ÎNTR-O SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PREMIERULUI Anca Vlad reclamă "abuzurile ANAF" şi "problemele de transparenţă decizională"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 5 mai 2015

Anca Vlad reclamă "abuzurile ANAF" şi "problemele de transparenţă decizională"

Anca Vlad, prim-vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din România (CNPR), reclamă, în cadrul unei scrisori deschise transmise premierului Victor Ponta, "abuzurile ANAF, explicaţiile fanteziste ale conducătorilor ANAF şi problemele grave de transparenţă decizională", subliniind că acestea au un impact asupra mediului de afaceri ce "poate afecta grav eforturile pe care le face Guvernul pentru crearea bazelor unei economii sănătoase şi benefice pentru toţi participanţii la circuitul economic".

Domnia sa face referire, în general, la proiectul care vizează recalificarea profesiilor liberale, menţionând: "Încă din luna septembrie a anului 2014 v-am informat în cadrul unei şedinţe de dialog social asupra apariţiei unor documente elaborate de ANAF ca metodologii interne care prezentau grave îndemnuri la abuz în serviciu, tratând orice administrator sau antreprenor ca fiind interesat doar să diminueze taxele - respectiv să fure. Această lipsă de respect faţă de contribuabil era dublată de o exprimare confuză şi de eliminarea din îndrumarul de control a unei prevederi importante a legii - respectiv exceptarea de la retratarea ca salariaţi a profesiilor liberale.

Mi-aţi spus că se va rezolva, la şedinţă fiind prezentă şi doamna ministru Ioana Petrescu, ce părea că a înţeles speţa. Am revenit de mai multe ori, deoarece veştile din piaţă erau că ANAF retratează ilegal prestatorii de servicii, calculând penalităţi enorme pentru ultimii cinci ani. (...) Spre uimirea Caselor de Avocatură importante din România şi a marilor firme de consultanţă internaţionale, a fiscaliştilor recunoscuţi, cu toţii beneficiari de servicii ale profesiilor liberale ce ar putea fi reconsiderate după «criteriile» ANAF, scrisorile, expunerile tematice, memoriile, explicaţiile logice au rămas fără nici un rezultat".

Anca Vlad recomandă autorităţilor să utilizeze cu prioritate hotărârile Justiţiei române, subliniind că aceasta a încheiat deja cu decizii definitive trei cazuri de abuzuri împotriva profesiilor libere, unul fiind publicat în martie 2015 în Monitorul Oficial.

"V-am informat imediat despre acest document, fapt ce ar fi trebuit să vă convingă să interveniţi pentru stoparea altor acţiuni similare unde noi, contribuabilii, trebuie să plătim daunele produse de imputările fără bază făcute de ANAF. Dimpotrivă, după această dată calculele de impunere au devenit complet fără noimă, folosindu-se un program de calculator care nu ştim ce are la bază, dar ştim că nu scade impozitele legale deja plătite, impozitând veniturile totale încă o dată, cu toate penalităţile şi dobânzile, plus recalculări specifice unui contract de muncă, cu dobânzi şi penalităţi ce depăşesc orice imaginaţie!"

Domnia sa consideră că problema nu este complicată juridic, întrebându-se: "Cum să lucreze un consultant fiscal în afara dotărilor unui birou de specialitate, alături de avocaţi şi alţi profesionişti, cum să lucreze un medic persoană fizică independentă fără echipamente specifice de spital, laborator sau clinică, un farmacist în afară farmaciei, un arhitect singur, fără colegii dintr-un birou de arhitectură? De ce să aibă contract de muncă dacă ei nu pot executa sarcini profesionale decât corespunzător voinţei şi pregătirii lor. Faptul că legea dă posibilitatea opţională a încheierii de contracte de muncă nu obligă la aceasta, dovadă că, recent, Ministerul Sănătăţii a decis colaborarea cu moaşe ca profesii libere, conform legii. Doar nu-şi închipuie cineva că moaşa va lucra la domiciliul său sau va închiria paturile de naştere! Ministerul de Justiţie utilizează acest tip de contracte cu farmacişti din sistemul penitenciar! Ce alte exemple ale legalităţii acestor contracte mai sunt necesare?"

Doamna Vlad solicită premierului să analizeze situaţia şi să ia măsuri pentru stoparea "acestor abuzuri".

De asemnea, domnia sa cere verificarea directă sau prin Curtea de Conturi şi analizarea următoarelor aspecte: "Cât din sumele colectate din miliardul raportat de ANAF reprezintă principalul şi cât sume suplimentare (accesorii, dobânzi, penalităţi, dublări de taxe). (...) Câte firme controlate anul acesta sunt cu acţionariat românesc şi câte cu acţionariat străin. (...) Câte din firmele controlate reprezintă IMM-uri şi câte mari companii".

Printre altele, Anca Vlad doreşte să ştie dacă, în cazul controalelor nocturne sau a celor din weekend, sunt respectate prevederile Codului Muncii privind plata orelor suplimentare şi repausul de două zile consecutive pentru fiecare zi de weekend lucrată.

Pârvan: "Recalificarea profesiilor liberale va desfiinţa sau va restrânge semnificativ aria de desfăşurare a acestor meserii"

Profesioniştii care activează ca persoane fizice autorizate, persoane fizice independente sau care îşi desfăşoară activitatea în baza unor acorduri de drept de autor sunt pe cale să fie obligaţi de lege să încheie contracte individuale de muncă, taxate cu impozitele aferente ultimilor cinci ani de activitate.

Reprezentanţii mediului investiţional arată că reglementarea iniţiativei legislative care prevede recalificarea profesiilor liberale şi care se află în dezbatere publică ar conduce la desfiinţarea sau restrângerea semnificativă a ariei de desfăşurare a profesiilor liberale şi drepturilor de autor, la creşterea ratei şomajului, la emigrarea acestor profesionişti în alte state membre, precum şi la scăderea productivităţii în economie.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a precizat: "Istoria a început în 2010, când ANAF a dorit să pună taxe pe drepturile de autor. După o serie de scandaluri şi procese, în 2010 a fost promovată o Hotărâre de Guvern care spune că profesiile liberale nu pot fi recalificate.

Acum, ANAF s-a aruncat să impoziteze veniturile din diurnă ale transportatorilor români, ale forţei de muncă temporare pe care agenţiile de specialitate au trimis-o în străinătate etc.

Un proiect pilot, care urmăreşte munca nedeclarată, loveşte în sursa de muncă competentă. Mai precis, în cadrul controalelor ANAF, inspectorii pot dispune recalificarea profesiilor liberale, cei care lucrau ca PFA, PFI sau pe drepturi de autor urmând să fie nevoiţi să treacă pe contract de muncă.

În acest sens, în urmă cu două săptămâni, a fost promovată o Hotărâre de Guvern cu privire la impozitarea unor persoane cu handicap care lucrează în agricultură - oricum, fără legătură cu subiectul -, primul articol abrogând norma din HG 744/2010 care interzice recalificarea profesiilor liberale.

Întrucât Codul Fiscal permite ANAF controlul pe o perioadă de cinci ani, ne vom afla în situaţia în care angajatorii vor fi obligaţi să îi angajeze pe profesioniştii menţionaţi care lucrau ca PFA, PFI sau pe drepturi de autor, trebuind să plătească dările pe venit pe ultimii cinci ani".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb