INVESTIGAŢIE La Hezbollah acasă vin bani din piaţa noastră de capital (III)

Mihai Antonescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2019

Beqaa Valley, locul de naştere a lui Najib El Lakis, conform autorului investigaţiei

Beqaa Valley, locul de naştere a lui Najib El Lakis, conform autorului investigaţiei

Săptămâna trecută v-am arătat cine este Najib El Lakis, omul care controlea­ză două SIF-uri şi care îşi propune expansiunea acestui imperiu financiar, care sunt rădăcinile sale, interesele sale şi cum este el apropiat de structuri periculoase.

V-am prezentat istoricul şi scenariul probabil al devenirii imperiului la care făceam referire.

Astăzi vom completa profilul personajului principal al acestei saga şi vom trage concluzii extrem de interesante.

Mihai Antonescu

Cum cineva nu putea studia "Business and Public Administration" în Liberia, în 1984

Dacă vă amintiţi, spuneam mai devreme că e bizar locul, momentul şi modul în care Najib El Lakis şi-a efectuat, cică, studiile "superioare de lungă durată"...

Cine Dumnezeu merge să înveţe la o facultate din Monrovia?!?

Ca să mă fac cât mai bine înţeles:

Liberia este o ţară din Africa de Vest, întemeiată de American Colonization Society, o organizaţie care a căutat un loc în care negrii eliberaţi din sclavie să-şi poată construi o "civilizaţie proprie şi bunăstare".

Liberia se învecinează cu Sierra Leone, Guineea şi Coasta de Fildeş, are ieşire la Oceanul Atlantic, o suprafaţă de 111.369 kmp şi o populaţie de 4.500.000 de locuitori, vorbitori de limbă engleză, dar împărţind şi 20 de dialecte şi idiomuri locale, creştini, în proporţie de 85 la sută, protestanţi în covârşitoare majoritate, cu o minoritate musulmană majoritar sunnită.

Ca să vă daţi seama cât de important e să fii reformat în Liberia:

Preşedintele actual, fostul fotbalist profesionist George Weah, a fost oficial creştin. De fapt, foarte probabil, în forul său interior era musulman. Un musulman care era nevoit să se ascundă pentru a nu avea de suferit (Taqiya). Când Weah a plecat să joace fotbal la mari cluburi din Europa Occidentală, a profitat de libertatea de exprimare religioasă şi a trecut oficial la Islam. Dar, când a revenit în Liberia şi s-a încris în cursa prezidenţială, pentru a putea câştiga, a devenit din nou creştin protestant.

Liberia a fost colonizată în 1822, a emis o Declaraţie de Independenţă în 1847, a căpătat prezenta teritorialitate în 1857, a fost recunoscută de Statele Unite în 1862, a devenit membru ONU în 1945. Actuala Constituţie datează din 6 ianuarie 1986.

Liberia este prima republică proclamată pe Continentul African.

O ţară modernă, emancipată, încă de la întemeiere. Până la un moment dat.

În 1980, eu aveam 15 ani şi, deşi nu aveam cele mai bune rezultate la şcoală, la materiile din programă, eram destul de deştept, de atent la ce se petrecea în jurul meu, în lume, preocupat de istorie, de politică, de economie.

Mi-amintesc de sergentul Doe şi de lovitura sa de Stat care a bramburit treaba în Liberia.

Samuel Doe l-a asasinat pe Preşedintele William R. Torbert, a format un Consiliu Popular şi a guvernat ca dictator, apoi ca preşedinte, a promulgat actuala Constituţie, a înăbuşit o tentativă de coup d'Etat în 1985, cea a lui Thomas Quiwonkpa, şi a fost dat jos de la putere, în 1990, de Frontul Naţional Patriotic condus de Charles Taylor. Şi executat.

Liberia a fost, ulterior, teatrul a două mari războaie civile, între 1989 şi 1997, apoi între 1999 şi 2003, dar asta e altă poveste, care n-are nicio legătură cu ce ne preocupă pe noi acum.

Ideea e următoarea:

Najib El Lakis e născut în 1963. În 1984 avea 21 de ani.

În Liban era în plină desfăşurare Războiul Civil.

Liberia era în plin conflict declanşat de lovitura de Stat a lui Samuel Doe, cu rebeliuni peste rebeliuni, cu conflicte interetnice şi cu persecuţii asupra populaţiei musulmane, cu cea mai sinistră violenţă posibilă ridicată la rang de rutină curentă.

Întrebarea care se impune este:

Cine naiba pleacă dintr-o ţară aflată în război să studieze în altă ţară aflată în război?!?

Într-o ţară cu oameni de altă rasă, care au altă religie, unde se vorbeşte altă limbă, unde se ştie clar că poţi fi discriminat, persecutat, unde nu ţi se garantează siguranţa sau drepturile civile?!?

Să folosim metoda reducerii la absurd...

Să presupunem că, la douăzeci şi ceva de ani, Lakis era foarte curajos sau absolut inconştient, că a vrut el musai să studieze în Liberia, printre negri protestanţi anglofoni înarmaţi...

University of Liberia este o instituţie publică de învăţământ autorizată de guvern în 1851 şi deschisă în 1863 ca şi "Liberia College", urmând a deveni Universitate în 1951.

În prezent, University of Liberia are şase colegii unde se pot efectua "studii superioare de lungă durată": College of Social Sciences and Humanities, College of General Studies, College of Science and Technology, Medical School, Law School şi College of Business and Public Administration, facultatea pe care cică a absolvit-o Lakis.

Dar, multă vreme, au existat numai două colegii, apoi patru.

Multă vreme, adică până în 1998.

Dar Lakis a terminat în 1988.

Un colegiu care nu exista.

Să mai mergem o dată în absurd şi să zicem că Najib El Lakis a studiat altceva, apoi şi-a echivalat studiile, deşi el n-a pomenit nimic de aşa ceva în CV...

Din istoria Universităţii Liberiene aflăm că, în secolul XX, citez "din cauza unor frământări sociale (civil strife), UL a fost închisă în mai multe ocazii, în anii 1979, 1984 şi 1990" (Surse: Seyon, Patrick "Rebuilding the University of Liberia in the Midst of War"; "Historical Dictionary of Liberia", Dunn Elwood D., Beyan, Amos J., Burrowes, Carl Patrick)

"În 1984, studenţii au protestat contra arestării de către Guvern a doi activişti (...) şi Samuel K. Doe a trimis Armata Liberiană să atace şcoala în data de 22 august."(...) "Au existat mai mulţi morţi şi peste o sută de răniţi, au fost distruse mai multe clădiri şi procesul de învăţământ a fost suspendat pentru trei luni." Nu s-au organizat examene şi nu s-au făcut înscrieri. QED.

Nimeni, oricât am presupune, oricât am reduce la absurd, n-avea cum urma "studii superioare de lungă durată" în domeniul "business and public administration", în perioada 1984-1988, la University of Liberia.

Najib El Lakis n-a studiat la Monrovia cum spune, ce spune şi când spune.

Dar, vă voi surprinde...

Eu cred că diploma sa e adevărată, autentică, eliberată oficial de secretariatul UL... Vă voi explica şi de ce cred asta.

Scenariul plauzibil

Pentru ceea ce urmează, probele nu pot fi prezentate, astfel că statutul aces­tui text este de "scenariu plauzibil".

Najib El Lakis, fiul lui Faraj şi al Nadirei, s-a născut la 1 (sau 11) august 1963 la Baalbek, Liban, într-o familie shiită, parte a unui clan dominant în comunitate.

A făcut studiile primare şi, foarte probabil, medii, în Liban.

Devenit adult, a colaborat cu Mu­khabaratul Sirian in timpul Războiului Civil.

A căzut în dizgraţie, a trădat cauza siriană sau a produs suspiciuni rezonabile în cadrul serviciilor secrete siriene. Poate a fost prea apropiat de nucleul dur al Hezbollah...

A fost nevoit să părăsească Libanul, cândva, în intervalul 1984-1987, foarte probabil mai spre finalul intervalului.

A călătorit în Egipt, apoi în Libia.

În această ţară a cunoscut musul­mani liberieni.

Marea Jamahirie Libiană Populară Socialistă a antrenat şi stipendiat diverse structuri politice paramilitare din ţări africane, între care şi Liberia.

(De exemplu, Charles Taylor, preşedinte al Liberiei (1997-2003), criminal de război, a fost pregătit oficial în Libia, existând dovezi în acest sens.)

Lakis a ajuns în Liberia la sfârşitul anului 1987 sau începutul anului 1988.

Nicolae Ceauşescu a efectuat o vizită oficială de Stat în Liberia între 9 şi 11 martie 1988.

A fost precedat şi însoţit de un vast efectiv al aparatului de securitate.

Najib El Lakis a negociat şi obţinut azil din partea Republicii Socialiste România, aşa cum au primit numeroşi cetăţeni arabi, în anii 80.

Securitatea i-a făcut rost de o diplomă universitară liberiană. Oricum, nu e mare lucru să obţii un certificat de studii autentic emis la Monrovia, pe bani, contra favoruri sexuale etc. Pe Wikipedia în limba engleză există un întreg capitol dedicat corupţiei din învăţământul african. (Wikipedia e o enciclopedie care tratează subiecte notabile, în baza unei documentaţii care nu permite dubii asupra celor afirmate.)

Lakis a sosit în România în 1988.

A colaborat cu organele Securităţii Statului.

După Revoluţie a fost însărcinat de lucrători ai Securităţii să gestioneze sume de bani şi să facă afaceri în numele lor. I-a cunoscut pe Dan Drăgoi, Victor Athanasie Stănculescu, Gheorghe Bîlteanu şi pe mulţi, mulţi alţii.

(Notă: În anul 1990, în România democrată, era mare cerere de mărfuri de import, bune oportunităţi de comerţ. Lipsea capitalul. Cei pe care generic îi numim "securişti" au avut ceva bani. Nu foarte mulţi. Poate doar Voiculescu, prin Crescent, să fi dispus de sume cu adevărat însemnate. Restul - Cataramă, Patriciu, Băsescu, generali, directori, funcţionari din Comerţul Exterior etc. au putut subtiliza zeci de mii, poate sute de mii, puţine, de dolari sau mărci. Nu erau bani grei în sensul occidental al sintagmei, dar la noi reprezentau o mică avere şi, mai cu seamă, erau un capital ce putea fi lesne înmulţit de străinii, în principal arabi, care pu­teau organiza importuri de ţigări, sucuri, băuturi ieftine, blugi, electronice, mărfuri cu un dever imens şi care aduceau profituri exorbitante. Ce era mai simplu decât să înfiinţezi o întreprindere mică, în baza Decretului 54, apoi o societate comercială, conform Legii 31, pe numele unui arab?!?)

S-a făcut o întreprindere pe numele lui Lakis şi s-au efectuat importuri.

Najib Lakis a trecut în CV că a fost asociat al SC Calypso Trading SRL între 1991 şi 1993. Nu-şi mai aminteşte exact... A avut mai multe întreprinderi comerciale, în 1990-1991.

SC Calypso Trading SRL a fost înfiinţată în 1993.

Datele sale sunt: CUI 3343401, J40/2621/1993, adresa: Strada Muntii Apuseni nr. xx Sector 6 Bucureşti (notă: În Crângaşi, pe o stradă pe care mai figurau circa o sută de firme arăbeşti de import.)

Afacerea a durat până în 1998, când a început să şchioapete comerţul de butic.

În vara anului 2000, Primarul Traian Băsescu a dărâmat gheretele, tonetele, chioşcurile şi tarabele, a omorât comerţul stradal şi importurile, mai ales cele de ţigări, ca să facă loc prietenilor americani să-şi desfacă marfa. Philip Morris, JTI Reynolds şi British American Tobacco îşi construiseră toţi fabrici în România.

În 1998, Lakis dobândise deja ceva anvergură financiară şi dorea să intre într-o altă etapă a carierei lui de antreprenor.

A mers în consilii de administraţie la companii mari pe acţiuni. S-a jucat şi pe bursă.

A locuit în Calea Moşilor nr. xx, etaj y, Sector 2 Bucureşti.

A aplicat la cetăţenia română, pe care a primit-o prin HG 776/2001 din 16 august, în vigoare de la 27 august 2001, publicată în Monitorul Oficial nr. 503/27.08.2003.

Apoi şi-a luat-o în cap, a muşcat mâna care l-a hrănit, a uitat să dea Cezarului ce era al Cezarului, adică o foarte săţioasă felie de caşcaval. N-a mai răspuns la telefon vechilor prieteni din vechile structuri.

Cineva l-a reclamat la DIICOT în 2014.

A fost arestat. Cu el şi Dragoş-George Bîlteanu, pe care toată lumea l-a considerat principal vinovat de toate matrapazlâcurile invocate de procurori, dar care a fost, de fapt, victimă colaterală.

După ce a scăpat de arestul preventiv şi de arestul la domiciliu. Najib El Lakis a purces la a-şi negocia libertatea.

A fost pus să plătească ce datora.

A făcut un acord de recunoaşterea faptelor pe care procurorii l-au înaintat instanţei de judecată. A fost condamnat la fond la 3 ani de închisoare cu sus­pendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani.

La fel şi Dragoş Bîlteanu care, sfătuit de avocaţii săi, a fost nevoit să semneze şi el un acord de recunoaştere, pentru că altfel se disjungea cauza sa şi se confrunta şi Bîlteanu cu circumstanţele agravante create de recunoaşterea complicelui său.

Hotărârea în anexă.

Citiţi-o, vă rog!

Veţi remarca următoarele:

Părţile vătămate, SC Industrialexport SA şi SIF Banat Crişana SA nu s-au constituit parte civilă!!!

Uluitor! Se constată un ditamai prejudiciu, făptaşii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor, completul de judecată îi condamnă. Prejudiciaţii nu vor să primească banii înapoi, li se rupe de lovele dar şi de drepturile acţionarilor.

Făptuitorii mai sunt şi solvabili!

Cum vă explicaţi asta?

Să vă traduc: Lakis datora nişte bani unor oameni pentru alte combinaţii.

N-avea de unde pune şi banii SIF, şi banii "securiştilor", aşa că s-a înţeles cu SIF să-l ierte.

Nici aşa nu se ştie dacă a despăgubit integral pe ăia pe care i-o fi păgubit... Că de-aia i-au dat, probabil, "sub supraveghere", să-l ţină sub observaţie şi să-l aibe la mână. Condiţiile libertăţii sub supraveghere sunt destul de aspre, un pas greşit şi te duci imediat la puşcărie...

Există şi posibilitatea ca Lakis să fi înapoiat toţi banii şi să fi rămas chel, decavat, şi acuma să fie disperat să recupereze... Altfel, de ce s-ar încumeta cineva în situaţia lui în aventuri precum cucerirea SIF 5 Oltenia?

Poate Lakis a luat bani de la rude, din Liban, din Beqaa, şi s-a angajat să îi înapoieze. Bani veniţi din patria Hezbollah-ului care trebuie să se în­toarcă în patria Hezbollah.

Se mai aude prin târg că Najib El Lakis ar dori, şi că s-ar fi şi lăudat cu asta, ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, să ajungă să controleze TOATE SIF-urile, adică să-l dea jos şi pe Fercală, să-i înlăture şi pe Ciocea şi Doroş.

Lui Bîlteanu nu-i convine deloc sentinţa.

A înaintat apel, în 27 februarie 2019.

Ceva rar, insolit, la cineva care a făcut un acord de recunoaştere...

Ceea ce probează spusele mele...

Dragoş Bîlteanu voia să fie achitat. Poate că asta merita.

Poate că l-a minţit Lakis, l-o mai fi pus să şi plătească pentru ceva ce nu el furase...

Băncile şi terorismul

Cum poate face şi desface atâtea, nestingherit, Najib El Lakis?

Cum poate trimite în Liban, la rudele lui shiite, bani româneşti sau ciprioţi sau europeni?

Lakis nu poate pretinde că n-are trea­bă cu familia, că e "en froid" cu neamurile.

Numai în poveştile cu inginerii mioritice apar laolaltă 5 (cinci) rubedenii, cinci reprezentanţi ai clanului:

Najib El Lakis, fratele său, Nabil, nepotul, Ali, Ammar Lakis Sahar, cumnata lui Nabil, Sammar Lakis, o soră, stabilită la Paris.

O organizaţie ca Hezbollah e legală în Republica Liban, are un electorat relativ mare, a fost aleasă democratic să reprezinte o populaţie consistentă în legislativul ţării.

Altfel stă treaba la noi...

Pentru România, Hezbollah e organizaţie teroristă. Noi suntem membri NATO şi parte din Uniunea Europeană.

Legea se aplică la fel tuturor, în patria noastră?

Când societatea comercială a familiei Omar a vândut apa minerală Bucovina către Maspex Tymbark, a avut mult de furcă pentru a încasa banii.

Mahmoud şi Mukhles Omar, fraţii lui Hayssam, consideraţi terorişti, s-au lovit de refuzul unanim al băncilor de a lucra cu ei. Nimeni nu-i voia clienţi. "Nu lucrăm cu terorişti!"

Hayssam Omar n-a omorât pe nimeni, n-a pus nicio bombă, n-a livrat rachete balistice, n-a finanţat organizaţii ilegale.

A fost condamnat în baza unui text de lege care asimila faptele sale unor acte de terorism.

Nici măcar nu execută 24 de ani de închisoare pentru asta. A primit doar zece ani pentru năzbâtiile cu jurnaliştii în Irak. Grosul pedepsei îl reprezintă patru pedepse contopite, date pentru infracţiuni economice, fapte de drept comun.

Mahmoud şi Mukhles Omar au fost condamnaţi pentru că şi-ar fi ajutat fratele să fugă din ţară, o faptă care nu e privită ca foarte gravă de Codul Penal. Instanţa a şi manifestat clemenţă, nu i-a pedepsit cu cuantumul maxim prevăzut de lege pentru că a apreciat că nu au comis fapta de înlesnire a trecerii frauduloase a frontierei din motive meschine, materiale, ci din dragoste frăţească.

Dar, pentru că Hayssam e asimilat teroriştilor, şi ei, fraţii săi, sunt trataţi drept terorişti de practica bancară română.

Dacă ei sunt terorişti, atunci Najib El Lakis ce e?

Nr. unic (nr. format vechi) :7414/2/2018

Data inregistrarii30.10.2018

Data ultimei modificari:18.03.2019

Sectie:Secţia I Penală - Camera Preliminară / Fond

Materie:Penal

Obiect:sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP)

Stadiu procesual:Fond

Bîlteanu Dragoş-GeorgeInculpat

EL LAKIS NAJIBInculpat

08.02.2019

Complet: CF26

Tip solutie: Condamnare cu acord de recunoaştere

Solutia pe scurt: În temeiul art. 485 alin. 1 lit. a C. proc. pen. admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de P.Î.C.C.J. - DIICOT - Structura Centrală - Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate cu inculpaţii BÎLTEANU DRAGOŞ GEORGE (cu date) şi EL LAKIS NAJIB (cu date), obiect al cauzei penale cu nr. 2218/D/P/2018. I. În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 272 alin. 1 pct. 2 din Legea 31/1990, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. Bîlteanu Dragoş George la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată SIF 1 Banat Crişana, faptă săvârşită la data de 13.02.2013). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 272 alin. 1 pct. 2 din Legea 31/1990, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. Bîlteanu Dragoş George la pedeapsa de 2 ani închisoa­re pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată S.C. Industrialexport S.A., faptă săvârşită la data de 05.07.2012). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 279 lit. b rap. la art. 248 şi 244 alin. 5 lit. b din Lg. 297/2004, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. Bîlteanu Dragoş George la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 16.09.2013). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 279 lit. b rap. la art. 248 şi 244 alin. 5 lit. b din Lg. 297/2004, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. Bîlteanu Dragoş George la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 22.03.2013). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 279 lit. b rap. la art. 248 şi 244 alin. 5 lit. b din Lg. 297/2004, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. Bîlteanu Dragoş George la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 20.04.2012). Face aplicarea dispoziţiilor art. 71 C. pen. (1968) - art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C. pen. (1968) pe lângă ficare pedeapsă principală. În temeiul art. 33 rap. la art. 34 alin. 1 lit. b C. pen. (1968) contopeşte pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an închisoare, inculpatul Bîlteanu Dragoş George având de executat pedeapsa principală rezultantă de 3 ani închisoare. Face aplicarea dispoziţiilor art. 71 C. pen. (1968) - art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C. pen. (1968) pe lângă pedeapsa principală rezultantă. În temeiul art. 86 ind. 1 din C. pen. (1968) suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani, calculat potrivit dispoziţiilor art. 86 ind. 2 din C. pen. (1968). În temeiul art. 86 ind. 3 alin. (1) din C. pen. (1968) inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Bucureşti; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Încredinţează supravegherea inculpatului Serviciului de Probaţiune Bucureşti. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 din C. pen. (1968) privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art. 71 alin. (5) din C. pen. (1968) suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării executării sub supraveghere a pedepsei principale. II. În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 26 C. pen. (1968) rap. la art. 272 alin. 1 pct. 2 din Legea 31/1990, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. El Lakis Najib la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată SIF 1 Banat Crişana, faptă săvârşită la data de 13.02.2013). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 272 alin. 1 pct. 2 din Legea 31/1990, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. El Lakis Najib la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii (persoană vătămată S.C. Industrialexport S.A., faptă săvârşită la data de 05.07.2012). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 279 lit. b rap. la art. 248 şi 244 alin. 5 lit. b din Lg. 297/2004, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. El Lakis Najib la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 22.03.2013). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 279 lit. b rap. la art. 248 şi 244 alin. 5 lit. b din Lg. 297/2004, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. El Lakis Najib la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 20.04.2012). În temeiul art. 396 alin. 1 C. pr. pen. şi art. 480 alin. 4 C. pr. pen. cu referire la disp. art. 279 lit. b rap. la art. 248 şi 244 alin. 5 lit. b din Lg. 297/2004, cu aplic. art. 5 alin. 1 C. pen., condamnă pe inc. El Lakis Najib la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de manipularea pieţei de capital (faptă săvârşită la data de 16.09.2013). Face aplicarea dispoziţiilor art. 71 C. pen. (1968) - art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C. pen. (1968) pe lângă ficare pedeapsă principală. În temeiul art. 33 rap. la art. 34 alin. 1 lit. b C. pen. (1968) contopeşte pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an închisoare, inculpatul El Lakis Najib având de executat pedeapsa principală rezultantă de 3 ani închisoare. Face aplicarea dispoziţiilor art. 71 C. pen. (1968) - art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C. pen. (1968) pe lângă pedeapsa principală rezultantă. În temeiul art. 86 ind. 1 din C. pen. (1968) suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani, calculat potrivit dispoziţiilor art. 86 ind. 2 din C. pen. (1968). În temeiul art. 86 ind. 3 alin. (1) din C. pen. (1968) inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: e) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Bucureşti; f) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; g) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; h) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Încredinţează supravegherea inculpatului Serviciului de Probaţiune Bucureşti. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 din C. pen. (1968) privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art. 71 alin. (5) din C. pen. (1968) suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării executării sub supraveghere a pedepsei principale. Ia act că persoanele vătămate SIF Banat Crişana S.A. şi S.C. Industrialexport S.A. nu s-au consituit părţi civile în cauză. În temeiul art. 274 alin. 1 C. proc. pen. obligă inculpaţii Bîlteanu Dragoş George şi El Lakis Najib la plata sumelor de 15.200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08.02.2019. 

Document: Hotarâre  212/2019  08.02.2019

Opinia Cititorului ( 91 )

  1. Adica am citit un basm??? O poveste de adormit copiii? Probele "nu pot fi prezentate" sau nu exista? Incepe sa semene tot mai mult cu o executie publica, pe bune... Adica anuntati cu atata fast mari dezvaluiri si esuati lamentabil cu un scenariu plauzibil? :)))

    1. Redactia a numit, din prudenta, povestea vietii lui NL "scenariu plauzibil", subtitlu cu care am fost de acord. Niciodata nu esti prea prudent in relatia cu justitia. Probele nu pot fi prezentate aici, public. N-am spus ca nu exista. Intr-o instanta de judecata, cu precautiuni pe care procedura le permite, pot fi prezentate dovezi. Dealtfel, tehnic, juridic, un inscris sau o depozitie nu sint proba decit daca instanta le solicita si/sau le incuviinteaza ca atare. Cititi articolul cu atentie - reactia dvs mi se pare foarte rapida, in 9 minute! -, si lasati sistemul de arbitraj al Statului Roman sa se pronunte asupra adevarului sau neadevarului din afirmatii. O executie publica a cuiva care reprezinta ce, in situatia in care eu fabulez? Cu ce mobil, in ce scop, in al cui beneficiu. E o amenintare la adresa sigurantei nationale, revelata de articuolul in ansamblu, pe care am semnalat-o public si direct factorilor responsabili.

      Deci ati descoperit un sri ist/securist/ceva din Romania, care e membru Hezbollah? Care a mai si fost anchetat, cautat, cercetat, dar a scapat cumva, doar ca sa-l dezvaluie acum jurnalistul MA? Asta ne explicati?

      Domnu Antonescu, va rog sa abandonati tentativa de definire a termenului "proba", si vrajeala in general, si sa raspundeti direct, daca puteti: acest scenariu se bazeaza pe ceva, altceva in afara de barfe?

      ... ca am facut o investigatie serioasa, ca un om cu 30 de ani de practica, de ceva anvergura, cu orgoliu profesional si oarecari realizari in domeniu. Ca, din surse publice si private, vorbind cu interlocutori din mai multe tari si consultind diverse documente, am ajuns la niste concluzii care au facut obiectul unui articol de presa, publicat de un cotidian vechi si cu un oarecare prestigiu. Nu vreau sa fiu rau, dar serviciile noastre speciale, pe care le respect, au prins putini teroristi in acesti 30 de ani. Cei mai multi au fost, inexplicabil, ilogic, expulzati. Rezultatul general, vizibil, al muncii de informatii, este insa, in general bun, vizibil. Romania este o tara relativ sigura. S-o facem sa ramina asa!

      Acest scenariu se bazeaza pe ceva.

      ...altceva in afara de barfe? Ca daca asta e nivelul, am si eu cateva barfe despre actuala situatie in care va aflati. Ca si despre "catalizatorul" pentru acest material. Ca si despre dvs. Ca si despre diversi colaboratori ai dvs. Cum facem? O dam pe barfe? Ramanem la raspunsuri evazive, din astea, "pe ceva"?? De bazeaza "pe ceva"? Pe discutii private, pe ce?

      Ca da, ati descoperit un membru al unui serviciu secret roman, finantator al unei retele teroriste? Pentru ca "serviciile noastre speciale, pe care le respect, au prins putini teroristi in acesti 30 de ani"?? Cu tot respectul, sunteti ridicol. Noroc ca aveti un cazier bogat si un istoric tumultos si nu va mai baga nimeni in seama. Altfel, ar fi fost extrem de scump pentru dvs exhibitionismul asta intelectual de-l practicati pe aici.

      ...exista o reactiune. Nu m-am ferit niciodata de confruntare, nu m-am suparat cind m-a injurat cineva, eu n-am dat niciodata in judecata pe cineva dar nu m-am suparat atunci cind cineva m-a dat pe mine. Mi-ati pus o intrebare si v-am raspuns clar. Nu pot sa reiau de fiecare data aceeasi discutie. Bursa pastreaza in arhiva accesibila public toate articolele si toate comentariile. N-aveti decit sa le revedeti...

      N-am un cazier chiar asa bogat. Si, spre deosebire de altii, n-am incercat niciodata sa ascund nimic din ceea ce am facut vreodata. Am divulgat in istorie chiar secrete pe care nimeni n-avea de unde sa le afle. O sa rideti, lumea ma baga in seama. Consecintele sint vizibile. Cu permisiunea dvs, da, am o doza oarecare de exhibitionism intelectual, ca toti cei care se manifesta public. Sint prozator, poet, jurnalist, realizator, producator, muzician, critic, figurant, fotograf, desenator, orator, politician si bufon, citeodata, trebuie sa admit. Unele lucruri le practic la un standard indoielnic. Altele nu. Toti cei care se dau in stamba, ca mine, au o doza de exhibitionism, mai scump, mai ieftin...

      Nu raspundeti direct niciodată, ceea ce e relevant pentru mine. Ne obligați să vă citim mini-biografia la fiecare 5 rânduri, de parcă asta e motivul pentru care noi frecventam acest ziar, sa aflam cât de interesant sunteți dvs. Va lipsesc elemente de minim bun simț in redactarea materialului (niste probe, niste verificări, orice). Ne intoxicati latrinist cu tot felul de teorii, care mai de care mai halucinante. Am înțeles cum stam aici. Am plecat:)

      Exhibitionismul si voiorismul sunt boli psihice dom' MA. Asta nu e de bine, dar v ar putea disculpa. Daca aveti carnet de nebun, nu raspundeti

      Buna construcția articolului, sunt prezentate faptele și presupuse acțiuni ale grupării. Tind sa va dau dreptate domnule Antonescu doar văzând reacțiile provocate.

      Felicitări 

      Drum bun!

      Lucrati in ture? Vi se platesc ore suplimentare? Sau v-ati plictisit de Solitaire? Sefii-s la AGA, inteleg ca nu trebuie sa faceti cafele...

      Am dreptate. Mereu am, cind scriu. E crucea mea.

      Esti atat de panarama ca ti as scrie adevarul despre tine. Dar il cenzureaza redactia.

    Ca sa folosesc un citat din tine, nu gasesc un epitet ca sa te gratific! Felicitari!

    1. Iti dau eu epitete cite vrei, ca, har Domnului, avem o limba bogata!

    Ancheta, tata, logica, munca, rabdare si tutun! Nu mai vezi asa ceva in presa de azi!

    1. Eu nici nu sint din presa de azi. Sint din cea de ieri. O fosila vie.

      E tare Antonescu! A si inceput sa semene cu locotenentul, a imbatranit si s-a cam ponosit!:))

      Senectutea nu e ponosita, bre!

    Slabute concluziile, nimic nou. Ca vechii securisti sunt mari capitalisti e un fapt cunoscut.

    Partea cu diploma e singura chestie solida. Cum a fost autorizat in diferite pozitii ? Cineva nu si-a facut treaba sau mai rau...  

    Cel putin 2 afirmatii din articol sunt false : aia cu wikipedia si aia cu "Se constată un ditamai prejudiciu" (unde se vorbeste in condamnare de prejudiciu ?!)

    Tind sa dau dreptate celor care sustin ca sunt informatii aruncate pe piata de Ciurezu in razboiul cu Sif1.  

    1. "Aia cu diploma" cam face sens, nu? Referitor la dosar... o fapta descrisa si pedepsita de lege trebuie sa produca niste consecinte. Consecintele infractiunilor economice sint cuantificabile. Ele dau gravitatea si pericolul social. Fara prejudiciu, fie fapta nu exista, fie ea e, prezinta elementele constitutive ale infractiunii dar nu prezinta pericol social grav. Caz in care fie se da o sanctiune administrativa, fie parchetul constata lipsa interesului public si solicita incetarea actiunii penale. In cazul in speta, s-au instrumentat si condamnat mai multe acte materiale. A se vedea si costurile de expertiza relativ mari reflectate in cheltuielile judiciare imputate condamnatilor.

      Bunul-simt spune ca trebuie sa existe prejudiciu cuantificabil dar pe la noi e ceva cam gri ( am auzit de multe dosare unde prejudiciul e pus din burta, in general egal cu valoare contractului etc ).

      Pt ce a fost condamnat : Art. 272 din Legea 32/1990 

      (1) Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care: 

      b) foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect; 

      Hmmm...deci se poate sa nu existe prejudiciu pt partea vatamata .A obtinut poate un avantaj pt el sau tert folosind "creditul de care se bucura societate ". Sif1 a zis ca ei nu au niciun prejudiciu si pare foarte posibil.  

      Articolul asta din lege daca e interpretat asa ar trebui sa dea fiori reci oricarui administrator/director din orice firma din Romania. Daca se supara baietii pe tine pot sa te bage la inchisoare si daca nu e un prejudiciu cuantificabil si chiar daca nu se indreapta firma impotriva ta... 

      ... ca-i fac jocul lui Ciurezu. Pro bono, ca nu m-a angajat. Nici nu-l cunosc. Si? Legea, buna sau proasta, cum e ea, e facuta sa previna controlul discretionar si abuziv asupra unui SIF. Ciurezu, Fercala sau Ciocea, mai buni sau mai rai, nu se tin de puciuri. La SIF 1 exista antecedente. Toate razboiele costa. Rascumparari peste pretul pietei, concertari, aliante oculte, manevre militare. Manevrele militare costa, nu produc. Miscarile comerciale ar trebui sa se bazeze pe rentabilitate, pe randament, pentru a consolida si creste o afacere. De ce as vrea eu, Mihai Antonescu, cetatean, actionar nesemnificativ ca mii altii, sa incapa toate SIF-urile pe mina unui singur om?!? Un strain cu biografie incerta, care prezinta imposibile acte de studii, care frecventeaza medii indoielnice si care ne minte cind vorbeste despre sine! Stiu ca, intr-un fel, fac jocurile unora care se impiedica de Lakis dar prefer sa vad ouale in mai multe cosuri si sa am de-a face cu administratori mai buni sau mai rai dar previzibili si cunoscuti.

      La noi se inventeaza prejudicii. In multe dosare. Ne place sa spunem sume astronomice la televizor. Dupa condamnari, Anaf nu recupereaza miliardele pentru ca ele nu exista. N-au existat niciodata. La Lakis-Bilteanu se mai intimpla o treaba urita, specific romaneasca. Oamenii care au fost arestati preventiv trebuie condamnati, asa e trendul, astea-s indicatiile de sus, si din interior, si din exterior. Ceea ce e inadmisibil. Dar... SIF 1 ar fi trebuit sa se constituie parte civila ca sa poata lamuri prejudiciul. Ca sa se poate inchide contabil. Nefacind treaba asta a generat un intreg sir de probleme, inclusiv condamnatilor, daca acestia chiar sint de buna credinta.

      Asta trebuia sa spui de la inceput. Dacă le iese planul de concentrare a puterii de control, trebuie să ne imaginam cam ce parte a economiei va fi sub controlul lor decizional, prin SIF-urile preluate. Dacă ajungi sa iti pui intrebarea astea, ajungi la următoarea: cine îi ține paravan lui Lakis?

      Iar pentru minoritarii care cheltuie timp si inteligență să scoată ceva adevăr la suprafață, a investi pe bursa va deveni sinonim cu a arunca banii pe geam.  

    Sint nascut in 1965. Imi amintesc clar puciul sergentului Doe, asa cum imi amintesc toate stirile externe din acei ani - cum a devenit Rhodesia Zimbabwe, despre Revolutia Islamica din Iran, despre Frontul Farabundo Marti si postul sau de radio, "Venceremos!", despre Somoza, Razboiul din Falkland, Solidaritatea, Maggie Thatcher sau Saddam. Stirile astea era peste tot la radio si la telejurnale, in Scinteia si Romania Libera. Orice om alfabetizat de virsta mea sau mai mare ar fi trebuit sa remarce ca e ceva in neordine cu studiile cuiva care afirma ca a invatat in Liberia intre 1984 si 1988. E, cum se zice acum, common knowledge. Cu toate astea nimeni n-a fost curios sa intrebe nimic. Nimeni n-a intrebat nici cum a putut lucra cineva intre 1991 si 1993 la un SRL infiintat in 1993. Citeste cineva hirtogaria pretinsa oamenilor care indeplinesc anumite sarcini profesionale normate de lege?!?

    Nu va uitati in gura astora care va cauta nod in papura! Oti fi dumneavoastra omul lui Ciurezu, n-oti fi, dar ei sigur sunt oamenii lui Lakis, Dragoi, Buica si Balteanu. De unde pana unde atata indignare si simt al dreptatii la niste... anonimi? Postacii de la Sif-uri, niste slugi!

    1. Si trist... Nu-mi amintesc cind am vazut ultima oara pe cineva aparind un principiu, o idee, spunind ce crede. Cind vad ca apare un grup care se inflameaza, sub protectia anonimatului, ca se iveste o vehementa suspecta, cam stiu de unde vine...

    Domnu Antonescu, va exhibitionati intelectual pe siteul Bursa de cateva zile deja, va dati in stamba pe aici, comentand kilometric, ca orice om nevorbit si nebagat in seama, anuntand denunturi apocaliptice si ne povestiti in final... un vis? O inchipuire? Hahahaaa... M-am lamurit. Nu va mai citesc niciodata...

    1. Sint un om care scrie pe site-uri comentarii anonime,reluind aceeasi idee. Nu ma mai cititi! Si-asa o faceti in diagonala. Ce pot dezbate un om pentru care scrisul e un deliciu si unul pentru care cititul e o povara?!?

    Destul de complicata povestea. Are si elemente probabile, si imposibile. Dar am o curiozitate: pe subiecti i-ati intrebat ceva? Ca am vazut ca asa se practica, ziaristii ii suna pe astia de scriu despre ei si ii intreaba lucruri din articol. Ar fi foarte interesant de aflat ce au zis. Ati verificat cu ei ceva din cele relatate?

    1. Nu l-am intrebat, nu il cunosc, nu am coordonatele lui de contact, nu vreau sa-l cunosc. Am instinct de conservare. Nu vreau sa mi se insceneze un santaj. In vremuri normale, santajul se dovedea prin flagrant, cu banii in sacosa. In zilele noastre se face pe vorbe. Un om bogat e periculos. Miza e mare. Sa va spun ca s-au facut presiuni si propuneri de joi pina azi, pe mai multe canale? Nu va spun. Nu spun nimic. Ziarul a publicat replica, eu am imprastiat-o pe toate canalele, echitabil. Avocatul meu va sta de vorba oricind cu avocatul celeilalte parti. Am notificat institutiile Statului. Sint de buna credinta.

      Nu, nu, de ce sa fiți in defensivă așa? Pana la urma, toti ziariștii sună, întreabă, cer declarații; toate investigațiile pe care le-am văzut la tv sau citit in presă includ și părerea celor vizați. Dacă toți ar gândi așa, unde am ajunge? Eu știam că e o practică asta și as fi fost foarte curios ce a spus despre informațiile pe care le aveți. Să nu vă ia cu deontologia profesională nerespectata si cu drepturile lor încălcate, de aia vă întreb!

      ... si imi spunea: ca n-a auzit de Hezbollah decit la televizor, ca nu e ruda cu nici un Lakis, ca e coincidenta de nume, ca nu e musulman, ca pe nepotu-sau l-a gasit pe pret, intr-un cosulet, cind era mic, ca nu stie ca a fost razboi in Liban ca el era plecat, ca lumea are o impresie gresita despre Liberia, ca zvonul loviturii lui Doe e o birfa murdara, ca SRL-ul infiintat in '93 a fost facut in '91 si i-au dat J-ul gresit, ca nu importa tigari ci stiri Reuters, ca e victima unei erori judiciare si ca pe Dragoi l-a cunoscut la Ateneu la un concert de coarde. Am zis ca nu-l cunosc personal pe Najib El Lakis, nu ca nu stiu absolut totul despre el...

      Știți totul despre el? Deci știți si cum va reacționa la povestea asta?

      hai ca-ti luai banutul de la lakis, nu mai face mofturi! de aia nu te-ai dus, sa nu dai frau ispitei, vedeai teancul, nu te puteai abtine!:))

      Ma va da in judecata. N-o sa cistige dar e genul de demers, chiar steril, care trebuie facut. Daca e prea pasiv la acuze atit de grave, nu da bine. O sa traga de el si avocatul, ca asa sint avocatii. Nu cred ca pune pe cineva sa ma cotonogeasca. Nu e genul. Poate sa ma omoare, mai curind. Dar va trebui sa suporte toate consecintele. La pace n-are de ce sa mai vina, raul e facut.

      Decit sa ma duc sa iau zece mii de euro de la un mare smecher ca sa nu public un articol, am preferat intotdeauna sa nu primesc nimic si sa il fac pe numitul sa piarda zece milioane. Asa mi-a spus mie, de mult, un evreu batrin... Voi fi cu zece mii mai sarac dar voi valora cu zece milioane mai mult.

      Cum se initiaza un santaj... Intr-un tabloid au aparut poze cu "discretul milionar libanez si bossulica de la Piata Obor". Pe cine interesa asa ceva?!? Cine, din publicul larg, stie de fostul militian care e "boss" la Hala Obor? Ce daca s-a intilnit Lakis cu el? Pentru initiati e altceva. Cine stie, cunoaste. Hala Obor tine de Cico SA si e proprietatea SIF 4. Bossulica e omul lui Najib. Acolo se stringe banet cash. Nu milioane, dar bani buni, lichizi. Cineva de la ziar stie asta. A trimis un pozar sa-i fileze pe cei doi. In presa nu s-a creat iures. Acolo s-au luat niste mii bune cu titlu de donatie pentru presa independenta...

      Najib El Lakis e tehnic condamnat la inchisoare. Are drepturi restrinse. Atit ca s-a suspendat conditionat executarea detentiei. Sentinta inca nu e definitiva, dar va fi, la un moment dat. Intre timp va progresa si ancheta autoritatilor. Din cite stiu eu, oricum, Lakis mai are trei dosare la sertar. Asta nu-l face complet lipsit de drepturi civile. Dar, ma lasi, dreptul la imagine, uzurparea dreptului la practica religioasa, defaimare... E vorba de un om pe care il injura presa de zece ani, care a comis fel si fel de acte discutabile, care, se va dovedi, a comis falsuri in declaratii. Plus ca libertatea religioasa nu include sprijinirea organizatiilor religioase radicale sau extremiste.

    Excelenta prezentarea evenimentelor din Liberia anilor 80! Ca si recenzia din Ep. I, legata de religia islamica! Ep.II este slabut din perspectiva documentaristica.

    Ca sa rezumam, in Ep. I am aflat ca NL s-a nascut in Baalbek, unde lumea voteaza cu Hezbolah, in ep. II ca in Romania se lupta intre ei dinozaurii securisti cu lupii tineri, iar in Ep. III ca un arab care vindea tigari in anii 90 si-a cumparat diploma de studii!.... 

    Genial! 

    Revelato r!! 

    Socant!!!.... 

    Daca asa se termina si Game of Thrones, ma dezabonez!... 

    Pentru un eventual sequel al romanului, fiti cu ochii pe AGA SIF1 de azi, pentru ca lupii tineri sunt inchisi in Winterfel, la Arad, iar un dragon batran din Craiova se invarte pe deasupra si e posibil sa scuipe cu raspunderea administratorilor peste ei! In plus, Highgardenul din Splaiul Unirii 16 este lipsit de aparare astazi si este posibil sa fie atacat de hoardele de Dothraki dinspre Timpuri Noi. Dar cu siguranta MA....estrul soaptelor a primit corbi cu aceste vesti...daca nu cumva chiar coordoneaza scenariul :)

    1. Excelent! Big like! Mai putin partea referitoare la "coordonarea" de către MA... estru:)))) Asta e sigur imposibil. Din genunchi, nu-ți coordonezi bine nici.. nimic, cum sa mai vezi și mesteresti the big picture??

      Gata.

      Pai acum ce facem, ne-am pierdut simtul umorului ca scenariul nu a avut impactul scontat??...

      [Fragment eliminat conform regulamentului] 

      Pai acum ce facem, ne-am pierdut simtul umorului ca scenariul nu a avut impactul scontat??...

      Abordarea epica nu mai este ce-a fost, nu mai aduce asa usor, ca pe vremuri, notorietatea. Cartile lui Obama sau a le lui Trump (era sa-l bag si pe neamtul nostru, dar nu am idee cate a vandut pe bune si cate i-a cumparat SPP-ul...), despre fapte reale si/sau putin inchipuite, se vand bine pentru ca, in speta, unul e profund negru iar celalalt profund idiot...

      Proza despre El Lakis / Ciurezu, desi intr-un stil ingrijit si erudit, nu poate sa impacteze conform asteptarilor, pentru ca nici Lakis nu e suficient de negru, nici Ciurezu suficient de idiot...  

    MA, Boss, pai... "continui sa-mi omori personajele preferate", cum a spus cineva unui regizor al Game of Thrones. Si la final, tot tu ne intrebi pe noi? Te-a parasit inspiratia pe parcurs sau ai schimbat planul fantasticului, al idealismului, cu cel real.. Pare ca ai stiut ce se intampla cand pleci la vanatoare de "mistreti cu colti de argint" sau "tigri cu colti de sabie"..

    1. Un singur om imi zicea asa. Dar asa le zicea la toti, deci nu se pune.

      Pura intamplare, jargon corporatist conventional. Asta nu inseamna ca te detasez de semantica cuvantului..

      Si al cui sef as putea fi eu? Macar daca aveam ciine, dar mie imi plac pisicile, care cred ca ele-s sefi iar oamenii subalterni... N-am fost sef decit atunci cind n-am avut incotro, cind am lucrat in structuri ierarhice si era musai sa fiu sau sef, sau subordonat. Nu-s un tip ierarhic. Nici prea gregar.

      Cand te mai bagi in turela, ar fi bine sa fii, sau macar sa ramai, stapan pe tine, sau... poate chiar ti-a lipsit munitia. Bafta cu urmatorul!

      Chiar sint curios ce urmeaza... Oricum, am primit gramezi de noi ponturi, cam despre toti.

    orice s-ar spune, articolul e tare de tot!

    Nu te-au cautat aia de la SIF? N-au mers la ziar? Eu stiu ca au fost. Probabil ca si pe tine te-au sunat. Macar prin intermediar. E o lume mica, toti se stiu intre ei, e imposibil sa n-aveti macar o suta de cunostinte comune! Nu astepti recunostinta de la dusmanii lui Lakis? Sunt foarte multi cei care se bucura acum. Zici tu ca le faci pe toate degeaba dar daca au oamenii placere, ce, o sa-i refuzi?

    1. ... asa le e si lor. N-am spus ca fac totul degeaba. Doar ca sint obisnuit sa dau ceva in schimb, sa muncesc pentru bani, si ca mi-e draga libertatea. Trebuia sa nu public numai ca sa nu fac un serviciu unor entitati nedeterminate? Normal ca, in Romania zilelor noastre, daca dai intr-unul se bucura altul. Uitati-va la politica! Daca il injur pe Dragnea, sint platit de Soros, daca zic de Iohannis, sint omul lui Dragnea... Cum eu ii atac pe toti, e clar, sint sluga tuturor...

    Se zice ca NEL e omul lui Nastase. Si e, vorba aia, “scenariu plauzibil”. Iti trimit niste chestii. Ai whatsapp?

    1. Nu inteleg, daca ai numarul, de ce nu ma suni? Bati saua sa priceapa alta iapa, mesajul nu e pentru mine, te folosesti de platforma ca sa dai semnale. Da-le pe alte canale!

    ... sau a urmarit-o... Uite ce se intimpla, de ce Dragoi se vaicarea ca vrea BERD sa confiste actiunile rezidualilor... SIF 1 a votat sa nu dea dividende, sa consolideze biznisul. La un cvorum de 30 la suta, nici n-a fost greu. Ciurezu s-a inflamat ca cine are treaba cu rezidualii, sa lasam lucrurile cum sint, ca nu supara pe nimeni. Eu i-am spus ca in chestiune e si o proprietate nedeterminata, ca lucrurile nu pot ramine in aer... Normal, pe cine deranjeaza rezidualii? Pe nimeni! Aranjeaza pe toata lumea. Oamenii astia se poarta ca si cind ar fi SIF-urile lor, luate cu bani adusi de-acasa...

    Ati amutit, ceata lui Bilteanu si Dragoi? A venit Diicotul la Aga? Sau SRI-ul?:)))))

    1. Si-au vazut de treaba, bine-merci, la AGA. Dar e devreme, acum incepe dansul. AGA de la 5 o sa fie interesanta. Ma gindeam sa ma duc si eu.

      La AGA merg actionarii domnu' specialist. Daca esti actionar la sif 5 si ai bani de tren, tai-o la craiova, ce mau stai!? Dar nu cred ca ai sacrificat tu 2 ron sa ti cumperi o actiune. In plus, nu cred ca poti sa ti deschizi cont pe numele tau la un broker ca sa poti tranzactiona. Deci n ai cont, n ai actiuni! Asa ca...te duci degeaba????

      Du te la aga ca cica da ciurezu suc si pizza.

      As mai putea merge ca mandatar, ca imputernicit al unui actionar. Daca am bani de notar. Sau daca are actionarul.Vedeti ca sint specialist? Sau, as putea sa ma duc la Depozitar sa ma interesez... Poate sint si io rezidual, e posibil...Si nu tre' sa ma mai duc la nici un broker, ca nu vreau sa tranzactionez, numai sa merg la AGA. Cred ca, daca luam un domeniu oarecare, la intimplare, sint mai instruit ca tine in orice resort... Nu cred... Sint sigur.

      Sa-mi dea mie Ciurezu ceva, la cum s-a strepezit la conferinta cind l-am intrebat ceva ce nu i-a convenit... Plus ca, ajuns acolo, cine stie ce mai aflu si de el... Eu n-am prieteni, draga prezentatorule de meniuri, imi cumpar singur suc.

      Minți. La conferința tu nu l-ai întrebat nimic pe Ciurezu, se vede pe înregistrare. La conferința tu ai facut tandem cu omul lui, angajat la societatea din Timpuri Noi. Deci minți. De ce?

      Nu mint. Singurele conversatii pe care le-am avut la subiect au fost in panel-ul al 2-lea. Cu Bogdan Dragoi si cu Ciurezu, spre final. Pe altcineva n-am interpelat, n-am cum sa mint, sa uit sau sa ma insel.

      Tu nu ai vorbit cu Ciurezu, se vede clar pe înregistrare, e pe site-ul ăsta, e chiar aici... Nu înțelegi? MINȚI. De ce minți? De ce pretinzi ca "l-ai întrebat" lucruri incomode? Nu i-ai adresat nici un cuvant.

      Deja sugerezi ca ai putea să "uiti sau sa te înșeli". Pentru ca minți si iti displace cand cineva te abordează frontal, asa ca tu cauti deja subterfugiu. De ce minți? Pentru ca încerci să pari echidistant, independent, nepartinitor, tu fiind profund implicat. Minți, antonescule, si vedem cu toții asta. Păcat, mare păcat.

      N-am nevoie sa ma uit pe o inregistrare ca sa-mi confirm ceva ce stiu. De ce-as minti?!?

      Minti pentru ca esti un mitoman. Mitoman, cabotin, pervers,flamand si hot. Esti hot si furi. De fapt vrei sa furi si nu stii cum. Hot mic si sfrijit. Urecheat mic.

      Mosule, s au inchis urnele. S au trimis procurile, s au trimis voturile prin corespondenta, etc. Si daca ai bani de notar, e tarziu, africanule.

      Nu sint mic, am 1.83 si 78 de kg. Sint cam urecheat, mea culpa. Am vazut filmarea, ca sa pun capat acestui dialog ridicol si unilateral impertinent. Panelul 2, fix la 1.00.00 intreb. Ciurezu raspunde. Imagine cu mine nu e, doar sunet din off. E vorba despre conturi dormante, despre reziduali. Pina la 1.02, cind e o taietura, dar, oricum, nu s-a pierdut mare lucru. Intrebarea pentru Dragoi e la 1.17, o ora si 17 minute, cind ii da el cu Big Four si cu externalizarea deciziei. Cam un minut.

      Nu ma duc. Ce urmeaza? Ne scuipam, ne batem, ne aratam buna crestere si apucaturile urbane in aceeasi maniera?

      Mihai, te-ai prostit, te pui la mintea lor? De cand te-ai facut asa blajin?!? Stai sa te uiti cu orele pe conferinta sa le dovedesti ce? Ai vazut cum vorbeste ala cu tine? Sau aia? Admin-ul ce pazeste, de cand e permisa trivialitatea pe site-ul Bursa?!? Astea sunt comentarii la obiect pe text? N-au argumente si insulta, mahala!

      Conditia sociala determina constiinta. Fauna asta s-a urcat in copac, ca suina din poveste. Au dat toti peste niste bani nemeritati si, dupa ce le-a trecut uimirea timpa, au inceput sa si-o ia in cap. Speta josnica. Astia sint, cu astia defilam! De unde atitia aristocrati?

      invata-l tu, mah, ca ai pedigree

    I-ai enervat rau!:))) Le-ai mincat ficatii! iti dai seama cat de tare ii doare? si-au pus toate slugile, au montat toti complicii sa cotcodaceasca, sa se zborseasca la tine!:))) functionari sinecuristi care daca sunt dati afara de la sif si sai crapa de foame, nu-i angajeaza nimeni! n-au avut in viata lor o slujba cinstita! asta-i culmea culmilor, sleahta de penali care-i face pe altii hoti! pai hoti mai mari ca lakis si bilteanu nu se exista!:)))))

    1. Dar stiam si daca nu se vedea... Si e doar inceputul. Efectele se vor vedea treptat. Nu-mi pare rau, am asanat o parte din viata noastra publica, vorba unui personaj dintr-un film celebru...

      "Nu se exista"?, ce faci urechila, nu-l taxezi pe analfabetul asta pentru ca te perie? Il lasi asa nepedepsit? Parca nu iertam nimic, ce dracu'?! Arde-l pe nemernic! Fii tu insuti! N-ai mama, n-ai tata! Doctii la docti, semidoctii la colt. Fii rau!

      Iar confunzi marfa cu ambalajul. La ce vuata publuca te referi? Ce ai asanat tu? Tu te lauzi ca esti inatacabil pentru ca n-ai ce pierde. Cand asta e argumentul pentru care scrii ceea ce scrii, de fapt esti doar o unealta. O unealta necredibila

      Hai sa ne luam de par ca intre anonimi!

      Ma exprimam plastic. Nu-s mai analfabet ca tine!

      Zise postacul prietenos din umbra. Atacurile care vin de la anonimi sint ca datul in cap intr-un gang intunecos... O dovada de curaj si deplina asumare. Ca sa ma cobor la nivelul la care trebuie ca sa fiu inteles, nu stiu cum se face dar toti dusmanii mei inregistrati sint mai uriti decit mine, decit media, decit standardul minim urban de eligibilitate sexuala, decit personajele de desene animate experimentale. Asa ca...ce sa mai vorbim?

      Eu stiu foarte bine ce si cum sint si ce si cum nu sint. Tu ce esti? O voce din culise. Ce te faci daca te identific si ma pun cu tine, dupa stravechiul si inteleptul principiu asirian ca nimeni nu-i prea mare sau prea mic pentru a fi tintuit de portile cetatii? Ai dreptate, n-am asanat nimic, vad ca a ramas oarecare umezeala cleioasa prin care viermuiesc circiieci esuati ca tine...

      Daca ma identifici si te pui cu mine, te bat de- ti sar toti mucii astia de valoare din cap. Ai inteles urechila? Iti aplic exact ce trebuie ca sa intelegi. Ca asa vad caxesti fiarte smeker urechila.

    Astia care fac galerie, profitorii nervilor nostri, nu-s Bilteanu, Lakis sau Dragoi. Nici la porunca nu actioneaza. Sunt niste pigmei, niste nimeni. Sa va explic... V-ati uitat vreodata cu atentie la functionarimea care face umbra pamantului pe la SIF-uri, pe la SAI-uri, pe la SA-urile mari de Stat sau ceapiste? Numai atarnatori, incapabili, paraziti, oameni mici. Nu s-au angajat prin concurs. Au fost mosteniti de la vechii baroni, sunt veri, cumnati, amante, s-au oplosit recent, naiba stie cum, sunt toti pila cuiva. Niste neadaptati, handicapati socioprofesional. Desi cheltuie cu nemiluita, SIF-urile cumpara numai marfa proasta. Exact ca la stat. Ati vazut ce logo-uri au, ce grafica, ce site-uri, ce PR? Ce sedii, ce imagine, ce relatie cu presa? Pana si cafeaua e proasta la ei. Tot ce se plateste e cu parandarat. Scump si prost. Angajatii astia de mana a patra, supraretribuiti, fac exces de zel in conflicte ca acesta. Cred ca li se vor remarca loialitatea, ingeniozitatea, spiritul combativ. Nu-i pune nimeni sa se mahalageasca. E vocatia lor si cea mai buna idee in asemenea circumstante. Sa vada jupanii ca ei tin cu casa.

    1. Da m-am uitat. Sint o specie care genereaza un amestec straniu de mila si sila. Cind ii iei in colimator, ai senzatia aia de calcat pe limax. Dar, ar trebui eradicati. Functionarimea sinecuroasa e una din tarele majore ale vremurilor noi.

      Bai Sivica, ce dastept esti tu! Da' unde i ai studiat tu, ba baietule? Unde ai baut tu cafeaua aia cu parandarat? Bai tarane egoist, du te si manacacrahat in alta parte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb