ÎNTR-O SCRISOARE ADRESATĂ BNR AISIF cere excluderea lui Bogdan Drăgoi din Consiliul de Administraţie al BRD

Nicu Trandu
Bănci-Asigurări / 13 iunie 2022

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

Motivul este că Bogdan Drăgoi ar încălca Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 şi Codul de Guvernanţă Corporativă al BRD Groupe Societe Generale Bogdan Drăgoi a fost sancţionat de CNCD cu amendă de 10.000 lei pentru discurs de ură la adresa unui acţionar al SIF 1

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) solicită într-o scrisoare adresată conducerii Băncii Naţionale a României (BNR) să ia act de faptul că Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF 1 (Banat-Crişana) a fost sancţionat cu amendă de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi că acest fapt reprezintă o încălcare a Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit, încălcare care ar trebui să atragă excluderea lui Drăgoi din Consiliul de Administraţiei al BRD Groupe Societe Generale.

AISIF susţine că mandatul lui Bogdan-Alexandru Drăgoi încalcă atât Regulamentul Băncii Naţionale cât şi Codul de Guvernanţă Corporativă al BRDGroupe Societe Generale.

"Având în vedere rolul Băncii Naţionale a României în autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, este important să cunoaşteţi dimensiunea inadecvării domnului Drăgoi în mandatul de funcţie neexecutivă din cadrul Consiliului de Administraţie al BRD Groupe Societe Generale şi să acţionaţi în consecinţă.Prin hotărârea nr. 161/09.03.2022, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancţionat pe domnul Bogdan-Alexandru Drăgoi, în calitate de Preşedinte-Director General al SIF Banat-Crişana, pentru «discurs de ură care încalcă demnitatea umană a cetăţenilor care aparţin unei minorităţi, potrivit articolului 15 din OG 137/2000», acesta fiind obligat şi la plata unei amenzi. Comportamentul discriminatoriu şi xenofob al domnului Drăgoi a fost proferat la adresa domnului Behboud Madadi, cetăţean român de origine iraniană, investitor şi membru fondator AISIF. Episodul care face obiectul hotărârii CNCD a avut loc în timpul şedinţei AGEA a SIF Banat-Crişana din 25 noiembrie 2021 (ataşăm acestei scrisori, hotărârea CNCD).Hotărârea CNCD care condamnă discriminarea şi xenofobia la adresa domnului Behboud Madadi nu este un episod lipsit de importanţă, ci unul care atrage consecinţe reputaţionale majore nu numai asupra domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi, ci mai ales asupra băncii care l-a numit în propriul Consiliu de Administraţie şi, prin extensie, chiar a sistemului bancar românesc. Comportamentul xenofob al domnului Drăgoi, faţă de un acţionar al societăţii pe care o conduce, nu ar trebui să rămână fără consecinţe. Subliniem că acesta nu este în fruntea unei societăţi oarecare. SIF Banat-Crişana are milioane de acţionari şi active nete de peste 3.290.000.000 de lei, fiind una dintre cele mai mari societăţi listate la bursa din Bucureşti. În plus, domnul Bogdan-Alexandru Drăgoi a mai ocupat în trecut portofoliul de ministru al finanţelor şi de consilier al preşedintelui României, demnităţi care fac episodul de xenofobie cu atât mai grav. Astfel de comportamente sunt considerate inacceptabile şi sunt aspru sancţionate în statele partenere României, în UE sau Statele Unite", se arată în scrisoarea trimisă de AISIF, în 10 iunie, către prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Reprezentanţii AISIF precizează că, potrivit prevederilor articolului 67^135 din Regulamentul Băncii Naţionale, BNR "trebuie să evalueze adecvarea la nivel individual şi colectiv pe bază continuă, ca parte a activităţii de supraveghere şi (...) abordează cu promptitudine cazurile de neconformitate, luând măsurile care se impun".

"Suntem însă convinşi că la data numirii domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi în Consiliul de Administraţie al BRD Groupe Societe Generale, detaliile pe care vi le supunem atenţiei prin această scrisoare nu erau cunoscute.Cu toate acestea, potrivit matricei privind adecvarea (cum este prevăzut în Regulamentul Băncii Naţionale), BRD Groupe Societe Generale avea obligaţia să vă informeze de orice schimbare a parametrilor individuali de adecvarea a membrilor Consiliului de Administraţie. Potrivit Regulamentului Băncii Naţionale, instituţiile de credit trebuie să se asigure că persoanele care deţin funcţii cheie dispun în orice moment de o bună reputaţie, onestitate şi integritate. Mai mult, articolul 67^45 (2) precizează că «la evaluarea reputaţiei, onestităţii şi integrităţii, instituţiile de credit iau în considerare inclusiv impactul efectelor cumulate ale incidentelor minore asupra reputaţiei unui membru»", susţin reprezentanţii AISIF.

În documentul citat se menţionează că BNR a sancţionat în mai multe rânduri instituţiile de credit, privind exercitarea neadecvată a responsabilităţilor de către membrii Consiliului de Administraţie şi că reprezentanţii AISIF consideră că prezenţa lui Bogdan-Alexandru Drăgoi în Consiliul de Administraţie al BRD Groupe Societe Generale "legitimează şi chiar încurajează comportamentele xenofobe şi discriminatorii faţă de milioanele de acţionari la SIF-uri şi totodată ştirbeşte reputaţia uneia dintre cele mai importante instituţii de credit din România".

De aceea, în final reprezentanţii AISIF reiterează solicitarea către BNR să dispună măsurile care se impun în această situaţie şi care ar duce la excluderea lui Bogdan Drăgoi din funcţia de membru independent al Consiliului de Administraţie al BRD Groupe Societe Generale, funcţie pe care o deţine din 22 noiembrie 2019, mandatul fiind de patru ani cu posibilitatea reînnoirii.

Background:

Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1) a fost amendat cu 10.000 lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Membrii Consiliului, în hotărârea nr.161/09.03.2022, au constatat că discursul folosit de Bogdan Drăgoi la adresa lui Ben Madadi, în şedinţa AGA din 25 noiembrie 2021 este "un discurs de ură, care încalcă demnitatea umană a cetăţenilor care aparţin unei minorităţi, potrivit articolului 15 din OG 137/2000".

"Afirmaţiile emise de reclamat nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea faţă de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant faţă de anumite grupuri", arată CNCD în hotărârea citată.

De asemenea, colegiul director al CNCD mai constată că modul în care Bogdan Drăgoi l-a asociat pe Ben Madadi cu originea sa este de natură să întrunească elementele art.2 alin.5 şi art.15 din OG 137/2000.

"Asocierea persoanei de origine iraniană cu «bani murdari» capătă o conotaţie peiorativă şi degradantă, conducând la ideea că, dacă este de origine arabă trebuie să aibă afaceri ilegale sau necurate", a constatat CNCD în hotărârea adoptată cu 7 voturi pentru şi o abţinere.

O parte din dialogul dintre cei doi care a fost analizat de membrii CNCD este următorul:

Bogdan Drăgoi: "Nu ştiu sursa banilor dumneavoastră, nu ştiu sursa banilor şi nu vreau să accept bani murdari. Din Iran, chestii, nu accept din partea dumneavoastră".

Ben Madadi: "Din Iran? Aţi spus că sursa banilor mei ar fi din Iran?"

Bogdan Drăgoi: "Păi nu sunteţi iranian? Ce sunteţi la bază? Ce sunteţi?"

Ben Madadi: "Sunt iranian, dar asta înseamnă că sursa banilor mei ar fi din Iran? Aţi făcut aluzie că sursa banilor mei ar fi bani murdari şi din Iran. Aţi spus asta".

Bogdan Drăgoi: "Am spus că sunteţi iranian şi am spus că nu accept banii unui iranian. Punct."

Ben Madadi: "Nu acceptaţi banii unui iranian?"

Bogdan Drăgoi: "Astăzi am decis că nu".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. E și în CA la Biofarm ! Acolo e bun?

    1. Este cel mai bun. Pune sifon in paracetamol :))

    Pai sa il puna si la BNR sa-i invete meserie

    In orice tara civilizata Dragoi nu ar mai avea ce sa caute in consiliul unei banci

    1. Am crezut ca BRD este banca serioasa. Insa cu Dragoi in board a devenit si ea capusata.

      Sunt convins ca acum tot mai multi vor renunta la BRD!

      Conjuratia imbecililor in toata povestea asta. Ala are limbaj vadit xenofob, iar CNCD e de ajuns de stupida incat sa nu cunoasca faptul ca iranienii nu sunt arabi ! "Asocierea persoanei de origine iraniană cu «bani murdari» capătă o conotaţie peiorativă şi degradantă, conducând la ideea că, dacă este de origine arabă trebuie să aibă afaceri ilegale sau necurate", a constatat CNCD în hotărârea adoptată cu 7 voturi pentru şi o abţinere." Sa mori de ras, nu alta. Ma intreb cum dracu de mai sta in picioare statul roman cu atatia imbecili in functii cheie: care prin CA-uri de banci, care pe la CNCD.

      Azidimineata era coada la ghisee sa isi inchida oamenii conturile la BRD! :)))

      Este trist sa vezi ce a devenit aceasta publicatie.

      De ce citesti bursa atunci? Eu cred ca este cea mai buna publicatie economica din Romania!

      ....Ma rog, unii sunt deranjati ca scrie despre sifonari precum Dragoi.

      Dar daca a ajuns in CA la BRD nu trebuie laudat?... sa mearga lumea sa-si deschida cont la brd 

      Ce a devenit aceasta publicatie, intristatule? Ii da suturi idealului tau in viata? Gradinescule, tu esti? Pai Bursa v-a dat suturi dintotdeauna, ba la CNVM, ba la BVB, ba la SIF-uri. Deci aceasta publicatie nu "a devenit", ci asa a fost mereu, a publicat adevarul si dreptatea si nu inceteaza sa se respecte, desi este inconjurata de potai ca tine.

    ...

    1. nu bancile impun emgargourile. bancile sunt obligate sa le respecte daca nu vor sa intre in mare bucluc

      Si daca bancile discrimineaza atunci sa-si puna in consiliile de administratie numai personalitati condamnate pentru discriminare asa cu este Bogdan Dragoi!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb