ÎNTR-UN CONTEXT DIFICIL INTERN ŞI INTERNAŢIONAL, Piaţa are aşteptări mari de la noul CEO al Bursei

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2012

Victor Cionga

Victor Cionga

Aşteptările pieţei de la Victor Cionga, numit director general ar Bursei, sunt mult mai ridicate decât au fost la orice alt început de mandat din trecut, arată brokerii.

Pentru a-şi începe efectiv activitatea, Victor Cionga mai aşteaptă validarea CNVM, însă, în general, piaţa nu aşteaptă surprize negative în acest sens, cu excepţia câtorva voci.

Potrivit brokerilor, încrederea în piaţa de capital este extrem de scăzută, în acest moment, iar acest lucru va reprezenta o provocare majoră pentru noul CEO.

Am consultat câţiva brokeri şi analişti cu privire la aşteptările pe care le au de la Victor Cionga şi la contextul pe care acest urmează să îşi deruleze mandatul.

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Sunt necesare măsuri care să stimuleze atât cererea, dar şi oferta pe bursa de la Bucureşti"

Situaţia pieţei interne de capital este critică în prezent, fapt demonstrat şi de ponderea redusă a capitalizării în PIB (penultimul loc din lume, conform unui clasament recent), ne-a spus Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker, care adaugă: "De altfel, valurile crizei economico-financiare mondiale au scos în evidenţă gradul redus de maturitate a pieţei interne de capital, ca de alt-fel şi celelalte < puncte slabe >. Practic, în ultimii ani, Bursa a fost teatrul investiţiilor pentru dividende: rulaje importante în primele luni ale anului, scăderi importate şi lichiditate la cote de avarie în restul lunilor".

În opinia domniei sale, contextul dificil şi perspectivele macro-financiare şi politice din România constituie provocări fundamentale pentru noul CEO: "Sunt necesare măsuri care să stimuleze atât cererea, dar şi oferta pe bursa de la Bucureşti. Printre acestea aş menţiona politica de comisioane, atragerea de noi emitenţi, accelerarea listării pachetelor companiilor de stat, preluarea unor operatori bursieri din regiune, promovarea fenomenului bursier pe plan intern, promovarea finanţării prin intermediul pieţei de capital (factor fundamental pentru mersul economiei pe termen mediu şi lung - o economie care traversează de ani buni o secetă prelungită de capital străin), lansarea unor noi produse investiţionale, promovarea în exterior a companiilor listate la BVB, curăţenia la nivelul RASDAQ, promovarea cultului investiţional pe plan intern etc".

Bogdan Ceucă, Transilvania Capital: "Victor Cionga trebuie apoi să îşi facă simţită prezenţa"

Încederea în piaţa de capital este extrem de scăzută, volumele sunt foarte mici, iar atât mediul privat, cât şi mediul politic s-au distanţat momentan, spune Bogdan Ceucă, Head of capital markets Tran-silvania Capital.

Totuşi, domnia sa spune că este bine că s-a ales o persoană pe aceas-tă funcţie care cel puţin pe termen scurt va da încredere că încep lucrurile să intre pe un drum.

"Domnul Victor Cionga trebuie apoi să îşi facă simţită prezenţa", ne-a declarat domnia sa, care a adăugat: "Trebuie să vină cu proiecte care pe un termen de câteva luni să aducă o îmbunătăţire: atât din punctul de vedere al volumelor, cât şi din punctul de vedere al percepţiei asupra pieţei de capital. Dacă e să o luăm din punctul de vedere al volumelor, dacă acestea cresc implicit este şi mai multă atenţie îndreptată spre piaţa de capital. Aşadar, trebuie să apară proiecte care să atragă atenţia".

Bogdan Ceucă cere de la Victor Cionga "proiecte, proiecte, proiecte, în paralel, în desfăşurare": popu-larizarea pieţei de capital printre politicieni în acelaşi mod cu popularizarea în mediul privat prin listări de pachete minoritare, privatizări ale statului prin piaţa de capital precum şi o drastică restructurare a echipei BVB.

"De când domnul Ionescu (n.r. Valentin Ionescu, fostul CEO) a părăsit scaunul de director general, prezenţa BVB în media este aproape de 0. Proiectele BVB sunt către 0. Actualul CA este extrem de atent şi foarte puţin implicat", ne-a mai declarat domnul Ceucă.

Mihai Chişu, IFB Finwest: "Pe lângă lipsa de viziune a factorilor decidenţi locali, conjunctura internaţională a pus în ultimii ani o presiune crescândă asupra pieţei româneşti"

Momentul în care noul CEO îşi începe mandatul este o provocare în sine deoarece piaţa românească de capital se află în unul dintre cele mai dificile momente ale existenţei sale moderne, este de părere Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest".

Domnia sa a adăugat: "Pe lângă lipsa de viziune a factorilor decidenţi locali, conjunctura internaţională a pus în ultimii ani o presiune crescândă asupra pieţei româneşti care din nefericire nu a reuşit să se adapteze cerinţelor sporite de calitate şi diversitate. Efectul imediat s-a resimţit prin scăderea la cote de avarie a interesului participanţilor la piaţă, atât străini cât şi locali, fapt ce a condus la scăderea dramatică a lichidităţii şi a încrederii în capacitatea reală a bursei de a fi o verigă importantă a economiei româneşti".

În opinia lui Mihai Chişu, noul CEO va avea o mare provocare: să fie tot ceea ce nu au reuşit cei dinaintea dumnealui: "Acesta este punctul de plecare generic pentru asumarea corectă a priorităţilor. Sunt convins că solicitările vor fi diverse, plecând de la eforturi persuasive pentru schimbări de mentalităţi ale altor factori decidenţi , rol coagulant în relaţiile cu instituţiile pieţei, ministerul economiei şi ministerul de finanţe, ameliorări fiscale şi un cadru legal propice investiţiilor, până la îmbunătăţirea intrumentelor tranzacţionate şi promovarea corespunzătoare a rolului de finanţator al bursei în raport cu economia României".

Brokerul citat nu crede că vor exista obiecţii din partea CNVM pentru preluarea acestui mandat, având în vedere că "notorietatea profesională şi spiritul reformator cunoscut al domnului Cionga îl califică pentru o astfel de poziţie "

Mihai Mureşian, SSIF "Intercapital Invest: "Prioritatea noului director ar trebui să fie în principal găsirea unor soluţii care să ducă la dezvoltarea continuă şi durabilă a pieţei de capital"

Perioada în care domnul Cionga îşi începe mandatul ca şi Director General al BVB este cu siguranţă una dintre cele mai agitate din ultimii ani, ne-a spus Mihai Mureşian, director tranzacţionare la SSIF "Intercapital Invest"

Domnia sa ne-a declarat: "În momentul de faţă toate elementele indică o perioadă nefastă care va fi trecută cu greu şi care îşi va pune amprenta atât asupra mandatului noului director cât şi asupra pieţei de capital româneşti. Mai exact, tensiunile politice din această perioadă din România dar şi climatul economic extern, care se chinuie în continuare într-o stare de agonie, vor face cu siguranţă dificil mandatul noului director la BVB. Totodată şi intrarea în stand-by a programului de vânzare a pachetelor minoritare deţinute de către stat nu face altceva decât să descurajeze toţi jucătorii pieţei, fie că vorbim de investitori sau de companii care doresc listarea pe piaţă".

În aceste condiţii, domnia sa crede că prioritatea noului director ar trebui să fie în principal găsirea unor soluţii care să ducă la dezvoltarea continuă şi durabilă a pieţei de capital: "Chiar dacă pare complicat, această dezvoltare ar trebui să fie axată pentru moment în direcţia atragerii unui număr cât mai mare de companii care să se listeze dar şi la o creştere a diversităţii şi a numărului de investitori de pe piaţa locală".

Nici domnul Mureşian nu crede să apară vreo surpriză la validare: "Nu cred că avem de ce să ne îngrijorăm din partea CNVM-ului cu privire la validarea d-lui Cionga dar cred că ceea ce ar trebui să atragă atenţia sunt în momentul de faţă sunt aşteptările investitorilor care cu siguranţă sunt mult mai ridicate decât au fost la orice alt început de mandat al directorului general al BVB din trecut".

Simion Tihon, Prime Transaction: O relaţie bună cu statul, prioritară

Piaţa de capital are în momentul de faţă asociate mai multe atribute negative: riscuri mari, lipsa investitorilor, lichiditate scăzută, incertitudinea existentă pe pieţele internaţionale, apreciază Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", care adaugă: "Ca atare, cadrul actual este unul dificil pentru oricine ar fi preluat această funcţie".

Priorităţile ar trebui constituite în primul rând din obiective realizabile, este de părere brokerul citat: "Cred că trebuie avută în vedere o adaptare calitativă a mediului de afaceri la alternativele oferite de piaţă printre care: sursa de finanţare, investiţia în companii ieftine ca urmare a contextului de piaţă, varianta de economisire, etc. În acest proiect ar putea fi implicaţi şi intermediarii. O altă prioritate ar fi dată de o bună cooperare cu organismele statului astfel încât Bursa să reprezinte un mijloc de finanţare real pentru stat, fie prin vânzarea unor pachete de acţiuni (programul de privatizare) fie prin posibilitatea populaţiei de a împrumuta statul la dobânzile pe care în momentul de faţă statul le oferă pentru a se finanţa. Nu în ultimul rând ar trebui prioritizată şi lansarea unor produse noi precum ETF-urile".

Lista aşteptărilor de la noul CEO

-politica de comisioane

-atragerea de noi emitenţi

-accelerarea listării pachetelor companiilor de stat

-preluarea unor operatori bursieri din regiune

-promovarea fenomenului bursier pe plan intern

-lansarea unor noi produse investitionale

-promovarea în exterior a companiilor listate la BVB

-curăţenia la nivelul RASDAQ

-popularizarea pieţei de capital printre politicieni în acelaşi mod cu popularizarea în mediul privat prin listări de pachete minoritare,

-drastica restructurare a echipei BVB

-eforturi persuasive pentru schimbari de mentalităţti ale altor factori decidenţi

-rol coagulant în relaţiile cu instituţiile pieţei, ministerul economiei şi ministerul de finanţe

-ameliorări fiscale şi un cadru legal propice investiţiilor,

- îmbunătăţirea intrumentelor tranzacţionate.

---------

Preşedintele Erste Asset Management recomandă noului director al BVB să preia proiectul platformei pentru antreprenori

Preşedintele societăţii de administrare de fonduri Erste Asset Management /EAM/, Dragoş Neacşu, recomandă noului director general al Bursei de Valori Bucureşti /BVB/ să preia ca obiectiv al mandatului său proiectul creării unei platforme pentru antreprenori şi să aloce resursele necesare.

Proiectul "Platforma Antreprenori la BVB" a fost propus de Dragoş Neacşu în cadrul unei liste de proiecte de prioritare pentru economia românească, iniţiată de fundaţia Romanian Business Leaders, care reuneşte 200 de persoane care ocupă poziţii de conducere în toate segmentele reprezentative pentru economia românească, potrivit Agerpres.

În opinia preşedintelui EAM, noul director general al BVB, Victor Cionga, ar trebui să preia acest proiect printre obiectivele sale pentru primul an, urmărindu-se ca în următoarele 12 luni să fie listate cinci companii pe acest nou segment al bursei, care să emită obligaţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa 4 luni de head-hunting, surle, trambite, zvonuri si articole prin presa mai ceva ca in Cancan, Bursa de Valori are in sfarsit CEO. Nu, nu este un roman care a lucrat ani buni in strainatate, nu este nici vreo emitenta cenusie a mediului de business romanesc, nu este nici vreun geniu al finantelor – asa cum se vehicula initial.

    Lunile pierdute si banii aruncati cu buna-stiinta pe geamul Bursei au avut un rezultat absolut surprinzator pentru toata piata – Victor Cionga. De fapt, sunt voci care spun ca, de fapt, nici nu ar fi fost ales de marele headhunter, ci impins in schema de mai marii bursei. Dar tacere pe acest subiect, sa nu stricam ploile si jocurile de culise. 

    Pentru o persoana mai putin familiarizata cu piata, CV-ul sau ar putea parea impresionant. Dincolo de activitatea sa in piata financiara din anii ’90 (care piata?!), cand businessurile oricum mergeau din inertie si apareau peste noapte nenumarati specialisti in aceasta industrie, daca ne uitam mai cu atentie in ultimii ani, observam lucruri interesante. 

    Pe langa propria firma de consultanta, care nu a fost asociata cu cine stie ce mari proiecte, noul CEO al Bursei s-a ocupat de oferta Petrom, din partea consortiului de intermediere. Oferta care, stim cu totii, desi era preconizata a fi cea mai mare din istoria bursei romanesti, a fost un mare – mare fiasco. Desigur, nu este dl Cionga singurul vinovat sau responsabil, dar in conditiile in care era cam singurul specialist roman din acel peisaj si asteptarile au fost uriase. 

    Dar aceasta mica “realizare” a fost trecuta pe fuga in CV-ul sau impresionant, poate-poate trece neobservata de cei care nu sunt foarte la curent. Si poate cei care erau anul trecut in piata au uitat repede. Noi, romanii, oricum avem o calitate de necontestat: uitam foarte repede! 

    Dl Cionga mai este cunoscut in piata si pentru ardoarea cu care comenteaza pe aproape orice subiect, participa la aproape orice conferinta si isi da cu parerea pe aproape orice subiect (cel putin din zona financiara), la articole, pe site-uri si forumuri. 

    Din pacate pentru Bursa, parerea aceasta este generalizata in piata. Poate noul director o sa ne surprinda pe toti si o sa fie un manager excelent, un profesionist desavarsit si o sa faca mult-asteptata reforma de la bursa. 

    Un lucru e cert, are foarte multa treaba acolo. Are o misiune extrem de grea, mai ales ca bursa a pierdut primele 6 luni din acest an. Si va mai pierde cateva, tinand cont ca mandatul dlui Cionga incepe pe 1 septembrie. 

    Asteptarile sunt uriase, desi speranta nu cred ca mai este la aceleasi cote, dupa dezamagirea oferita de consiliul ales la inceputul acestui an. Dar ii dorim succes maxim si speram sa contrazica, in scurt timp, toate aceste pareri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb