Începând de astăzi, 6 octombrie 2022, grupul băncilor care furnizează Plăţi Instant clienţilor proprii adaugă un nou membru, Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo.
Succesul plăţilor instant în cadrul pieţei de servicii financiare este validat atât prin creşterea continuă a numărului de utilizatori ai serviciului, în cadrul fiecărei bănci participante la Plăţi Instant, cât şi prin creşterea numărului instituţiilor care oferă serviciul clienţilor proprii.
Intesa Sanpaolo Bank este a 9-a bancă participantă la serviciul Plăţi Instant, alături de Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Patria Bank, Vista Bank, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale - instituţii financiare care contorizează o multitudine de efecte favorabile odată cu adoptarea plăţilor instant. Unul dintre acestea este consolidarea imaginii pe piaţă dată de includerea în portofoliu a unui serviciu de ultimă tehnologie, aliniat la tendinţele europene şi internaţionale în domeniu; un altul, foarte important, este retenţia şi fidelizarea clienţilor, prin punerea la dispoziţia acestora a unor servicii foarte apreciate şi cerute de piaţă.
Serviciul este disponibil fără întrerupere (24/7), iar fondurile sunt transferate între conturile clienţilor instantaneu. Pot efectua plăţi instant atât persoane individuale, cât şi juridice. Serviciul garantează efectuarea plăţilor şi administrarea informaţiilor ataşate acestora în condiţii de siguranţă deplină, funcţională şi informatică. Serviciul Plăţi Instant presupune că banii sunt transferaţi din contul bancar al debitorului ȋn contul bancar al beneficiarului în maxim 10 secunde.
Pe tot mapamondul în general şi în Uniunea Europeană în mod special, noua normalitate în plăţile de retail (respectiv plăţile comune, curente, ale consumatorilor şi ale business-urilor, definite în România şi ca plăţi de mică valoare, sub 50.000 de lei), tinde să devină efectuarea acestora în timp real (transfer de fonduri instantaneu între conturile plătitorului şi al destinatarului plăţii). Pentru ca aceste plăţi să îşi atingă pe deplin potenţialul de substitut digital al plăţilor cu "bani gheaţă" este nevoie de crearea unui ecosistem, de reguli şi instrumente electronice, de servicii conexe infrastructurii interbancare, asemenea unei autostrăzi în care axul central are nevoie de elemente de legătură pentru a putea servi complet teritoriul pe care şi pentru care a fost construită.
Caracteristicile plăţilor cash preluate de plăţile instant sunt reprezentate de caracterul 24/7 (pot fi efectuate oricând), de faptul că sunt instantanee şi că oferă transfer imediat de valoare şi de proprietate asupra sumelor, cu posibilitatea destinatarului plăţii de a folosi de îndată fondurile în cauză pentru o nouă plată sau pentru orice alt scop.
"Aderarea Intesa Sanpaolo Bank la grupul băncilor care au implementat serviciul de plăţi interbancare instant face parte din strategia noastră de digitalizare a produselor şi serviciilor băncii. Prin serviciul Plăţi Instant le oferim clienţilor noştri, persoane fizice şi entităţi economice, o nouă experienţă bancară şi un nou mod de gestionare a banilor. Posibilitatea de a transfera bani, în timp real, oricând, inclusiv în afara orelor obişnuite de program, în deplină siguranţă, către alte bănci din România, cred că va fi curând noul standard de plată. Serviciul este disponibil pentru plăţile în lei efectuate prin intermediul aplicaţiei Internet Banking I@Bank."- a declarat Dan Sandu, Director General Intesa Sanpaolo Bank.
"Ne bucurăm că Intesa Sanpaolo Bank s-a alăturat familiei băncilor care oferă Plăţi Instant, un club inovator şi ambiţios care depune eforturi importante pentru a dezvolta servicii de plată moderne, facile şi sigure. Beneficiile acestor servicii vor fi contorizate atât de către consumatorii finali, persoane fizice sau juridice, cât şi de către comercianţii care vor adopta noile tehnologii. România dispune de un potenţial substanţial de dezvoltare a plăţilor instant. Efortul pentru aceste schimbări trebuie să fie unul comun, atât al furnizorilor de servicii de plăţi, cât şi al comercianţilor şi instituţiilor publice. Aceasta este modalitatea prin care putem evolua, ca industrie, aducând beneficii tuturor părţilor implicate." - a declarat Sabin Carantină, Director General TRANSFOND.
Pentru consumatorii finali, uşurinţa în utilizare, dar mai ales caracterul instant de transmitere a fondurilor între conturi aflate la bănci diferite, sunt atributele definitorii ale serviciului. Acestea sunt completate de funcţionarea non-stop, dar şi de standardele de maximă siguranţă implementate şi garantate de bănci şi de TRANSFOND. De la lansare (aprilie 2019) până în prezent, serviciul Plăţi Instant în lei a funcţionat la întreaga sa capacitate, în parametri optimi, înregistrând o disponibilitate totală de peste 99,9%.
Plăţile instant pot fi utilizate pentru transferuri urgente de bani (instant), la orice oră din zi sau noapte, între rude, prieteni, cunoştinţe, pentru colectare de fonduri (împărţirea unei note de plată de ex.), pentru plata unor furnizori din on-line, fără a mai oferi datele personale/datele de pe card, pentru plata unor taxe, impozite, rate bancare în regim de urgenţă, fără a mai fi limitaţi de programul băncii (cut-off bancă).