INVESTIŢIE DIN FONDURI EUROPENE  Fabrică eco-eficientă Alumil, de circa 30 milioane de lei

SIMONA ŞERBĂNESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2013

Fabrică eco-eficientă Alumil, de circa 30 milioane de lei

Compania Alumil Rom Industry (simbol BVB ALU) a inaugurat, în această săptămână, o fabrică modernă, eco-eficientă, de producere şi prelucrare a profilelor din aluminiu, în comuna Filipeştii de Pădure din judeţul Prahova.

Investiţia a fost făcută din fonduri europene. Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 30 milioane de lei, din care 6 milioane lei (1,4 milioane de euro) au reprezentat finanţare nerambursabilă prin POSCCE.

Domnul Marius Ioniţă, director de dezvoltare la "Alumil", ne-a declarat: "Contribuţia Alumil a fost parţial acoperită printr-un credit pe termen lung, în valoare de 1,7 milioane euro de la Banca Millennium. Restul sumelor provin din capitalul atras prin IPO-ul (n.r. ofertă publică iniţială) din 2006, întrucât atunci am promis investitorilor că o parte din banii atraşi vor fi investiţi într-o nouă facilitate de producţie la Filipeştii de Pădure".

Domnia sa ne-a mai spus că, în următorii cinci ani, compania doreşte să îşi mărească cifra de afaceri cu aproximativ 49% şi să îşi dubleze cantitatea de exporturi efectuate în prezent. Totodată, proiectul de la Filipeştii de Pădure vizează crearea a 45 noi locuri de muncă în zonă.

Domnul Marius Ioniţă ne-a mai precizat că noua fabrică va deveni "un centru de producţie pentru restul Europei Centrale şi de Eest", ţinând cont de faptul că Alumil Rom Industry are ca principal scop furnizarea materiei prime pentru celelalte firme europene ale grupului mamă, concernul ALUMIL.

Directorul de dezvoltare al Alumil România ne-a mai spus că finalizarea acestui proiect nu a fost facilă, presupunând şi anumite constrângeri din partea companiei: "Implementarea unui proiect cu finanţare din fonduri europene nu este uşoară, în special pentru o companie din mediul privat care nu este obişnuită cu reglementările privind achiziţiile publice. În mediul de afaceri, lucrurile sunt mai flexibile, iar deciziile se pot schimba în funcţie de necesităţile dictate de piaţă, ceea ce nu este neapărat posibil în momentul în care o companie decide să îşi finanţeze proiectele prin accesarea de fonduri europene".

Această flexibilitate ar putea constitui o problemă în condiţiile în care, de la momentul conceperii proiectului şi până la finalizarea lui, poate trece o perioadă destul de mare de timp (3-4 ani).

Domnul Marius Ioniţă ne-a spus, însă, că firma nu a întâmpinat niciun fel de piedică în derularea proiectului. "Alumil a cooperat foarte bine cu autorităţile şi, cel putin până în prezent, s-au găsit soluţii la diversele situaţii apărute pe perioada implementării", a afirmat acesta.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) şi a constat în construcţia clădirii halei industriale şi a corpului de birouri, precum şi achiziţia de utilaje şi echipamente de ultimă generaţie. Durata proiectului a fost de 26 luni. Obiectivul general al proiectului a fost creşterea productivităţii societăţii Alumil Rom Industry.

Directorul de dezvoltare al companiei a ţinut să ne mai precizeze că "Alumil" va mai accesa, cu siguranţă, şi alte fonduri europene, considerând că acestea reprezintă "o oportunitate pentru mediul de afaceri din România", chiar dacă, după părerea domniei sale, "mai avem de învăţat la capitolul implementare".

Alte proiecte pe fonduri europene

Compania Alumil Rom Industry are, în prezent, un alt proiect aprobat de 200.000 euro, prin POSDRU, care aşteaptă să intre în etapa de contractare. Programul vizează îmbunătăţirea sănătăţii angajaţilor şi a securităţii muncii în cadrul companiei, ne-a mai spus directorul de dezvoltare.

Pe lângă acesta, "Alumil" mai are în vedere un alt proiect, prin POSDRU, pentru crearea unor Centre Regionale de Excelenţă în diverse locaţii din ţară, prin intermediul cărora compania va contribui la calificarea şomerilor şi a persoanelor aflate în cautarea unui loc de muncă în meserii specifice pieţei: confecţioneri tâmplărie de aluminiu şi mase plastice, montatori sau agenţi de vânzări pentru tâmplărie de aluminiu, ne-a declarat domnul Marius Ioniţă.

"Principala oportunitate a pieţei pe care ne desfăşurăm activitatea este exportul. Având în vedere standardele înalte ale clienţilor străini şi pretenţiile acestora, consider că o prioritate a companiei noastre este calificarea forţei de muncă", a afirmat domnul Marius Ioniţă.

SC Alumil Rom Industry SA este parte a concernului ALUMIL, unul dintre cele mai mari concerne europene de extrudare a aluminiului şi de producţie a profilelor din aluminiu ce pot fi întrebuinţate în aplicaţiile arhitecturale şi industriale. "Alumil" a fost înfiinţată în 1997 şi oferă o gamă variată de profile şi accesorii din aluminiu (sisteme glisante, batante sau de compartimentare, accesorii aferente acestor sisteme, uşi de interior şi panouri ornamentale din aluminiu), precum şi utilaje pentru procesarea profilelor de aluminiu (maşini-unelte şi scule specializate).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb