Intesa Sanpaolo preia deţinerea majoritară la Rbm Assicurazione Salute

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2019

Intesa Sanpaolo preia deţinerea majoritară la Rbm Assicurazione Salute

Tranzacţia valorează 300 de milioane de euro

Banca italiană Intesa Sanpaolo SpA a decis să cumpere deţinerea majoritară de la compania de asigurări de sănătate Rbm Assicurazione Salute, plătind în schimb 300 de milioane de euro, conform Reuters.

Intesa - cea mai mare bancă din Italia după numărul sucursalelor - îşi creşte prezenţa pe segmentul asigurărilor ca să-şi impulsioneze profiturile într-un moment în care dobânzile negative fac creditarea neprofitabilă.

Tranzacţia trebuie să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare.

Intesa Sanpaolo îşi va majora progresiv deţinerea la 100% din capitalul Rbm Assicurazione Salute din 2026 până în 2029, la un preţ de achiziţie stabilit după o formulă mixtă, care priveşte şi realizarea obiectivelor de creştere prestabilite, potrivit republica.it.

Rbm Assicurazione Salute, fondată în 2007, este al treilea mare operator de pe piaţa asigurărilor de sănătate din Italia, cu o cotă de 17,7%. Compania este singurul jucător independent din domeniu, înregistrează prime brute de 515 milioane de euro, are un profit net de aproximativ 37 de milioane de euro, aproape 5 milioane de clienţi, res-pectiv parteneriate cu peste 130 de fonduri de sănătate şi de asistenţă din Italia. Societatea numără 55 de angajaţi.

După preluare, Rbm Assicurazione Salute va deveni Intesa Sanpaolo RBM Salute.

Intesa îşi vinde operaţiunile de plăţi pentru retaileri către Nexi

Intesa Sanpaolo îşi vinde activităţile de plăţi destinate retailerilor către Nexi SpA, într-un acord de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari), care îi va oferi băncii italiene un pachet de 10% din cel mai mare grup de plăţi din ţară.

Intesa aşteaptă un câştig de capital de circa 900 de milioane de euro din această afacere la momentul finalizării, anul viitor.

Banca a informat, la finele săptămânii trecute, că ar putea reinvesti o parte din banii obţinuţi din afacerea cu Nexi.

"Este posibil ca acest câştig de capital să nu fie reflectat integral în venitul net dacă, pe parcursul anului 2020, alocările de bani vor fi identificate ca adecvate pentru consolidarea unei profitabilităţi durabile", a informat Intesa.

Analiştii companiei Jefferies au anunţat că afacerea vândută de Intesa a realizat un profit de 48 milioane de euro în 2018.

Nexi a informat că tranzacţia va aduce un plus de aproximativ 95 de milioane de euro profitului de bază din 2020.

În baza înţelegerii dintre părţi, Intesa va transfera operaţiunile de achiziţii la comercianţi, care cuprind 380.000 de centre de retail către o subsidiară Nexi, pentru un miliard de euro, obţinând în schimb acţiuni în această entitate. Ulterior, banca italiană va vinde acţiunile către Nexi, iar o parte din banii astfel obţinuţi vor fi utilizaţi pentru achiziţia unei cote de 9,9% din grup, pentru 653 milioane de euro. Preluarea va fi făcută de la cel mai important acţionar al Nexi, Mercury UK HoldCo, potrivit Reuters.

Mercury, un vehicul al firmelor de private equity Bain Capital, Advent International şi Clessidra, deţine 60,1% din Nexi, în urma listării companiei în aprilie, când oferta publică a atras 2 miliarde de euro.

Nexi a realizat un parteneriat pe termen lung cu Intesa, în baza căruia banca le va oferi clienţilor săi servicii Nexi pe o perioadă de peste 20 de ani. Cele două grupuri îşi vor extinde parteneriatul actual care priveşte operaţiunile cu ATM-uri şi emiterea de carduri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb