Investitorii asiatici sunt interesaţi de titlurile de stat româneşti

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2016

Investitorii asiatici sunt interesaţi de titlurile de stat româneşti

(Interviu cu domnul Ştefan Nanu, director general Direcţia de trezorerie şi datorie publică din MFP - Partea a II -a)

"De la momentul Brexit, randamentele aferente titlurilor de stat pe termen lung au scăzut cu până la 40 de puncte de bază, pentru ţara noastră"

Reporter: Cum ne-a influenţat votul britanicilor pentru Brexit? Cum s-a schimbat percepţia investitorilor?

Ştefan Nanu: Până acum, ne-a influenţat pozitiv şi e posibil să fie aşa pe o perioadă lungă. Brexitul face băncile centrale să fie foarte prudente şi să dea mesaje liniştitoare. Creează premisele unui nivel de rate ale dobânzilor pe termen lung scăzute. Declaratiile oficialilor FED au fost în această direcţie. UK cel mai probabil va avea o politică acomodativă.

Banca Centrală Europeană va continua ceea ce a început. În contextul acesta, ratele "benchmark" (n.r. de referinţă) sunt foarte jos. Există un surplus de lichiditate imens şi în acest context, mediile investiţionale caută alternative de diversificare care să asigure totuşi randamente rezonabile la profil de risc cât mai scăzut. România încă oferă nişte randamente bune, iar fundamentele economiei sunt bune şi riscul de credit scăzut. De aceea, am avut, de la momentul Brexit, acest context favorabil, randamentele pe termen lung scăzând cu până la 40 de puncte de bază, în două săptămâni.

Deocamdată acesta este trendul şi el poate să continue.

Sunt investitori care acum câţiva ani aveau uşa închisă pentru România, erau foarte conservatori în privinţa ratingului. Am fost, recent, în Sinagpore, Hong Kong, China şi Japonia. În 2014, am mai făcut un road show în Asia şi, atunci, investitorii (în special cei japonezi) ne-au spus că atât timp cât nu avem rating A-, nu vor investi în titlurile noastre. Erau foarte conservatori.

Acum, randamentul obligaţiunilor japoneze este de -0,4% pe zece ani.

În contextul acesta, când ai sute de miliarde de investit, te gandeşti la diversificare şi la asigurarea unui randament decent pentru că altfel nemultumeşti acţionarii. Sunt foarte bune aceste non-deal roadshow-uri, de multe ori ai în faţă investitori care preferă interacţiunea directă, stabilirea unor contacte după ce au avut loc întâlniri.

Sunt fluxuri de bani foarte mari care vin pe pieţele emergente. În contextul în care băncile centrale anunţă politici acomodative, sunt avantajate ţările cu risc de credit ok şi care au potenţial.

Reporter: Cât este necesarul de finanţare al ţării?

Ştefan Nanu: 71 miliarde de lei, anul acesta. 21 de miliarde de lei este deficitul bugetar, iar restul este datorie care vine la scadenţă şi pe care o rostogolim. Strategia noastră este să rostogolim pe termene cât mai lungi, să diminuăm necesarul pe anii următori. În criză, problema a fost că am avut foarte mult de rostogolit. Pe măsură ce ne-am dezvoltat, accesul la maturităţi mai lungi, am început să ne extindem durata portofoliului. Pe măsură ce facem asta, avem mai puţin de finanţat pe an, şi este mai uşor de acomodat de piaţă. Dacă oferta este mai mică, atunci şi presiunea pe curba randamentelor scade.

Noi suntem puţin vulnerabili atunci când emitem pe termen lung, pe piaţa internă pentru că, în România, nu avem un segment de investitori instituţionali care să cumpere în mod constant datorie pe termen lung. Până şi fondurile de pensii, la noi, ne cumpără mai degrabă datoria pe termen mediu. Relativ recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a cerut să facă marcare la piaţă, iar volatilitatea ce poate apărea ca urmare a marcării la piaţă îi face să aibă un apetit scăzut la maturităţile lungi, deşi pasivele lor sunt pe termene foarte lungi. Este vorba şi despre cultura noastră financiară ca viitori pensionari. Dacă un fond de pensii ar afişa, în momentul acesta, un randament negativ, omul înţelege greu că ceea ce contează este randamentul pe termen lung. Este o chestie de educaţie financiară.

PESTE 3.400 DE ROMÂNI AU CUMPĂRAT TITLURI DE STAT ÎN DOUĂ ZILE

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie ar putea fi suplimentată

Un număr de 3.425 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat în cadrul programului Fidelis Centenar, în primele două zile de la lansare, triplu faţă de anul trecut, fiind subscrise peste 108 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). "În doar două zile de la lansare, MFP a ajuns la un număr record de cumpărători de titluri de stat, aproape triplu faţă de anul trecut. Rezultatele primelor două zile de la lansarea emisiunii de titluri de stat pentru populaţie arată o subscriere de 108,8 milioane de lei, cu aproape 9% mai mult faţă de suma totală anunţată iniţial pentru această ofertă. Numărul cumpărătorilor a ajuns ieri, la finalul zilei de subscriere, la 3.425 de persoane fizice, de aproape trei ori mai mult faţă de numărul total înregistrat anul trecut (1.236 de persoane fizice în 2015)', se arată în comunicat. Potrivit acestuia, luni, când s-a dat startul vânzării de titluri de stat, 655 de investitori au subscris titluri în valoare de 32,7 milioane de lei.

"Succesul impresionant stă în primul rând în numărul mare de persoane fizice care au cumpărat titluri de stat. Ţinta anunţată, de 100 de milioane de lei, va fi suplimentată în funcţie de nivelul cererii. Cel mai important este să răsplătim încrederea investitorilor persoane fizice în statul român", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Oferta se derulează în perioada 11-29 iulie, dobânda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenţa în 2018, valoarea nominală fiind de 100 de lei. O singură persoană poate achiziţiona cel mult 1.000 de titluri, adică o valoare maximă de 100.000 de lei.

La scadenţă, Ministerul Finanţelor va organiza o loterie aniversară prin care 100 de persoane fizice, deţinători de titluri de stat ai emisiunii aniversare, vor câştiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numărul de titluri deţinute.

Titlurile de stat pot fi achiziţionate, fără costuri, de la cele patru bănci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Veniturile generate de deţinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate. (C.P.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ar fi o idee sa suplimentati oferta

    1. Este revelatia momentul acest Film ale carui intamplari suprarealiste si complet adevarate au loc in Bucuresti. Indraznesc a spune ca se poate bucura de succesul fenomenal Nea Marin Miliardar. Daca mentionam si faptul ca OMV Petrom a contribuit la veridicitate nu ne ramane decat da ne intalnim la cinema.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb