ÎNTR-O CAUZĂ SESIZATĂ DE ANAF ÎN 2011 Alexandru Iacobescu, directorul România TV, a fost audiat la DNA

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 25 iulie 2014

Alexandru Iacobescu, directorul general al România TV şi mâna dreaptă a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, a fost audiat ieri de procurorii DNA, într-o cauză sesizată de ANAF în anul 2011, ne-au declarat surse judiciare. Potrivit surselor de presă, procurorii investighează în această cauză o serie de presupuse infracţiuni economice, printre care tranzacţii suspecte, spălare de bani şi evaziune fiscală.

În anul 2011, Alexandru Iacobescu era administrator neexecutiv şi membru în Consiliul de Administraţie al Asesoft International SA. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis atunci o sesizare procurorilor după ce inspectorii fiscului au efectuat un control la 13 companii fondate de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Practic, ANAF avea indicii privind existenţa unor tranzacţii simulate între firmele din grupul controlat de Ghiţă, tranzacţii făcute cu scopul să evite plata TVA-ului încasat din contractele cu statul.

Cele mai cunoscute firme ale PSD-istului Sebastian Ghiţă ar fi încheiat, în anul fiscal 2010, contracte de 18,2 milioane de euro cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condus la acel moment de PDL-istul Teodor Baconschi, potrivit informaţiilor din presă. Se pare că banii încasaţi de corporaţiile Asesoft şi Teamnet, fondate şi controlate atunci de Sebastian Ghiţă, reprezentau fonduri PHARE din Facilitatea Schengen, în schimbul cărora consorţiile Asesoft ar fi implementat mai multe sisteme IT pentru traficul la frontieră.

Presa mai susţine că, în acelaşi an fiscal, firmele lui Ghiţă ar fi făcut între ele mai multe afaceri considerate suspecte de ANAF, tranzacţii făcute cu scopul de a evita plata TVA-ului încasat din contractele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), dar şi din multe altele încheiate cu instituţii de stat. În urma controlui din 2011, ANAF ar fi găsit numai la Asesoft Internaţional SA un prejudiciu de 7.046.400 de lei.

Conform informaţiilor din mass-media, controlul ANAF ar fi fost extins la celelalte firme din grupul Asesoft-Teamnet şi inspectorii ar fi găsit mult mai multe nereguli, astfel că nota finală, în care se vorbeşte de un prejudiciu de aproape 70 de milioane de lei, ar fost înaintată de ANAF către Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Raportul ANAF citat de presă susţine că societăţile din grupul Asesoft -Teamnet obişnuiau să emită facturi în avans în baza cărora cereau deducerea TVA, deşi sumele nu erau plătite. Ulterior, facturile erau stornate şi, din întreaga tranzacţie rămânea doar TVA-ul decontat de stat. Metoda s-a aplicat frecvent în tot grupul, ceea ce a determinat inspectorii fiscali să recomande investigarea eventualelor înţelegeri, de tip cartel, dintre reprezentanii firmelor lui Ghiţă.

Domnul Alexandru Iacobescu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei. Alexandru Iacobescu este şi cel căruia deputatul PSD Sebastian Ghiţă susţine, în declaraţia de avere, că i-a împrumutat suma de 90,3 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb