INVESTITORII FAC PROPUNERI AUTORITĂŢILOR Investitorii de pe Bursă vor stimulente fiscale

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2008

Investitorii de pe Bursă vor stimulente fiscale

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital mai propune confirmarea reglementării pieţei Rasdaq şi eliminarea pragului maxim al deţinerii la SIF-uri

Investitorii din piaţa de capital apelează la autorităţi să ia măsuri pentru a remedia situaţia dramatică în care a ajuns Bursa autohtonă, în urma turbulenţelor puternice înregistrate în întreaga lume. Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a transmis, ieri, o serie de propuneri urgente "care să contribuie la corectarea anomaliilor existente", către Guvernul României, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Parlamentul Româ­niei şi Comisiile Reunite de Buget - Finanţe.

Investitorii solicită Ministerului Economiei şi Finanţelor să intervină prin stimulente de natură fiscală, menite să atragă interesul românilor pentru bursele de valori. "Propunem adoptarea unei OUG (ordonanţe de urgenţă) care să prevadă scutirea de impozit pe profitul realizat pe piaţa de capital pentru instrumentele financiare achiziţionate în perioada rămasă până la finalul anului 2008 (indiferent de anul în care se va marca acest profit), revenirea la cota de impozitare de 1% pentru instrumentele financiare deţinute mai puţin de 365 de zile şi achiziţionarea în perioada 2009 - 2010, reportarea pierderilor de la un an fiscal la altul". Pentru evitarea decapitalizării temporare a Bursei având în vedere momentul extrem de dificil cu care se confruntă, investitorii mai propun şi aplicarea penalizărilor la impozitele datorate pe piaţa de capital după o perioadă de 120 de zile, în loc de 60 de zile cât este în prezent.

Ambiţioşi, membrii AIPC mai susţin că bursele autohtone ar mai putea fi stimulate şi prin "obligativitatea ca fondurile de pensii să investească cel puţin 10% din active în acţiuni, din care minimum 75% pe pieţele interne".

Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare îi este solicitată adoptarea unui proiect de regulament care să confirme statutul de Piaţă Reglementată a Pieţei Rasdaq. "Lipsa unei astfel de măsuri a CNVM va agrava starea de confuzie indusă pieţei, de incertitudine în privinta statutului emitenţilor, ale căror acţiuni le-au achiziţionat investitorii cunoscând că sunt listaţi pe o piaţă reglementată. Confirmarea acestui statut de piaţă reglementată ar contribui la creşterea numărului de emitenţi listaţi pe piaţă şi la creşterea reprezentativităţii bursei pentru economia naţională", se mai arată în scrisoarea deschisă a AIPC.

O altă problemă a pieţei de capital semnalată de investitori este controversatul prag limită pentru deţinerea la societăţile de investiţii financiare. "Considerăm că acest prag de deţinere este creat în folosul unor personaje, care au monopolizat de ani de zile aceste Societati şi le-au transformat în feude personale în detrimentul milioanelor de acţionari, cărora le este permisă eludarea lui pe orice cale şi în detrimentul marilor investitori, precum fondurile de pensii, fondurile de investiţii, investitorii străini puternici financiar care ar induce profesionalism în administrarea acestor entităţi şi ar contribui astfel la creşterea valorii acţiunilor milioanelor de români investitori în SIF", mai precizează scrisoarea AIPC.

În opinia investitorilor, toate aceste deficienţe semnalate, pentru care AIPC propune masuri concrete de corectare, au condus la adâncirea crizei pe piaţa de capital din România şi au potenţat scăderile determinate de turbulenţele de pe pieţele financiare externe, fapt confirmat şi de prezenţa Bursei pe primele locuri în lume în topul scăderii indicilor bursieri, cu atât mai mult cu cât economia României înregistrează cresteri record de Produs Intern Brut.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital se aşteaptă să fie luate măsurile necesare în vederea anulării discrepanţei uriaşe dintre dezvoltarea economică susţinută a ţării noastre şi involuţia constantă a pieţei de capital. CNVM va face publice astăzi o serie de măsuri menite să sprijine piaţa de capital autohtonă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica sa facem din Bursa un fel de "Paradis fiscal" cu consecinte pozitive in capitalzarea emitentilor autohtoni (dar si cu obligatii privind transparenta ,dividente,etc.)si de ce nu si a celor din alta parte ?.Probabil ca

    intelepti in domeniul economic ne-ar spune cum sa facem daca i-am intreba ... 

    este evident ca majoritatea celor din Guvern si CNVM cunosc perfect regulile bursei. asa se face ca desi ar trebui sa fim unica tara in care sa vina investitori, abia facem fata caderilor....Poate intr-o zi smecherii or sa priceapa ca de fapt politica dividendelor in Romania nu prea exista si doar simplele masuri luate de guvern nu au menirea sa atraga pe nimeni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb