Pe piaţa Sibex, în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, participanţii au continuat să tranzacţioneze atât pe segmentul spot, cât şi pe cel futures. În condiţiile în care, pe segmentul futures am asistat la o revenire a corecţiilor în sectorul SIF-urilor şi al indicilor, situaţie care a determinat mai multă prudenţă, participanţii au fost mai activi pe piaţa la vedere unde s-au realizat tranzacţii atât cu drepturile de preferinţă Sibex (SBX RIGHTS), cât şi cu acţiunile Sibex (SBX SHARES). Volumul înregistrat pe drepturile de preferinţă a marcat a patra zi de creştere consecutivă, totalul ajungând la aproape 300.000 drepturi. Tranzacţiile au fost realizate la cotaţii între 0,22 şi 0,23 lei, cotaţia închizând la 0,22 lei pentru un drept, în scădere cu 2 bani. În ceea ce priveşte acţiunile Bursei din Sibiu, totalul schimburilor s-a ridicat la 103.000 titluri, cotaţia apreciindu-se cu un ban, până la nivelul de 1,45 lei/titlu.
Raportat la tranzacţiile cu derivate, acestea au fost realizate pe un fond de scădere a preţurilor, care a avut ca efect diminuarea volumului de transfer. Până la ora 17:15 se puteau observa 3300 contracte cu o valoare de 14,5 milioane lei.
Pe segmentul futures pe acţiuni, derivatele pe titlurile SIF 5 Oltenia (DESIF5) au fost cele mai tranzacţionate, cu echivalentul a 2,11 milioane de acţiuni transferate până la ora 17:15 prin cele 2111 contracte încheiate. Participanţii au luat în vizor toate scadenţele disponibile, cea mai lichidă fiind septembrie 2010. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cotaţia pe septembrie a stat permanent pe minus, depreciindu-se constant de la deschidere, până la minimul de 1,37 lei/acţiune, atins în jurul orei 17:00. Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, DESIF5 septembrie valorau 1,3702 lei/acţiune, în scădere cu 2,82 %, procent destul de semnificativ. Pe scadenţa decembrie se putea observa, de asemenea, o depreciere de aproape 2,5%.
Sectorul indicilor a stat, ca de obicei sub semnul tranzacţiilor pe derivatul pe Dow Jones Industrial Average care, la ora 17:15, se situa la un total de peste 1000 contracte. Evoluţia cotaţiei indicelui pe scadenţa din 17 septembrie a fost una pe scădere, participanţii anticipând deschiderea roşie de pe Wall-Street. La ora 17:15 DEDJIA_RON septembrie pierdeau 82 puncte, valorând 10.360 puncte.
Evoluţia aurului a adus una din puţinele excepţii de la scăderi, metalul galben evoluând corelat cu piaţa externă unde s-a observat un salt important al preţului. Cotaţia SIBGOLD octombrie se situa la 1257 dolari/uncie, în urcare cu 7,5 USD. Pe plus a mai evoluat moneda unică pe scadenţa decembrie, cotaţia euro ajungând la 4,365 lei.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .