Investitorii trebuie să fie atenţi la rezultatele financiare raportate de "Antibiotice" Iaşi

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2004

Primul eveniment dintr-un an în activitatea unei societăţi şi cel mai aşteptat de către investitori va fi prezentarea rezultatelor financiare anuale preliminate pentru anul precedent. Ce vor reflecta aces-te rezultate pentru societatea "Antibiotice"? Ca şi pentru celelalte companii din industria farmaceutică, performanţa companiei a fost grevată de situaţia "gripată" din întreg sistemul sanitar. Piaţa românească de produse farmaceutice bate pasul pe loc de aproximativ doi ani în jurul cifrei de 600 de milioane de euro, cu uşoare variaţii anuale determinate de fluctuaţia fondurilor guvernamentale. Cifrele raportate la finalul trimestrului 3 al anului trecut indicau o creştere de doar 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2002. Datoriile statului faţă de producătorii şi distribuitorii de medicamente însumau la sfîrşitul anului trecut aproximativ 300 de milioane de dolari, situaţie ce a determinat investitorii de pe piaţa medicamentelor să adopte strategii de vînzări mai prudente. Nevoia de medica-mente pe piaţa românească este însă foarte mare. Potenţialul de creştere este de aproximativ 10% pe an, în următorii 5 ani, iar această stare de fapt este bine cunoscută de către producătorii de medicamente care au investit zeci de milioane de dolari. Investitorii sloveni de la Lek au investit aproximativ 20 milioane de dolari într-o fabrică nouă la Tîrgu Mureş. Unul dintre cele mai importanţi producători de medicamente din Egipt şi Orientul Mijlociu - Pharco - a demarat o investiţie de 15 milioane de dolari într-o fabrică nouă la Snagov, iar fondul american de investiţii Advent International a preluat Terapia Cluj - Napoca pentru 40 de milioane de dolari.

În acest context, avînd în vedere menţinerea competitivităţii cu ceilalţi concurenţi de pe piaţă şi nivelul redus de lichidităţi al companiei, acţionarii Antibiotice (Ministerul Sănă-tăţii cu 53,02%; Broadhurst Investments cu 7,68%; SIF Oltenia cu 9,89%; alţi acţionari cu 29,41%) au hotărît, în data de 29.09.2003, ca dividendele cuvenite pentru exerciţiul financiar al anului 2003 să rămînă la dispoziţia societăţii ca sursă de finanţare a investiţiilor, urmînd ca valoarea dividendelor să fie capitalizate.

Rezultatele financiare raportate mai au încă necunoscute

Valoarea totală a bugetului pentru investiţii în 2003 - conform bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat - a fost de 55 de miliarde lei (aproximativ. 1.650.000 USD), fiind direcţionat preponderent către investiţiile necesare pentru adaptarea fluxurilor de producţie la standardele GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de bună practică de fabricaţie). Începînd cu data de 01.01.2004 standardele GMP au devenit obligatorii pentru toţi producătorii de medicamente, după mai multe amînări. În prezent, 13 unităţi au obţinut acest certificat pentru toate fluxurile de producţie, două societăţi au obţinut GMP doar pentru anumite capacităţi, iar 33 de firme au toate şansele de a-l obţine în cursul anului 2004. Rămîn 18 companii care nu au şanse şi vor fi nevoite să îşi înceteze activitatea. Aproximativ 6% din piaţă - producţia celor 18 companii care vor fi închise - va fi redistribuită între producătorii autorizaţi, ducînd la creşterea veniturilor acestora. Alte consecinţe pozitive ale noilor standarde sînt apropierea de normele europene în materie, ce poate ajuta la creşterea exporturilor şi astfel la reducerea dependenţei de fluxurile financiare coordonate de stat, şi posibilitatea de asumare de contracte de tip "manufacturing outsorcing" care să ducă la o creştere a gradului de utilizare a capacităţii de producţie instalate şi deci a veniturilor.

O veste bună pentru Antibiotice şi pentru ceilalţi agenţii economici implicaţi în producţia şi desfacerea medicamentelor a venit la sfîrşitul lunii decembrie. TVA pentru produse farmaceutice s-a redus de la 19% la 9%. Reducerea poate impulsiona o uşoară creştere a veniturilor celor din industria farmaceutică chiar în condiţiile în care piaţa rămîne la acelaşi nivel pe ansamblu.

Managementul companiei "Antibiotice" şi-a propus la începutul anului trecut un buget de venituri şi cheltuieli din care poziţiile remarcabile erau veniturile totale - 1.380 miliarde lei şi cheltuielile totale - 1.185 miliarde lei, cu un profit brut scontat de 175 miliarde lei. Execuţia bugetară la 30.09.2003 ne arată un grad de realizare a veniturilor de 63% şi a cheltuielilor de 62,6%.

Rezultatul brut de 127,9 miliarde de lei ce reprezintă 73% din cel bugetat ar fi plasat compania pe un trend pozitiv dacă nu ne-ar fi atras atenţia cîteva aspecte importante pentru capacitatea companiei de a se ridica la înălţimea obiectivelor pe termen scurt şi mediu propuse de management şi acţionarii săi.

La 30.09.2003, compania raporta un profit brut în scădere cu 10 miliarde de lei faţă de jumătatea anului. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului 2002, societatea a obţinut un profit în creştere cu 12 miliarde de lei. Revenind la anul 2003, scăderea rezultatului în perioada iunie - septembrie se datorează pierderilor din exploatare (6,5 miliarde de lei) şi cheltuielilor financiare (3,5 miliarde de lei). Ultimul raport de gestiune nu explică de ce compania a înregistrat această pierdere faţă de perioada similară din anul 2002 cînd a obţinut o creştere a profitului din exploatare de 24,5 miliarde de lei.

În termeni reali (USD), în septembrie 2002-septembrie 2003, cifra de afaceri a companiei înregistrează o creştere de 11% dar profitul brut creşte doar cu 2,45%, iar profitul net cu 1,14%. Dacă analizăm aceleaşi cifre, dar consolidate în euro, dinamica profitului net septembrie 03 la - septembrie 02 este de - 15,8%.

În contextul; în care preţurile utilităţilor sînt ajustate trimestrial la euro şi cheltuielile salariale sînt în creştere, ar trebui revizuite prognozele pentru rezultatele anului 2003 şi capacitatea companiei de a le atinge.

Trebuie remarcată decizia acţionarilor majoritari de a lăsa la dispoziţia societăţii dividendele aferente anului 2002 ca să fie folosite în cadrul programului investiţional al companiei. Este foarte probabil că şi dividendele aferente anului 2003 să fie folosite în acelaşi scop, avînd în vedere programul susţinut de investiţii din ultimii ani şi necesitatea continuării acestuia precum şi problemele de lichiditate curente ale companiei (împărtăşite de altfel de toţi producătorii).

Investitorii în acţiuni "Antibiotice" trebuie să ţină seama de faptul că auditorul companiei (BDO Conti Audit SA) a declarat că "societatea nu a înregistrat (n.r. în contabilitate) penalităţi privind datoriile la fondul asigurărilor de stat şi bugetul de stat în sumă de 11,3 miliarde lei". Legislaţia în vigoare prevede că aceste penalităţi nu sînt deductibile în calculul bazei de impozitare pentru impozitul pe profit. Aşa că, trebuie să mai aveţi în vedere că din rezultatul brut raportat de companie să mai scădeţi şi cele 11,3 miliarde de lei, şi impozitul aferent. O altă declaraţie a auditorilor, din acelaşi raport, mai spune că "Societatea a înregistrat sume datorate instituţiilor de credit în valoare de 133,7 miliarde lei la poziţia bilanţieră «Datorii ce trebuie plătite într-o perioadă mai mare de 1 an» deşi ele se referă la împrumuturi cu scadenţa mai mică de un an".

Cine se uită şi la raportul de audit pentru anul 2002, poate observa că aceste neregularităţi încep să devină o practică curentă a companiei, o precizare a auditorilor cu exact acelaşi conţinut (diferă doar cuantumul, un pic mai mic în 2002) regăsindu-se şi în acesta. Ce înseamnă acest lucru, ne spune, nouă - investitorilor, managementului companiei şi acţionarilor, tot BDO Conti Audit, în acelaşi raport: "Conform Standardelor Internationale de Contabilitate, in lipsa unui acord scris privind refinanţarea împrumuturilor, această sumă trebuie raportată la poziţia bilanţieră «Datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de un an»". Atenţie deci la lipsa acordurilor de refinanţare, mai ales în contextul problemei de lichidităţi din industria medicamentelor.

Ca să încheiem într-o notă pozitivă însă, trebuie să remarcăm eforturile susţinute ale managementului companiei de a-şi extinde activitatea la export, obiectivele pentru 2003 vizînd creşterea exportului cu peste 2 milioane dolari strategia de retehnologizare din ultimii ani. În condiţiile în care există intenţii serioase de a privatiza compania, Antibiotice Iaşi poate deveni interesantă pentru un investitor strategic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb