• Investitorii păgubiţi de FNI sînt nemulţumiţi cu decizia de ieri a Instanţei care îi despăgubeşte numai pe unii
• Ani grei de puşcărie pentru unii dintre cei vinovaţi de spolierea a 200 de milioane de dolari
Între trei şi douăzeci de ani au primit vinovaţii în cazul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Instanţa s-a pronunţat în cazul FNI după aproape două luni de ezitări şi amînări ale pronunţării.
Pe latura penală, Ioana Maria Vlas a fost condamnată la mai multe pedepse cu închisoarea. Hotărîrea Tribunalului a fost aceea ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 20 de ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile timp de cinci ani după executarea pedepsei. Chiar dacă că Ioana Maria Vlas a declarat că se aşteaptă să primească maximul pedepsei, este posibil ca ea să atace în apel actuala hotărîre. Surse apropiate inculpatei menţionează că aceasta doreşte să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului în legătură cu modul în care s-a derulat cercetarea judecătoreas-că în această cauză, deoarece consideră că prin atitudinea completului de judecată i-au fost încălcate unele drepturi procedurale şi că autorităţile nu au dorit să fie făcut public adevărul.
În acelaşi dosar a fost găsit vinovat şi Popa Nicolae, fost director al grupului de firme Gelsor şi al SOV Invest, care a primit pedeapsa cea mai grea- cea de 20 de ani închisoare- sporită la 24 de ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile, pe care le va executa în cazul în care va fi găsit şi adus în ţară.
Petrescu Marian, fost preşedinte al SOV Invest, va executa pedeapsa de opt ani închisoare pentru înşelăciune.
Fostul director economic al SOV Invest, Sima Mihaela va executa pedeapsa de cinci ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile timp de trei ani după executarea pedepsei.
Andrei Marius, fost cenzor extern independent al SOV Invest împreună cu Bătrîn Gravil şi Diţă Ioan, foşti membri în CA al societăţii, au fost condamnaţi la şase ani de închisore.
Boboc Ştefan, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu, în timp ce fostul comisar al CNVM, Bebis Cezara Cecilia a primit aceeaşi pedeapsă cu sus-pendare pentru aceeaşi faptă.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor (ANPI), Mihai Nicolaevici, ne-a declarat: "Instanţa nu a ţinut cont în pronunţarea sentinţei cu privire la inculpaţii Boboc şi Bebis nici măcar de concluziile puse la ultimul termen de judecată de către Parchet. Prin acestea se recunoştea vinovăţia de prim rang a conducerii CNVM în producerea fraudei de la FNI şi s-a cerut orientarea către maxim a sentinţei". Domnia sa precizează că în contradicţie cu concluziile Parchetului, Instanţa s-a orientat către minimul pedepsei pentru inclupaţii Boboc şi Bebis.
Negura Gheorghe, Ionescu Muscel - Ianculescu Mircea şi Costescu Mircea, foşti membri în Consiliul de Încredere al FNI, au primit pedepse de cinci şi patru ani pentru înşelăciune.
• Numai jumătate din păgubiţii FNI au şanse să mai recupereze ceva
Instanţa a decis despăgubirea numai a 128.476 de inves-titori FNI care s-au constituit părţi civile, din cele peste 230.000 care s-au constituit parte civilă în dosar. Numărul păgubiţilor se ridică însă la 300.000 de persoane. Sumele acordate cu acest titlu vor fi indexate cu rata inflaţiei începînd cu data de 24 mai 2000 şi pînă la achitarea lor efectivă.
Preşedintele ANPI ne-a declarat: "Pentru a se pronunţa de această manieră, instanţa a dat dovadă nu numai de o necunoaştere crasă a modului de funcţionare a unui fond de investiţii, ci şi de rea voinţă. Este o eroare pentru că nu se pot face discriminări între investitorii FNI care toţi au drepturi egale şi inatacabile".
Deşi instanţa nu menţionează explicit de ce a procedat astfel, "ANPI a înţeles că instanţa a acordat despăgubiri doar pentru investitorii care nu au făcut nici un fel de retrageri pe timpul funcţionării FNI şi a refuzat orice despăgubiri pentru toţi ceilalţi!", ne-a declarat Mihai Nicolaevici. De asemenea, ANPI face cunoscut că nu a fost invitată să participe, în numele părţilor civile, la efectuarea expertizelor, drept pentru care s-a şi ajuns la concluziile vătămătoare pentru investitori, care sînt în prezent invocate de către instanţă. Mihai Nicolaevici ne-a declarat: "Avînd în vedere că soluţia pronunţată de către instanţă este total inacceptabilă pentru investitorii FNI şi în contradicţie totală cu faptele, probele depuse la dosar şi prevederile legale ale domeniului fondurilor de investiţii, vom declara apel şi îi îndemnăm pe toţi investitorii FNI să ni se alăture".
FNI administrat de SOV Invest a colapsat, în perioada mai-iunie 2000, generînd un scandal financiar de proporţii. Scandalul a izbucnit prin suspendarea răscumpărării titlurilor de participare şi s-a soldat cu prejudicierea a circa 300.000 de investitori, care deţineau cumulat activul total al FNI declarat de administratori de peste 3.700 de miliarde de lei, echivalent a circa 200 milioane de dolari. Înşelarea investitorilor s-a realizat inclusiv cu participarea celei mai credibile instituţii bancare, şi anume Casa de Economii şi Consemnaţiuni care avea calitatea de acţionar în SOV Invest şi care printr-un contract discutabil promitea o garanţie investitorilor.
Există voci care spun că FNI se apropie ca dimensiune a pagubelor pricinuite investitorilor de celebrul Caritas, dacă nu chiar îl întrece. În ambele cazuri, s-au constatat plasamente cu risc mare, încălcări ale Regulamentului 9 sau OUG 24/1993 în ceea ce priveşte restricţiile impuse pentru realizarea plasamentelor, cît şi supraevaluarea titlurilor de participare.