Sfărşit de săptămână crescător pentru majoritatea burselor lumii. După o cursă dramatică, pieţele de capital, în majoritatea lor, încheie vineri ziua de tranzacţionare pe plus.
În Europa, continuă să se aprecieze puternic întreprinderile din domeniul financiar şi bancar: asiguratorul belgian KBC Group se află în creştere spectaculoasă, cu 8,24 de procente pentru a doua zi consecutiv. Ce-i drept, simţind ce îi convinge pe investitorii zilei, directorii băncilor nu se mai opresc din interviuri şi declaraţii de presă, chiar dacă acestea iau forma : "nu putem spune nimic despre evoluţia viitoare". ING Group este, de asemenea, în creştere, valorizându-se în cursul zilei de vineri cu încă 4,37 procente.
Un alt sector avantajat în Europa este cel al constructorilor de automobile: după publicarea raportului lunar în SUA despre rata şomajului (ridicată), pe bursa Japoniei, unde zilele acestea se înregistrează oricum pierderi, sectorul construcţiei de automobile, foarte dependent de vânzările din America, s-a devalorizat simţitor. În contrapartidă, la Paris, Peugeot şi Renault au prosperat vineri, apreciindu-se cu 7,32, respectiv 5,10 procente. Perdantele au fost din nou puţine şi au înregistrat coborâri mici, astfel încât la sfârşitul zilei, Euronext 100 câştiga 1,25 de procente, până la valoarea de 621,72 de puncte.
Un factor important, care a creat speculaţia că Europa se îndreaptă către ieşirea din criza financiară au fost ajustările de estimare pe care analişti financiari de renume le-au declarat în cursul săptămânii trecute în privinţa indicilor europeni: Goldman Sachs şi UBS şi-au revizuit cam cu 10% în plus previziunile. Pieţele de capital par să confirme, cel puţin la sfârşitul săptămânii, că au pornit pe calea redresării: mai toţi indicii europeni s-au apreciat cu 1-2 procente. CAC 40 de la Paris creşte cu 1,27 procente, Dax, indicele german, cu 1,57 de procente, BEL 20, de la Buxelles, cu 1,44 de procente, iar indicii ţărilor nordice chiar cu mai mult. La Londra, FTSE 100 se apreciază cu 1,15 procente.
În Asia, de asemenea s-au înregistrat creşteri, dar variaţiile puternice ale săptămânii se pare că s-au pototlit, cel puţin pentru moment. Indicele de la Hong Kong, Hang Seng, care de la o vreme este considerat a fi cel mai sensibil pentru zona de influenţă chineză, s-a apreciat cu 2,82 de procente. CSI 300, al celor două burse principale chineze: Shanghai şi Shenzhen, câştigă şi acesta 0,82 de procente. În Australia, indicele S&P/ASX 200 se apreciază cu 0,13. Bursa Indiei se apreciază cu 1,89 de procente, conform indicelui BSE SENSEX 30. În Coreea de Sud, s-a produs o coborâre minoră de 0,29 de procente a indicelui KOSPI, iar în Japonia, yenul puternic atrage banii investiţi şi bursa se află în scădere: 0,75 de procente.
La New York, indicele NYSE Composite s-a aflat în tot cursul zilei în creştere: 1,38 de procente s-au adăugat la valoarea sa, care a juns la 6.637,13 puncte. S-au cumpărat mai ales acţiuni ale concernului financiar Citigroup Inc., care a reuşit să vândă luna trecută o parte din credite, Fannie Mae (compania prin care statul american reglează lichiditatea în sectorul ipotecar) şi fondul SPDR S&P 500 ETF, care investeşte în acţiunile din coşul indicelui S&P 500, cel mai larg indice american.