Investitorii cern tot mai atent companiile din Piaţa AeRO

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Marcel Murgoci, Estinvest: "Au început să apară liderii pieţei din punctul de vedere al performanţelor" Alin Brendea, Prime Transaction: "Aş spune că vorbim despre un semn de maturizare a Pieţei AeRO" "Investorii privesc într-un mod mai echilibrat această piaţă, ceea ce face ca diferenţierile între emitenţi să fie mai pronunţate", spune directorul de la Prime Doar o companie s-a listat anul acesta în Piaţa AeRO; scădere puternică a listărilor şi în Polonia

După ce în 2021 preţurile acţiunilor companiilor nou-venite în Piaţa AeRO creşteau spectaculos mai ales imediat după listare, iar anul trecut a fost marcat de scăderi generalizate, peisajul s-a schimbat. Entuziasmul şi pesimismul exagerat s-au estompat, fapt reflectat de evoluţiile preţurilor acţiunilor care au început să manifeste diferenţieri semnificative, în funcţie de performanţele financiare sau alţi factori specifici fiecărui emitent.

Brokerii vorbesc despre o anumită maturizare a Pieţei AeRO, în condiţiile în care climatul macroeconomic s-a modificat, iar unele companii au dezamăgit investitorii prin rezultatele livrate, ce au fost foarte departe de cele promise iniţial.

Dar, au existat şi emitenţi care s-au ridicat la aşteptările pieţei, fapt ce a susţinut indicele Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Creştere de 9% pentru BETAeRO în acest an, faţă de un declin de 22% anul trecut

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, afirmă că evoluţiile recente arată că piaţa a început să cearnă liderii, din punctul de vedere al performanţelor.

Brokerul ne-a spus: "Scăderea abruptă de anul trecut a fost în ton cu declinul general al pieţei noastre, a indicelui BET. Dar, deoarece în Piaţa AeRO sunt companii cu o lichiditate mai scăzută, deprecierea indicelui BETAeRO a fost mai puternică - de obicei o piaţă mai puţin lichidă suferă mai puternic în perioade de scădere".

Anul trecut, BETAeRO a avut o scădere de 22,2%, mai mult decât dublă faţă de cea indicelui principal BET, ce a coborât 10,7%, într-un context general cu inflaţie ridicată, creşteri de dobândă şi perspective de recesiune economică. De la începutul acestui an şi până în data de 9 mai, indicele BETAeRO avea o creştere de 9%.

Investitorii cern tot mai atent companiile din Piaţa AeRO

Marcel Murgoci a adăugat: "Au început să se cearnă societăţile (n.r. din Piaţa AeRO). A trecut ceva timp de la listări, treptat au apărut tot mai multe date financiare care, în unele cazuri, poate că au dezamăgit investitorii. Dar altele au surprins plăcut. Iar în această perioadă de câteva luni de zile cred că, într-adevăr, au început să apară liderii pieţei din punctul de vedere al performanţelor".

Acţiunile Arobs Transilvania Software, cel mai important emitent din indicele BETAeRO şi una dintre puţinele companii autentice de IT de la BVB, aveau o creştere de 23% de la începutul anului până în data de 9 mai, susţinută ce-i drept şi de răscumpărările de acţiuni proprii efectuate de societate. În schimb titlurile Holde Agri Invest erau în declin cu circa 13%, în condiţiile în care compania a avut pierdere anul trecut. Acţiunile producătorului de centrale fotovoltaice Simtel urcaseră cu 24% în contextul în care, anul trecut, compania aproape şi-a dublat profitul.

Între noile-venite în Piaţa AeRO ce au marcat creşteri ale preţurilor acţiunilor în acest an se mai găsesc Agroland Business System (+19,7%), Arctic Stream (+19,1%) sau 2B Intelligent Soft (+56,7%). La polul opus, iese în evidenţă scăderea de 19,6% a titlurilor Roca Industry, de la începutul anului şi până în data de 9 mai.

Alin Brendea: "Rezultatele financiare, perspectivele şi valoarea de piaţă a companiilor sunt vectorii principali ce mişcă în prezent Piaţa AeRO"

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, este de părere că evoluţiile recente reprezintă un semn de maturizare a Pieţei AeRO.

Brokerul ne-a transmis: "Piaţa AeRO a prins cu adevărat aripi în anul 2021, când contextul bun de piaţă, randamentele monetare ce stabileau noi minime şi dorinţa de diversificare au făcut ca oferta de titluri de pe Piaţa AeRO să fie atractivă pentru mulţi investitori, în special pentru cei cu apetit de risc mai ridicat. A urmat o corecţie a entuziasmului iniţial, în 2022, pe măsură ce costul banilor a început să crescă şi să diminueze considerabil apetitul de risc".

Alin Brendea a adăugat: "În prezent, investorii privesc într-un mod mai echilibrat această piaţă, ceea ce face ca diferenţierile între emitenţi să fie mai pronunţate. Rezultatele financiare, perspectivele de business şi, evident, valoarea de piaţă a acestor companii sunt vectorii principali ce mişcă în prezent Piaţa AeRO".

"Apetitul de risc este în scădere, odată cu creşterea dobânzilor bancare, ceea ce face mai puţin atractivă investiţia în titluri noi", spune directorul de la Prime

Dacă în anul 2021, douăzeci de companii s-au listat pe AeRO, iar anul trecut au fost zece listări de acţiuni, până acum în acest an doar Millenium Insurance Broker a venit în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.

Alin Brendea spune: "Am observat o scădere a numărului de listări pe toate pieţele, existând motive comune pentru această stare de fapt. Apetitul de risc este în scădere, odată cu creşterea dobânzilor bancare, ceea ce face mai puţin atractivă investiţia în titluri noi sau determină solicitarea unor discounturi de preţ ce face neatractivă acest gen de operaţiune pentru posibilii emitenţi".

În Polonia, pe segmentul New Connect - ce a servit drept model pentru AeRO, până acum în acest an au fost cinci listări de companii, faţă de şaisprezece în 2022 şi 32 cu un an în urmă, conform datelor bursei din Varşovia.

"Pe de altă parte, mediul economic a fost şi este afectat de o incertitudine ridicată privind evoluţiile economice pe termen scurt. Acest lucru face dificilă creionarea unor strategii de investiţii clare cu impact asupra deciziilor de investiţii, ce se lasă aşteptate", a conchis directorul de la Prime Transaction.

Notă: Randamentele pentru acest an au fost calculate luând în considerare preţurile de închidere din data de 9 mai sau ultima zi în care au avut loc tranzacţii cu acţiunile respective.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Sa ne spună Hanga cel Bătrân când schimba codul bvb pe Aero ca ne-am saturat de tepe? A tot promis ca face asta iar acum tace și se eschivează.

    In general, cei care recomanda piata AeRO sa-si publice detinerile in piata AeRO.

    1. de ce de pe aero si nu si cei de pe bvb sau piete externe ?

      pe AERO sunt foarte multe companii de calitate si profitabile cu potential mult mai mare decat pot sa ofere cele mari

      daca in capul tau sunt doar tepe e clar ca nu cunosti nimic sau esti hater de doi lei  

      ai grija sa nu pierzi contactul cu realitatea de la tot potentialul de pe AeRo

    Pai cum sa aiba incredere

    Sunt banii fiecaruia 

    Voi mergeți pe sistem wall street 

    Noi mergem pe „ciobănie„? 

    Ei uite asta merge piata

    Mai sunt comisioanele,smecherii,baietii destepti,etc,etc 

    tot e ca mi se sterg comentariile incontinuu, si nu stiu de ce, nici nu mai apare aia cu comentariu sters de moderatorul site-ului.

    Revin:

    De ce brokerii s-au inghesuit sa aduca fel de fel de companii pe aero, plasamente peste plasamente, dar cand sunt intrebati prin presa financiara ce actiuni recomanda baga tot blue chips in fata? 

    1. pentru ca au incasat prime de listare frumoase si au torturat situatiile financiare ca sa dea bine - goldringul lui zahan, tradevilleul lui Siminel si tot asa... investitorii au fost pagubiti de acesti asa zisi brokeri. ati vazut vreo analiza de la goldring pentru companiile pe care tot ei le-au listat? Zahan e gata astazi sa-si publice investitiile proprii in companiile pe care le-a listat? Evident ca nu. Cu Vivre ce se mai aude?

      ai mare dreptate, dupa ce si-au umplut buzunarele cu comisioane nu i-au mai interesat de companiile pe care le-au adus pe bursa si de investitorii pe care i-au momit sa bage banii, Recomanda bluechipuri ca alea le stie orice incepator

    indicele vietii a ajuns la 35 de companii.

    marea majoritate dintre ele (27 societati) sunt noi listate pe aero. 

    ce cauta: claim,bonas,vifrana,star,adiss ,mam,firebyte,aab,chromosome si altele in indice?

    1. o parte din companiile enumerate de tine pot aduce randamente mult peste banci energie recomandate de brokeri, eu chiar mizez pe unele dintre ele

      fii foarte atent. la final e alegerea fiecaruiua, doar ca citindu-le prospectele si vazand ce acrobatii au facut brokerii care le-au listat sa dea bine cifrele, ca dupa un an realizarile nici sa nu sa se apropie de rezultatele promise, eu am ales sa le ignor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb