate, după ce s-a emis un mandat de arestare în România. Această conferinţă trebuia să aibă loc pe 13 iunie. A fost invitată Ambasada Română (n.r. ambasador Dan Mihalache) la acest eveniment şi cea mai bună idee pe care a avut-o Ambasada a fost să trimită, repede, mandatul de arestare european către Poliţia Metropolitană Londoneză şi să le spună că Alexander Adamescu este de găsit la acel eveniment şi să fie arestat înainte sa vorbeasca. Acesteă sunt priorităţile Ambasadei Române la Londra. Exact asta s-a întâmplat, am fost arestat înaintea evenimentului, ca să fie siguri că nu voi spune nimic la eveniment. Aşa a început procesul de extrădare, cu arestarea mea, în acea zi.

Reporter: Cum s-a desfăşurat această arestare, în Londra?

Alexander Adamescu: Au venit la eveniment (n.r. poliţiştii), au spus: «Bună ziua, avem un mandat de arestare european trimis de România, am fost informaţi de Ambasada Română, vă rog veniţi cu noi».

Reporter: Şi aţi mers.

Alexander Adamescu: Bineînţeles.

Reporter: Cât v-au reţinut?

Alexander Adamescu: Am primit a doua zi un fel de control judiciar. Sigur, adevăratul scandal este cum s-a emis mandatul de arestare în România. Pe 25 martie, Laura Kovesi (n.r. procurorul şef DNA) a anunţat la televizor că cere arestarea mea în lipsă. Fiind întrebată dacă ştie unde sunt, a spus că ştie dar că nu vrea să facă public acest lucru. În aceeaşi zi, DNA a trimis către instanţă o cerere de urgentare a termenului, zicând că ei nu ştiu unde sunt. Primul mandat de arestare a fost emis pe 4 mai. În decizia de arestare, judecătorul Malaliu a făcut în decizia lui un "copy-paste" din referatul procurorilor pentru cererea de arestare preventivă. Avocatul a făcut apel şi dosarul a fost repartizat judecătorului care l-a judecat şi pe tatăl meu. Acesta s-a recuzat din această cauză. O altă judecătoare de la Curte a refuzat acest argument şi i-a spus că trebuie să judece acest dosar, insistând ca eu să fiu judecat de un judecător, care clar avea deja o poziţie în acest caz. Ulterior, a fost totuşi recuzat de un alt complet. Pe 19 mai a fost anulat acest prim mandat de arestare, fiindcă judecătoarea a precizat că nu a fost depus la instanţa competentă. Trebuia depus la Curtea de Apel. În aceeaşi zi, după doar câteva ore, primesc al doilea mandat de arestare emis de judecătorul Matei. Dar în acestă procedură nu există dovada de repartizare aleatorie. În România, în fiecare proces, trebuie să existe o fişă de repartizare aleatorie a completului. Este obligatoriu, conform legii, din câte ştiu. În acest proces nu există fişa de repartizare aleatorie. Curtea de Apel a fixat la ora 13 termenul pentru această cerere de arestare la ora 13.30 şi mă citează la uşa Curţii! Şi dacă eram în Bucureşti, era imposibil să ajung la termen. În plus, s-a fabricat un document la instanţă, un proces verbal, care cică arată că afişarea s-a făcut la ora 11, dar, pe marginea paginii, scrie că a fost tipărit la ora 13.

Avocatul meu a fost sunat, a părăsit alt proces şi a fugit repede la Curte. El mi-a zis că procesul nu a început înainte de ora 14.40, fiindcă judecătorul Matei era în alte cauze. A început (n.r. procesul) la ora 14.40, a ţinut aproape 40 de minute, pe la ora 15.20 s-a terminat. La ora 15.40, am avut noul mandat de arestare. Judecătorului Matei i-au trebuit exact 20 de minute să citească 37 de volume, să delibereze asupra susţinerilor părţilor, să se gândească la sentinţă, să o scrie şi să o şi trimită la poliţie. La 15.40 am avut noul mandat de arestare, exact un minut dupa ce cel vechi a fost anulat. La ora 17.06 ştirea era postată pe site-ul Adevărul de jurnalistul Ionel Stoica. Aşa a decurs arestarea mea în lipsă.

Reporter: Cum s-a transformat în mandat european?

Alexander Adamescu: A fost emis mandat european pe 6 iunie, în România, a fost tradus în engleză şi trimis în Anglia cu puţin timp înainte să fiu arestat.

Toată procedura mandatului meu de arestare a fost un şir de încălcări ale legilor româneşti, nu vorbesc de cele internaţionale - lipsa fişei de repartizare aleatorie, o farsă de citare, timp insuficient, lipsă de deliberare a judecătorului. Eu nu trebuia să fiu lăsat în libertate. Eu trebuia să fiu arestat cu orice preţ. Am depus o cerere de anulare a mandatului. Am declarat public că mi-e teamă de o nouă intervenţie a SRI şi DNA pentru a se asigura că mandatul meu de arestare rămâne în vigoare cu toate aceste ilegalităţi comise.

Reporter: Ce se întâmplă dacă nu este aprobată cererea de extrădare, rămâne să fiţi arestat când ajungeţi în România?

Alexander Adamescu: Eu niciodată nu am trăit în România. Am lucrat câţiva ani, lângă tatăl meu, în România, ajutându-l în afaceri la rugămintea lui. Acum sunt implicat în TNG pentru aflarea adevărului, pentru că tatăl meu este pe nedrept în închisoare. Dar eu nu am nicio tragere de inimă să trăiesc în România. Sunt născut în Germania, am crescut în Germania, lucrez de mai mulţi ani la Londra, înainte de orice urmărire penală. De aceea, acuzaţia DNA este atat de revoltătoare, fiindcă ei au inventat teoria unui fugar din ţară, care s-ar fi ascuns în Marea Britanie. Şi dacă se anulează mandatul de arestare, eu tot n-am dorinţa să mă întorc în România. Dar DNA se foloseşte de fiecare minciună convenabilă despre mine ca să-şi atingă scopurile.

Reporter: Astăzi (n.r. pe 7 decembrie) aţi declarat, în cadrul conferinţei Legatum, că ţara este condusă de serviciile secrete, după părerea dumneavoastră. Fostul premier Victor Ponta a susţinut că s-au făcut presiuni asupra sa şi a fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, pentru ca un apropiat al lui Dan Adamescu - Daniel Tudor - să fie menţinut în Autoritatea de Supraveghere Finaciară (ASF). Cât de mare este influenţa mediului de business asupra politicienilor sau este invers?

Alexander Adamescu: Declaraţia lui Ponta este un alt mit. Este un mit că Astra ar fi fost preferată, sprijinită, susţinută de ASF. Din experienţa mea în Astra, rezultă contrariul. Astra avea mereu divergenţe mari cu ASF. ASF nu sprijinea deloc Astra. Toate spusele domnului Ponta în această privinţă sunt, ca de obicei, diversiuni, încercând să îl culpabilizeze pe tatăl meu din nou şi luand apărarea conducerii actuale ASF în acest mod. Şi uite cum DNA a implementat exact această teorie a domnului Ponta în dosarul Astra, nu pentru prima oara în privinţa Adameştilor, spunând că ASF a sprijinit Astra şi din această cauză s-a prabuşit compania, când, de fapt, ASF a pulverizat Astra prin deciziile ei. Dar DNA nu este interesată de adevăr, ei sunt interesaţi să-l «facă» pe Adamescu încă o data cu Astra. Procurorulşef Kovesi şi procurorul Matei nu se uită la ceea ce zic probele la Astra, ei se uită cum sa adapteze probele la oamenii pe care îi ţintesc. Englezii au o formulare potrivită pentru asta: «The DNA doesn't go after the evidence, they go after the people».

Reporter: Această intrebare propuns să fie scoasa fiindcă nu adduce nimic nou în discuţie.

Aţi negat orice legătură cu firma Black Cube, acuzată de spionarea procurorului şef DNA Laura Codruta Kovesi, inclusiv după ce HotNews a prezentat un document care ar reprezenta contractul dintre Dan Adamescu şi Black Cube. De unde credeţi că a apărut un astfel de document?

Alexander Adamescu: Am spus tot ce am avut de spus despre Black Cube, într-un comunicat de presă, şi nu mai e nimic de adăugat (n.r. Familia Adamescu a negat orice legatură cu firma Black Cube. Potrivit comunicatului, Dan Adamescu nu a avut niciodată un contract semnat sau vreo legătură de orice natură cu Black Cube.).

Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră în continuare?

Alexander Adamescu: Mă zbat pentru adevăr şi pentru dreptate şi asta îmi ocupă tot timpul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu dispun de date pentru a sti daca acest domn are dreptate sau incearca sa scape de arestare. Poate ca ar fi necesar ca Bursa sa publice si

    in punct de vedere asupra cauzelor  

    care au dus la insolventa si apoi a falimentului ASTRA. Imi amintesc ca nu mai dispuneau de rezervele 

    financiare legale datorita unui 

    management gresit si/sau sifonarii 

    unor resurse.

    1. si veti intelege care este diferenta intre VIG, Allianz, Uniqa si Astra. Daca la primele 3 veti gasi urgent raportul IFRS consolidat, la firma al carei actionar sunteti va trebui sa aveti mai multa rabdare. Daca vreti pot sa pariez 100.000 EUR cu Dumneavoastra ca nu il veti gasi ....De ce nu il veti gasi? Pentru ca in IFRS conform IFRS4 nu este nevoie de provizioane pentru catastrofe...ASF insa ne invata altceva:"Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport."

    interviul asta exclusiv a fost plimbat pe la mai multe publicatii si ma bucur sa vad ca Bursa nu dezamageste si tine la reputatia de foaie in care poate scrie oricine: legionari, securisti, beizadele de securisti.

    Tineti-o tot asa, analizele financiare sau stirile despre piete nu sunt asa importante intr-un ziar economic. 

    1. te oftici? adevarul e ca londra e frumoasa toamna..

      Moceanule, nu te mai deranja, dragutule, culca-te la loc, !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb