Investitorii solicită CNVM o anchetă pe tranzacţiile de la "Prodplast"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2011

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital solicită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare analizarea tranzacţiilor efectuate de "Avaliser Trading" Ltd. Cyprus la "Prodplast", motivând că potrivit unor informaţii vehiculate în presă, firma ar fi controlată de Florin Pogonaru.

În plus, investitorii spun că, având în vedere prevederile art. 203 alin. (1) din Legea nr. 297/2004 conform cărora până la derularea ofertei publice de preluare obligatorie "Nord", "Central European Financial Services", "EDCL Romania", "Floreasca Development" şi "Victoria Business Center" şi persoanele cu care acestea acţionează în mod concertat nu mai pot achiziţiona acţiuni emise de "Prodplast".

Pe data de 5 mai 2011, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, a fost pos-tată o notificare prin care investitorii erau înştiinţaţi de existenţa unui acord de acţiune concertată a "Nord", "Central European Financial Services", "Edcl Romania", "Floreasca Development" şi "Avaliser Trading" Ltd. Cyprus.

Potrivit AIPC, încă de la începutul lunii aprilie 2010, cele cinci companii aveau obligaţia să lanseze o ofertă publică de preluare a "Prodplast". Ultima oară aceste firme au fost sanc-ţionate prin Ordonanţele CNVM nr. 558, 559, 560, 561 şi 562 din 16.12.2010, având obligaţia ca, în termen de 15 zile de la primirea actelor, să depună la CNVM documentaţia aferentă ofertei publice de preluare obligatorie a S.C. Prodplast S.A., preţul din această ofertă urmând a fi stabilit în urma unui raport de evaluare.

"De asemenea, considerăm că preţul din oferta publică de preluare care trebuia iniţiată de mai bine de un an de societăţile menţionate trebuie să fie determinat pe baza unui raport de evaluare, fără luarea în calcul a tranzacţiilor efectuate de Avaliser Trading Ltd. Cyprus. care ar putea manipula preţul din viitoarea ofertă publică de preluare obligatorie", se mai arată în comunicatul AIPC.

Central European Financial Services Bucureşti a cumpărat, la 20 ianuarie 2010, 8.500 de acţiuni "Prodplast", reprezentând 0,05% din capitalul societăţii, astfel că Florin Pogonaru a ajuns să deţină indirect peste 33% din titlurile producătorului de mase plastice. Pogonaru controlează 95% din titlurile Central European Financial Services, soţia sa, Pogonaru Georgiana, are 1% din capital, iar o persoană fizică, Petre Ghibu, apropiat al lui Pogonaru, mai are 1% din titluri. Înaintea tranzacţiei amintite, Pogonaru deţinea indirect 32,96% din acţiunile "Prodplast", prin firma Nord (27,59%), Floreasca Development (2,62%), Victoria Bussiness Center (2,37%) şi ECDL România (0,38%). Alţi acţionari ai "Prodplast" sunt fondul de investiţii Broadhurst Investments, cu 12,69% din titluri, şi SIF Oltenia, cu 11% din acţiuni.

Dacă un acţionar deţine direct sau indirect, cu alte persoane cu care acţionează concertat, peste 33% din acţiunile unei societăţi listate, legislaţia pieţei de capital îl obligă să lanseze o ofertă de preluare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai mai oameni buni, de credeti ca s-a dus securistul Pogonaru la SIBEX? CA sa faca magarii pe mina lui Ancuta? de ce credeti ca s-au dus SIF-urile la SIBEX. mLe-a promis Ancuta ca o sa aiba acces la datele din depozitarul sibian la discretie. Pogonaru = ...ainaru. asta a facut toata viata.A invatat de la socriul lui cum se trag tepele...

    1.asupra obscurelor contracte deal dupa listare, facute de fondurile speculative

    2. ordinea emiterii de catre ANRP de noi titluri de actionari, Altfel vor fi cumparatorii de dosare ca deobicei favorizati, adica primii serviti de ANRP, ca sa poata vinde actiunile la un pret mult mai bun decat fostii proprietari de rand, serviti de ANRP mai la urma, cand pretul se asteapta a fi mult sub 0.6, valoarea medie de calcul ptr conversia in actiuni...iar impozitarea lor ar fi fireasca devreme ce ei nu sunt proprietari jefuiti de comunisti ca sa fie scutiti de impozitarea despagubirii oferite de stat ci niste investitori dornici de o afacere speculativa. In plus s-ar abtine sa mai vanda la orice pret, destabilizand piata 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb