Investitorii se îngrămădesc să vândă acţiuni FP în ofertă

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie

Investitorii se îngrămădesc să vândă acţiuni FP în ofertă

Operaţiunea de piaţă se încheie astăzi, la ora 12:00

Investitorii se îngrămădesc să vândă acţiuni în oferta Fondului Proprietatea realizată de administratorul Franklin Templeton, conform datelor disponibile pe platforma unei case de brokeraj.

Până ieri la ora 15:00, fuseseră introduse ordine de vânzare pentru 1,63 miliarde de acţiuni FP, echivalentul unui grad de subscriere de peste 600% a ofertei (fără a lua în calcul subscrierile de Certificate Globale de Depozit listate la Londra), ce a fost lansată pentru 269 milioane de titluri. Preţul de subscriere este de 0,662 lei pe acţiune listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu circa 70% peste cotaţia din piaţă de ieri, din a doua parte a sesiunii de tranzacţionare, de 0,3796 lei. Oferta, ce a început în data de 11 septembrie se va încheia astăzi, la ora 12:00.

Operaţiunea face parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna februarie a 2024, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau GDR-uri listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 1 leu pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

Ministerul Finanţelor, care, la finele lunii august, controla aproape 11% din drepturile de vot ale FP, doreşte ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi conservarea portofoliului actual al FP, adică fondul să nu vândă din deţineri, puncte ce au fost introduse pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP din data de 27 septembrie. În justificarea solicitărilor, Finanţele susţin că măsurile sunt necesare pentru stabilirea noii potitici investiţionale a Fondului Proprietatea, ţinând cont de interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al FP.

Tot în data de 27, acţionarii vor alege numirea pentru o perioadă de trei ani a doi membri ai Comitetului Reprezentanţilor FP, ca urmare a expirării mandatului lui Nicholas Paris în data de 6 aprilie 2024 şi a demisiei lui Martin Bernstein, ce a devenit efectivă la data de 12 iulie 2024.

Candidaţii înscrişi sunt Nicholas Paris, propus de acţionarul LCL GRUP SRL, George-Vladimir Duhan, propus de Ministerul Finanţelor, Marian-Cristian Mocanu care s-a autopropus, Istvan Sarkany care s-a autopropus, Ileana-Lăcrămioara Isărescu (fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform HotNews), propusă de fondul BT Maxim - administrat de BT Asset Management şi Andrew James Noble, propus de acţionarul Antoniu Codreanu.

Acţiunile Fondul Proprietatea se tranzacţionează în prezent la un discount de circa 40% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net. Evaluarea bursieră a FP se ridică la 1,37 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Nu înțeleg politica MF: de ce se opune listărilor, adică dezvoltării pieței de capital? România are relativ multe active, multe resurse pe care însă nu le poate capitaliza din cauză ca nu avem bani. Prin listare se pot transforma activele în bani!

    1. F simplu nu mai au unde angaja yes m-am, amantele,toți dobitoci politici în posturile bn plătite

      spagile mici si medii nu se mai dau in cash ca in trecut ci prin angajarea unei rude/prieten/amanta etc. Fac asta pentru tine, il angajezi pe asta la tine cu 4000 euro/luna. De aici ciudateniile vazute pe la unele firme private, care angajeaza diversi/se panarame pe bani multi. Sunt ori shpagi ptr vreo lucrare/contract, ori taxe de protectie pentru controale.

      Ba au cum, că rămâne majoritar! Crezi că la el, tel, tgn, H2O, sng nu colcăie de sinecuri? Și sunt listate!

      nu se vrea listarea companiilor la care statul e actionar. listare inseamna transparenta. ori statul vrea opacitate la companiile sale.

    De ce și-a dat demisia Bernstein?

    să-l lovesc pe popa Bolos!

    1. Prin vot pe e.Vote. E simplu.

    #ueBolos

    1. Da, raspunsul este corect. Credeti ca cei care guverneaza face ceva ininteresul romanilor(cuvant folosit mereu) celelalte ci pentru ei. Ganditiva la SIF-uri care au reusit sa le transfere la un grup. . Si capuseaza cele care au ramas in proprietate statului: H2o,SNP, SNG, SNN s.a.m.d.

      Pe mine m-a dezamăgit mult Fondul P ! AM AVUT MULTE ACTIUNI , ANI DE ZILE în speranța că iese ceva f bun din toată afacerea. A ieșit un RAHAT ! servit cu lingurita pe post de desert .

      Cu cifre, va rugam.

      Pentru comentarii literare exista alte publicatii. 

    nu mai vindeti FR, ca o sa fie ales Sarkany si salveaza FP, Romana si Ungaria!

    Cum s-a încheiat subscrierea? Câte ordine de răscumpărare au fost?

    1. 1.8 mld. Aproape 15% alocare.

      Au fost subscrise 1.753.250.389, adica de 7,479 ori mai multe decat in programul de rascumparare, ceea ce inseamna ca la 100 subscrise , vor fi rascumparate numai 13,37 actiuni.

      Sa speram ca punctul introdus pe ordinea de zi a AGEA din 27 sept. de catre Ministerul de Finante privind interzicerea rascumpararii de actiuni de catre Fond nu se va vota si vor mai avea loc si alte rascumparari. Din pacate, anul acesta nu se var mai putea face rascumparari, intrucat printr-o O.G. s-a limitat numarul actiunilor ce pot fi rascumparate la maximum 10% din portofoliu in fiecare an. 

      Cu GDR-uri sau fără GDR-uri ?

      Mai precis 1.753.249.562. În ianuarie 2025 următoarea răscumpărare.

    Cu sau fara GDR- urî?

    1. Cu.

      Eu stiu ca fara GDR-uri, dar este posibil sa nu fiu suficient de documentat. Vom vedea pana la sfarsitul zilei de azi, ori cel mai tarziu maine.

      Acel coeficient de rascumparare de 13,37 menționat de Petre la 6.2 probabil ca include și GDR-urile , pentru ca la 1.753.250.389 acțiuni subscrise rezulta un coeficient de cca.15,3 actiuni alocate.

      15,3 fără gdr, 14,6 alocare finală. Peste așteptările mele (12-14%)... Se pare că a subscris doar retailul. Măcar dacă au și votat cei care au subscris... Totuși, după ora 12, când subscrierea se încheia, s-au mai tranzacționat încă vreo 500 k acțiuni pe la 0,38. De ce s-a cumpărat la prețul ăsta când era clar că după deblocarea acțiunilor rămase, se dădea în ask pe 0,35! Oare sunt unii care au aflat cam cum se votează? Doamne-ajută!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb