Investitorii de pe piaţa de capital cer Finanţelor impozitarea anuală

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2012

Investitorii de pe piaţa de capital cer Finanţelor impozitarea anuală

Investitorii pe piaţa de capital au solicitat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să schimbe sistemul de impozitarea a câştigului pe piaţa de capital. Asociaţia Adminis-tratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Brokerilor, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au trimis către MFP o scrisoare prin care solicită ca impozitarea câştigurilor acumulate de investitorii pe piaţa de capital şi impozitul aferent să se facă anual şi nu trimes-trial, aşa cum prevede forma actuală a Codului Fiscal Român.

Dragoş Neacşu, preşedintele consiliului director al AAF, este de părere că impozitul trimestrial a încurajat mai degrabă evaziunea involuntară.

Domnia sa a declarat ieri: "Acest impozit a fost o pierdere de timp şi de bani pentru investitori. Cred că acesta a stimulat mai degrabă evaziunea involuntară decât să aducă venituri suplimentare la buget. Nu a fost o soluţie pentru creşterea veniturilor bugetare. Interesul investitorilor nu este servit. Situaţia curentă nu este una de tipul win-win, ci una de tipul lose-lose. Mă bucur că am reuşit să facem această horă a unirii din piaţa de capital, prin care toţi actorii de pe bursă şi-au unit forţele pentru a determina o schimbare a metodei de impozitare. Sperăm ca demersul să fie finalizat".

"Măsura îi afectează aşadar pe toţi cei care cumpără titluri de participare, acţiuni sau obligaţiuni şi, dacă inves-tesc în fonduri monetare sau de obligaţiuni, observăm că avem în prezent peste 200.000 de contribuabili care sunt obligaţi să transmită agenţiilor ANAF de cinci ori pe an (patru trimestre plus anual) declaraţiile de venit pentru sume care, de cele mai multe ori, sunt modice. Majoritatea covârşitoa-re a investitorilor sunt prezenţi în fonduri monetare şi de obligaţiuni (decembrie 2011 - 160.000 investitori cu o valoare totală de peste 5.000 milioane lei)", se arată în scrisoare.

AAF, Asociaţia Brokerilor, AIPC, BVB şi CNVM propun eliminarea administrării trimestriale a impozitului pe câştigul de capital şi păstrarea doar a unei declaraţii anuale cu o singură plată anuală.

Pentru categoria de investitori în fonduri monetare şi de obligaţiuni, asociaţiile şi instituţiile de pe piaţa de capital propun reţinerea la sursă şi virarea lunară, de către intermediari/societate de administrare, a impozitului pe câştigul datorat de contribuabili pentru operaţiunile cu titluri de participare în astfel de fonduri. Astfel, impozitul va putea fi regularizat de către investitor pe baza declaraţiei anuale, potrivit documentului.

De asemenea, o altă propunere este posibilitatea depunerii electronice a declaraţiei şi a plăţii electronice a impozitului pe câştigul datorat de contribuabili, aferent tranzacţiilor cu instrumente financiare.

În scrisoare se mai arată că efortul de adminis-trare a impozitării trimestriale este foarte mare şi valoarea medie pe investitor a impozitului de plătit este mică (aproximativ 60 lei), în timp ce peste un sfert din plăţile de impozit au valori sub 10 lei. Astfel, costurile declarării impozitului şi efectuării plăţii sunt mai mari decât suma efectiv plătită la buget.

În plus, în condiţiile regimului actual de impozitare, investitorii în fondurile monetare şi de obligaţiuni se vor întoarce cu plasamente în depozite, preferând reţinerea la sursă, potrivit documentului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cel mai simplu ar fi sa se retina la sursa , asa cum se facea cu cota de impozitare de 1% inainte de introducerea cotei de 16%.

    Nu mai sunt cote diferentiate de impozitare, fisa de portofoliu o emite SVMul asa ca investitorul devine doar un "fraier" care plimba hartii ca sa vada cum se plictisesc functionarii de la ANAF pe la ghisee. 

    Avand in vedere, comparativ cu alte tari, numarul populatiei, numarul de investitori la BVB, valoarea rulajului zilnic la BVB, REZULTA CU CLARITATE CA BVB E O RUSINE NATIONALA, E UN SIMULACRU DE BURSA!

    INVESTITORII NU TREBUIE IMPOZITATI, CI TREBUIE PREMIATI, CA REVOLUTIONARII, CACI DOAR EI MAI TIN APRINSA FLACARA CAPITALISMULUI CORECT DE PIATA IN ROMANIA! 

    TOATE GUVERNELE SI PARLAMENTELE, DE LA STANGA LA DREAPTA, SI-AU BATUT JOC  

    DE BURSA, AU CALCAT-O IN PICIOARE, CA LE STRICA PLOILE LA PRIVATIZARILE FRAUDULOASE!

    INVESTITORII CARE TIN BURSA IN VIATA, IN LUPTA CU GUVERNE SI PARLAMENTE ANTI-ECONOMIE DE PIATA, NU TREBUIE IMPOZITATI, CI TREBUIE PREMIATI CA ULTIMII LUPTATORI IN ROMANIA PT. O ECONOMIE DE PIATA LIBERA SI CORECTA, PENTRU FORMAREA CLASEI MIJLOCII-BAZA ORICARUI STAT MODERN! 

    1. viorel ai dreptate.. de acord cu tine..te sustin....

    Cel mai bine este impozitarea la sursa si eventual virarea la sfarsitul anului.Se elimina zeci de drumuri la fisc, decizi gresite, decizi care nu ajung, nu exista procedura de recuperare a sumelor platite in avans, functionari care nu se pricep etc, etc etc.

    CNVM ia cei mai multi bani de la investitori dar nu se implica de loc. Prefera sa nu faca nimic si sa incaseze salarii nesimtite. Investitorul a devenit un fraier care tine in spate o armata de functionari .... Multi investitori nici nu intra in piata din aceasta cauza. 

    Daca se plateste la sursa noi salariati publici ce mai facem ? Vreti sa ne "restructureze" si sa reduca cheltuielile bugetare? Noi fata de cine ne mai "exprimam" aroganta ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb