Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2024

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

English Version

Conform memorandum-ului de listare, obligaţiunile ar fi fost garantate printr-un bilet la ordin avalizat de acţionarul majoritar al Alser Forest

"Din informaţiile mele, acel bilet la ordin nu a fost avalizat de către Albert Şerban, acţionarul majoritar al Alser Forest SA", spune investitorul

Investitori în obligaţiuni emise de Alser Forest SA, societate intrată recent în insolvenţă, acuză că Albert Şerban, acţionarul majoritar al companiei, a dus intenţionat firma în incapacitate de plată pentru a nu înapoia banii împrumutaţi. Investitorii susţin că, după ce a dezvoltat societatea Alser Forest inclusiv cu banii obţinuţi prin vânzarea de obligaţiuni, Albert Şerban împreună cu apropiaţi ai săi, folosindu-se de resursa umană şi infrastructura Alser, a transferat activitatea companiei pe câteva firme nou-înfiinţate de tip SRL. În urma acestor operaţiuni, Alser Forest a ajuns să aibă pierderi în vreme ce noile firme au obţinut profituri de milioane în doar câteva luni de activitate.

Mai mult decât atât, în memorandum-ul de listare a obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se menţiona că, în cazul în care compania nu poate restitui banii, exista un bilet de ordin garantat de către acţionarul majoritar al Alser Forest pentru răscumpărarea obligaţiunilor, biletul fiind aflat în custodia intermediarului Intercapital Invest. Or, potrivit investitorilor, contrar celor menţionate în memorandum, biletul la ordin nu fusese garantat (avalizat) de către Albert Şerban.

De la profituri de milioane la pierderi, capitaluri proprii negative şi active imobilizate aproape de zero

Alser Forest SA, companie ce comercializează utilaje pentru industria forestieră, a atras suma de 1,5 milioane de euro printr-un plasament de obligaţiuni neconvertibile şi negarantate realizat în 2021, titlurile fiind ulterior listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB. Obligaţiunile, denominate în euro, aveau o dobândă de 8% pe an şi scadenţa în aprilie 2024.

Conform documentului de listare întocmit de Intercapital Invest, compania urma să folosească banii strânşi de la investitori pentru dezvoltarea afacerii. În esenţă, era vorba despre achiziţia de marfă (accesorii şi utilaje) în vederea creşterii stocurilor, care erau sub nivelul cererii din piaţă, astfel urmând să crească vânzările.

Pentru anul 2021, Alser Forest SA raportează o creştere a veniturilor din exploatare cu 225% faţă de cele din anul anterior, în principal datorită majorării cu 390% a vânzărilor de utilaje, şi un profit de 2,1 milioane de lei, mai mult decât dublu comparativ cu cel din anul anterior, de 0,96 milioane lei, conform raportului anual de la BVB.

"Atragerea de capital de lucru prin emisiunea de obligaţiuni şi-a atins obiectivul cu succes. Obiectivul principal al atragerii de capital prin emisiunea de obligaţiuni a fost finanţarea utilajelor forestiere care să impulsioneze vânzările acestor utilaje către firmele de specialitate", se arată în document.

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

În 2022 rezultatele companiei sunt în mare în linie cu cele din anul anterior, dar în raportul aferent primului semestru din 2023 Alser Forest SA anunţă apariţia unei crize în sectorul forestier din ţara noastră cu impact major asupra rezultatului companiei. Pentru întregul an, Alser Forest SA raportează venituri totale în scădere cu 7%, creşterea cheltuielilor cu 22% şi o pierdere de 7,5 milioane de lei.

"Anul a debutat cu o criză majoră în sectorul forestier român, determinată de cererea mică de cherestea şi semifabricate din lemn pentru construcţii, lucru ce a determinat ca firmele din sector să îşi reducă activitatea de producţie cu peste 50%. De asemenea, profitabilitatea în sectorul forestier a scăzut şi din cauza scăderii preţului de vânzare a materialului lemnos şi a produselor realizate din acesta", se menţiona în scrisoarea CEO-ului Albert Şerban.

Potrivit raportului, pierderea a apărut, îndeosebi, în urma creşterii cheltuielilor din cauza inflaţiei şi a majorării preţurilor la toate serviciile şi produsele achiziţionate de către companie. De asemenea, marja de profit a vânzărilor de utilaje a scăzut semnificativ din cauza crizei şi a competiţiei, Alser Forest fiind forţată să vândă cu marje mai mici, inclusiv pentru a rambursa nişte credite scadente.

Iese în evidenţă scăderea masivă a activelor totale cu 64%, până la 9,6 milioane lei, cele imobilizate fiind aproape zero. Datoriile totale erau de circa 17,9 milioane de lei, astfel încât Alser Forest ajunge să aibă capitaluri proprii negative de 8,3 milioane lei.

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

În aprilie, Alser Forest anunţă că, din cauza crizei din sectorul forestier, compania este pe cale să demareze procedura de intrare în insolvenţă şi nu va putea plăti ultimul cupon al obligaţiunilor şi nici să ramburseze banii investitorilor. În scurt timp, Tribunalul Braşov a declarat insolvenţa Alser Forest.

Anul trecut au fost înfiinţate trei firme cu sediul social la aceeaşi adresă precum Alser Forest SA, căreia i-a fost schimbată adresa

Cătălin Chiciu, deţinător de obligaţiuni ale comerciantului de utilaje forestiere, ce face parte dintr-un grup de investitori în titluri Alser care deja au făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, susţine că prejudicierea investitorilor a fost făcută cu bună ştiinţă de către conducătorul companiei.

"Albert Şerban, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Alser Forest SA nu a fost sincer, cu scopul de a înşela deţinătorii de obligaţiuni Alser. Deşi ştia că societatea nu are fondurile necesare pentru plata cuponului şi rambursarea obligaţiunilor (vorbim de 1,5 milioane de euro plus 120.000 de euro - valoarea principalului), Albert Şerban nu a anunţat acest lucru decât cu foarte puţin timp înainte de scadenţă", ne-a spus Cătălin Chiciu.

Conform investitorului, mecanismul prin care Alser Forest SA a intrat în insolvenţă a fost urmatorul: Albert Şerban, împreuna cu Dennis Constantin Şerban şi Irina Şerban au înfiinţat firme de tip SRL şi au folosit infrastructura şi banii obţinuţi din obligaţiunile emise în 2021 pentru dezvoltarea afacerii, iar apoi au mutat activitatea Alser Forest SA pe firmele nou-înfiinţate, respectiv Alser Power SRL, Alser Force SRL şi Alser Productie SRL. Scopul vădit a fost intrarea în faliment a Alser Forest SA şi neplata datoriilor către deţinătorii de obligaţiuni listate la BVB.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Alser Power SRL a fost înfiinţată în februarie 2023 şi este deţinută de Dennis Constantin Şerban, ce mai deţine şi Alser Productie SRL, societate înfiinţată în noiembrie 2023. Alser Force SRL a fost înfiinţată în martie 2023, fiind deţinută de Florin Codruţ Ungureanu. Sediul social al celor trei firme este în Săcele, soşeaua Tărlungeni, nr. 32, adică exact adresa sediului Alser Forest SA de până acum câteva luni, dar care recent a fost schimbată, în prezent fiind Braşov, bd. Alexandru Vlahuţă, conform raportărilor de la BVB.

Cătălin Chiciu, investitor: "Datele de contact ale firmei Alser Forest SA au fost şterse şi înlocuite cu cele ale Alser Power SRL sau Alser Capital SRL"

Cătălin Chiciu susţine că, pe site-uri prin care societatea îşi prezenta şi vindea produsele, datele de contact ale Alser Forest SA au fost modificate cu datele de contact ale firmelor Alser Power SRL şi Alser Capital SRL, dar persoanele de contact au rămas de fapt angajaţii Alser Forest SA.

Conform unor capturi din data de 29 aprilie pe care ni le-a prezentat investitorul, pe site-ul https://sculetari.ro, pe lângă denumirea Alser Forest SA, la date de contact apărea Alser Power SRL.

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

Acum, la datele de contact de pe site este afişată iarăşi societatea Alser Forest SA, cu noua adresă din Braşov.

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

"În cazul site-urilor https://www.cabluforestier.ro/, https://www.echipamentedepadure.ro/ şi altele, datele de contact ale firmei Alser Forest SA au fost şterse şi înlocuite cu cele ale Alser Power SRL sau Alser Capital SRL", susţine Cătălin Chiciu.

"În decembrie 2023, Albert Şerban a vândut 14 maşini, panouri publicitare, calculatoare, mobilier, până şi centrala termică a Alser Forest", afirmă investitorul

Alser Forest SA a avut pierdere în anul 2023, în vreme ce noile SRL-uri au obţinut profituri consistente, atrage atenţia investitorul. "Firmele «căpuşă» au prosperat", spune Cătălin Chiciu.

Astfel, în doar două luni de activitate, Alser Productie SRL a avut un profit de 2,26 milioane de lei, iar Alser Force SRL un profit de 2,22 milioane lei în nouă luni de activitate. De asemenea, Alser Capital SRL a avut o creştere puternică a profiturilor, la 2,48 milioane lei, la fel şi Anapurna SRL, 2,03 milioane de lei, faţă de rezultate modeste în anii anteriori, mai spune investitorul.

Investitori în obligaţiuni Alser Forest acuză că au fost păgubiţi intenţionat de acţionarul majoritar

Ziarul BURSA a verificat datele financiare prezentate de Cătălin Chiciu şi sunt conforme cu cele afişate pe site-uri specializate în informaţii despre companii, precum termene.ro.

"Conform informaţiilor mele, în decembrie 2023, Albert Şerban a vândut 14 maşini, panouri publicitare, calculatoare, mobilier, până şi centrala termică a Alser Forest SA. Pur si simplu, Albert Şerban a lăsat «cheală» societatea. În aceste condiţii, nu cred că se mai poate realiza vreun plan de redresare, pentru că firma nu mai are cu ce! Iar Albert Şerban trebuia să anunţe investitorii încă din decembrie că societatea are probleme financiare", afirmă Cătălin Chiciu.

Conform memorandum-ului de listare, Alser Forest nu ar fi trebuit să acorde dividende pe durata de viaţă a obligaţiunilor, dar a distribuit peste două milioane de lei, potrivit raportărilor de la BVB

În memorandum-ul realizat pentru listarea obligaţiunilor de către Intercapital Invest în calitate de Consultant Autorizat, semnat de către Albert Şerban scria că, pe durata de derulare a împrumutului obligatar, Alser Forest nu va acorda dividende, mai spune investitorul, adăugând: "Dar, conform rapoartelor de la BVB, societatea a repartizat dividende în anii 2022 şi 2023", spune Cătălin Chiciu.

Potrivit ultimului raport anual al Alser Forest, în 2022 societatea a alocat dividende de 1,91 milioane lei, iar în 2023 de 0,17 milioane lei, bani proveniţi din profitul reportat.

Investitorul adaugă: "A mai fost încălcat paragraful legat de garantarea obligaţiunilor printr-un bilet de ordin avalizat. Consultantul Autorizat trebuia să aibă în custodie biletul avalizat pe toată durata de derulare a împrumutului obligatar, adică din 23 aprilie 2021 până în 30 aprilie 2024. În memorandum se menţionează că, valoarea biletului la ordin acoperă valoarea nominală totală (principalul) a obligaţiunilor emise în baza documentului. Respectivul instrument de plată se află în custodia Consultantului Intercapital Invest pe întreaga perioadă de derulare a împrumutului obligatar".

Dar, din informaţiile investitorului, acel bilet la ordin nu a fost avalizat de către acţionarul majoritar al Alser Forest. "În aceste condiţii, am suspiciunea că scopul acestei emisiuni de obligaţiuni a fost, de la bun început, păgubirea obligatarilor", spune Cătălin Chiciu, adăugând: "Mă întreb de ce acest aspect (n.r. avalizarea biletului) nu a fost verificat în momentul preluării în custodie a biletului la ordin de către Consultantul Autorizat. Dacă acest aspect era verificat cu stricteţe, aveam o garanţie în patrimoniul acţionarului majoritar, domnul Albert Şerban, iar situaţia prezentă era mult diferită...".

Investitorul a conchis: "Din punctul meu de vedere, sunt suspiciuni evidente că Albert Şerban, profitând de faptul că biletul nu era avalizat, a prejudiciat Alser Forest SA pentru a evita plata obligaţiunilor".

Ziarul BURSA a încercat să ia legătura cu Albert Şerban, dar directorul şi acţionarul majoritar al Alser Forest nu a răspuns solicitării noastre. De asemenea, am trimis o solicitare în legătură cu biletul la ordin către Intercapital Invest, dar până acum nu am primit un răspuns.

În schimb, Autoritatea de Supraveghere Financiară ne-a transmis că a demarat o analiză a situaţiei de la Alser Forest, în vederea identificării eventualelor măsuri care pot fi adoptate prin raportare la atribuţiile specifice ale autorităţii. În acest sens, ASF a solicitat o serie de informaţii şi clarificări de la reprezentanţii societăţii şi Consultantului Autorizat.

"De asemenea, ASF a adus la cunoştinţa administratorului judiciar şi judecătorului sindic situaţia existentă în ceea ce priveşte obligaţiile nerespectate în raport cu emisiunea de obligaţiuni în cauză", mai menţionează Autoritatea în răspunsul pe care ni l-a trimis.

Conform informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor de judecată, termenul limită pentru depunerea cererilor de creanţe în cazul Alser Forest a fost 9 iunie. Data limită pentru publicarea tabelului preliminar al creanţelor este 29 iunie, iar tabelul definitiv al creanţelor va fi publicat în data de 24 iulie.

La finele anului trecut, Alser Forest SA era deţinută în proporţie de 80% de Albert Şerban, restul de 20% fiind în posesia Alser Force SRL.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Dl Serban, actionarul majoritar si conducatorul societatii Alser pe care a capusat.o intentionat, face frecvent Tik Tokuri in care isi prezinta afacerea infloritoare. Lucrurile sunt evidente, iar Asf ar trebui sa sesizeze imediat organele de cercetare penala.

    Mulțumesc domnule Iacomi pentru încă un articol excepțional bazat pe investigație! Felicitări!

    1. dar cum a putut gaisi talharul asta ,naivii sa ii cumpere lui Obligatiunile.....chair nu exista alternative de investitii decat de la escrocii

      Obligatiunile erau totusi garantate, cel putin teoretic. Neavalizarea acelui BO arata faptul ca din start s-a mers pe nerestituirea imprumutului, fapt confirmat de toate manevrele ulterioare legate de mutarea activelor, plata dividende s.a. Toate aspectele sunt cu puternic iz penal, iar administratorul trebuia deja inchis. Greu sa te protejezi de un jaf ca in codru, in care institutiile abilitate nu reactioneaza.

      corect.

      Dacă povestea cu biletul la ordin declarat in memorandum,dar care in realitate nu există este adevarata,intermediarul are o mare culpa și trebuie sancționat in consecință de ASF. Lipsa biletului la ordin trebuia notificata ASF care avea obligația sa solicite emitentul sa informeze in regim de urgenta investitorii. Frauda ar fi putut fi oprita din 2021 dacă intermediarul nu ascundea adevarul. In plus, prin vânzarea substantiala a activelor fără aprobarea Adunării Generale a Acționarilor s-a încălcat legislația pieței de capital. Prin omisiunea publicarii unor rapoarte curente privind informații privilegiate, escrocii din conducere emitentului nu au respectat legislația in materia abuzului de piață și ASF trebuie sa aplice amenzi drastice administratorilor și sa sesize Parchetul pentru prezentarea unor informații nereale privind situația societății. Frauda nu poate fi toleratea, suntem totusi stat membru UE.

    piata de obligatiuni de pe Aero se duce rapid cu increderea spre zero. A se vedea ultima emisiune de obligatiuni unde sa strans jumatate din cat si-au propus.

    1. dupa vivre, qualis, elefant, nemo, alser. Cine mai cumpara acum obligatiuni? o sa se numeasca fidelis (titluri de stat).

      celelalte stau mai bine? gen prefera, aforti? vezi ca vine scadenta prin agricultura, alde milk ag etc, trb urgent sa faca rost de cash sa le rostogoleasca

    Codul BVB privind admiterea la tranzactionare trebuie rapid schimbat... nu mai putem accepta un Radu Hanga si Adrian Tanase care o sa delcare in Forbes ca "falimente se intampla si pe alte burse" sau "aia e"... sa-si asume respinsabilitatea daca tot le plac salariile de zeci de mii de euro lunar.

    1. exact.

      Hanga su Petru refuza sa schimbe codul

      Oare de ce ?

      subscriu, dar cum ne protejam ca investitori? Asful ar trebui sa oblige companiile care emit obligatiuni listate sa nu poata vinde active fara un comunicat public in avans cu 1-3 luni de zile!!!!

      subscriu, dar cum ne protejam ca investitori? Asful ar trebui sa oblige companiile care emit obligatiuni listate sa nu poata vinde active fara un comunicat public in avans cu 1-3 luni de zile!!!!

    v-ati lacomit la obligatiuni de 2 lei emise de un excroc si acum plangeti ca v-a dat teapa. va meritati soarta. piata de capital nu e pentru voi. trebuia sa nu va lacomiti si sa va tineti banii la CEC.

    1. asa e, dar asta nu inseamna ca hotul poate sa scape nepedepsit.

      domnul de la 5 - vad ca esti plin de curaj, nu vrei sa avem o discutie publica cand vrei tu unde vrei tu si hai sa-mi explici mie pentru cine e piata de capital. arata-ti curajul intr-o discutie publica; invitati-i pe Radu Hanga, Adrian Tanase, Ovidiu Petru in echipa ta sa te sustina.

      P. S. incetati sa fiti ipocriti si patetici. oamenii au fost furati! 

      Petrule, tu esti mah ?

    Moarta și îngropată. As vrea eu sa vad un procuror sau judecător care e in stare să vadă lucrurile așa cum sunt și să îi tragă pe ăștia la răspundere. Pun pariu că vor spune că firmele alea căpușă au acționat perfect legal, și-au făcut singure contracte cu furnizorii și clienții, fara să preia nimic de la Alser.

    Pe de altă parte, obligatiunii emise de un distribuitor oarecare in industria lemnului...un pariu riscant și daca nu e țepar...

    Dar mai e nevoie și de asemenea rateuri că sa se educe piata. Sper că se educa 

    Exista si aceasta societate Alser Power Deva care poate avea legatura cu actionarul majoritar.

    1. Și câți interlopi din ăștia nu trag tepe sub paravanul de mari CEO al unei rahat de companie ,oare nouaJTG nu se numără printre ei ?

    Noua adresa a celor de la Alser Forest SA este in sediul celor de la SIF 3 unde se tineau sedintele AGA din Brasov, International Trade Center, Bulevardul Alexandru Vlahuță 10, Brașov 500387.

    Prietenii stiu de ce.

    E ușor să jignești niște investitori păcăliți, sau niște oameni de bună credință, care sunt stupefiați de situația creată. Obligațiunile sunt un instrument riscant, știe toată lumea. Dar atunci când cineva poate să transfere efectiv banii investitorilor și să nu pățească nimic, e de rău. Cică, asta e legal. Se legalizează o serie de infracțiuni, și este distrusă o piață a obligațiunilor care există în orice economie, și care e un instrument normal. Cat credeți ca o să fie, până unele primarii s-au guvernul României, o să se gândească să nu își achite obligațiile. Ca doar se poartă.

    1. Obligațiunile sunt un instrument riscant - deacord.

      INSA, nu este vorba de riscul de a fi tepuit premeditat. Exista institutii de supraveghere, brokerii au responsabilitati, exista cod civil, cod penal... nu putem arunca cu noroi in investitori, nu-i corect sa-i jignim pe oamenii care au fost furati. In cazul de fata e o fapta penala premeditata. Faptul ca au dat dividend, instant ASF trebuia sa intre in alerta. Sa incetam sa arucam cu pietre in investitori care sunt piata de capital din Romania. 

      Persoanele responsabile - ASF, Radu Hanga, Adrian Tanase si altii, trebuie sa raspunda! 

    de ce sa risti cand exista FIDELIS sau Tezaur ? jur ca nu inteleg... US 1 YEAR T BILL iti ofera 5 % sa le dai dolarii tai ....

    1. in 2021? Dupa razboi numai buffeti

    Nu am avut aceste obligatiuni, nici n-am auzit de compania vietii Alser Forest pn acum, dar ma bag si eu apropo de "de unde era sa stiu"

    -si in US firmele mici 9 din 10 sunt puse pe dat tepe la bursa. poate nu chiar 9 din 10 dar multe. si nu supravietuiesc mult. ori te dezvolti, ori mori. te uiti la noi la aero, cate-s in dezvoltare si cate horcaie pe acolo.

    -in al doilea rand, se stie ca imprumuturile de la banca sunt cu dobanzi mai mici decat obligatiunile. Cand am deschis cont la BT mi-a zis brokerul de nu stiu care bitnet sau cine, care dadea 8% dobanda la bonduri. pfff pai zic la banca-i 4-5%, de ce nu ia credit(am avut si eu firma, si stiu ca mai intai, te duci la banca). Pt ca banca nu-i mai da. Ok, deci banca, care are oameni specializati in risc, si traieste din acordarea de credite, nu-i mai da, dar II DAU EU?? :)) Daaa, zice brokerul e prima de risc. Da, nu multumesc.  

    1. hai sa facem distinctie intre "faliment/insolventa" si "furt/inselaciune". Multe afaceri nu merg, dar vine firma si pune planul de reorganizare pe masa, nu isi vinde masinile. Ai remarcat .... a vandut tot in 12.2023 si in 04.2024 anunta: "insolventa".

      Din punctul de vedere al investitorului care a pierdut investitia, in fara de cazul in care se recupereaza ceva in urma anchetei, nu e nici o diferenta. banii sunt pa, in ambele cazuri, faliment pe bune sau pe nebune.

      Totuși, eu m-aș oftica mai mult dacă aș pierde banii pe motiv că ăla m-am furat. Omenește vorbind, chiar daca economic e același lucru, că tot pierzi banii

      daca a furat intr-adevar, va fi obligat sa plateasca. daca. cel ce a primit BO pt pastrare Intercapital iNv. de ce nu a verificat dc e avalizat de asociat? oricum cred ca va trebui dat in judecata. mai bine te lipsesti de asemenea "ocazii" . parerea mea, fiecare face ce vrea.

    ASF , somn usor!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb