Între bănci şi populaţie, Cinteza BNR-ului preferă băncile

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 februarie 2014

Între bănci şi populaţie, Cinteza BNR-ului preferă băncile

Directorul Supravegherii BNR: "Plata în lei a creditelor în valută, la cursul de la data contractării, ar falimenta băncile"

Odon Szabo, UDMR: "Măsura ar reduce extraprofitul nemeritat al instituţiilor de credit"

Propunerea legislativă de restituire în lei a creditelor contractate în valută la cursul de la semnarea contractului ar genera o criză sistemică, mai multe bănci riscând să intre în faliment, susţine directorul Direcţiei de Supraveghere din Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză.

"Din studiile pe care le-am făcut, o astfel de măsură ar genera o criză de sistem. Vor fi bănci care vor da, a doua zi, faliment", a declarat domnia sa, în cadrul prezentării punctului de vedere al BNR faţă de această propunere legislativă, în faţa Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Nicolae Cinteză a precizat că există un singur caz de rambursare a creditului în moneda naţională, la cursul din data semnării contractului, în Croaţia, care a determinat respectiva bancă să părăsească ţara în cauză.

Se pare că, pentru oficialul BNR, stabilitatea sectorului bancar atârnă mai greu decât bunăstarea populaţiei, care trebuie să ramburseze rate semnificativ mai mari decât la începutul perioadei de plată a ratelor, ca urmare a creşterii puternice a cursul, comparativ cu perioada de dinainte de izbucnirea crizei.

Senatorii din Comisia de buget finanţe din Senat au întocmit un raport de respingere a iniţiativei legislative, aceştia afirmând că măsura falimentului persoanelor fizice nu poate fi aplicată în ţara noastră, deşi se aplică în alte ţări. Domniile lor nu au explicat care sunt argumentele pe care îşi bazează această opinie, potrivit surselor de presă.

Deputatul UDMR Odon Szabo, unul dintre iniţiatorii proiectului, consideră că poziţia BNR reprezintă o încercare de a nu vedea existenţa practicilor bancare incorecte la care au fost supuşi unii clienţi.

Domnia sa ne-a explicat că, după apariţia în presă a informaţiilor despre iniţiativa legislativă, parlamentarii au primit sesizări de la un număr semnificativ de cetăţeni. Unul dintre aceştia a reclamat că, în urmă cu câţiva ani, banca i-a transmis că nu se încadrează pentru un împrumut în lei, însă poate contracta unul în franci elveţieni, potrivit lui Odon Szabo.

Dacă riscul sesizat de BNR ar fi unul real, înseamnă că şi băncile din Ungaria sunt expuse pericolului să intre în faliment, în condiţiile în care Guvernul de la Budapesta încearcă să declare neconstituţionale împrumuturile în valută, este de părere deputatul.

Domnia sa precizează că o conversie în lei a creditelor în valută, la cursul din momentul contractării, ar determina reducerea extraprofitului obţinut în mod nemeritat de bănci, ca urmare a aprecierii cursului.

"Băncile trebuie să îşi asume un risc atunci când acordă credite. În prezent, riscul valutar este suportat exclusiv de către clienţi", susţine parlamentarul UDMR.

Odon Szabo consideră că, dacă proiectul va trece, acest lucru nu doar că ar uşura povara de pe umerii cetăţenilor îndatoraţi în valută, ci ar determina şi scăderea ratei creditelor neperformante cu care se confruntă sectorul bancar din ţara noastră, deoarece ar creşte capacitatea de rambursare a debitorilor persoane fizice.

"Băncile se plâng de nivelul de neperformanţă a creditelor în valută. Acest proiect reprezintă şi o soluţie pentru reducerea acestuia", a mai subliniat deputatul, precizând că iniţiatorii intenţionează să susţină în continuare proiectul legislativ, pentru care forul decizional este Camera Deputaţilor.

Membrii Comisiei de buget finanţe din Senat au anunţat că vor organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Asociaţia Naţională a Băncilor (ARB) şi cu reprezentanţii BNR, pentru a se găsi soluţii în cazul persoanelor care nu mai pot restitui creditele în alte monede.

Proiectul legislativ este promovat de un grup de 19 parlamentari din toate partidele, la care şi-au exprimat intenţia de a se alătura şi alţi colegi ai lor din Parlament.

Potrivit expunerii de motive, noile reglementări ar urma să modifice Ordonanţa 50/2010 privind contractele pentru consumatori, "în sensul introducerii unei opţiuni pentru consumatorul care are de achitat un credit în monedă străină de a solicita creditorului recalcularea sumei de rambursat în moneda naţională la cursul de schimb valabil la momentul încheierii contractului".

Documentul susţine că, în situaţia economică actuală, o posibilitate insuficient exploatată de băncile din ţara noastră o constituie suportarea pierderilor în egală măsură cu debitorul în privinţa riscului de schimb valutar.

Odon Szabo ne-a declarat, săptămâna trecută, că parlamentarii vor să lanseze o aplicaţie pe Internet, pe care să poată să o acceseze toţi cei interesaţi să îşi ramburseze creditele în valută. "Aceştia îşi vor putea calcula suma de bani pe care o vor rambursa după recalcularea creditului, la cursul valutar din momentul contractării împrumutului şi, astfel, vor şti ce economie vor face prin aplicarea noului proiect", explica domnia sa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. extraordinar, domnule cinteza! de ce sa dea bancile faliment? mai bine sa ramana oamenii pe drumuri! ce conteaza ca platesti un comision de fiecare data cand scoti salariul de pe card, desi nu tu ai cerut sa iti iei salariul pe card! ce conteaza ca te-au sfatuit de la banca sa iti iei creditul in franci? omul e de vina! el sa dea faliment! halal ca ati uitat cui trebuie sa fiti de folos, in numele cui sunteti acolo la BNR si va inchinati la "idoli straini"! rusine

    sa stii ca asta e treaba ta cu firma la care lucrezi. Cred ca mai trebuie sa stii ca ai dreptul

    1.sa ii ceri firmei sa iti dea banii cash. Asta daca nu ai semnat un contract de munca care prevede plata salariului pe card,sau ceva similar.

    2. O banca nu iti deschide cont si card fara acordul tau. 

    1. Cred ca sunteti retardati. Probabil vreti sa devenim republica bananiera, dar o tara plina de birturi cu ratati, nici macar produse agricole nu poate exporta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb