Ioan Cuzman: SIF-urile continuă disputele şi rămân fără reprezentanţi în consiliul de supraveghere al BCR

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 decembrie 2007

Ioan Cuzman: SIF-urile continuă disputele şi rămân fără reprezentanţi în consiliul de supraveghere al BCR

Cele cinci SIF-uri nu au reuşit să ajungă la un consens privind nominalizarea a doi reprezentanţi în consiliul de supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR), din cauza disputelor, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele SIF Banat-Crişana, Ioan Cuzman, citat de NewsIn. "Au fost patru propuneri pentru cele două locuri şi în aceste condiţii, supunându-se la vot, nu s-a putut întruni o majoritate care să corespundă accesului în consiliul de supraveghere", a spus preşedintele SIF Banat-Crişana.

Una din tabere, formată din trei SIF-uri, a nominalizat doi reprezentanţi (preşedintele SIF Moldova, Sorin Turtoescu, şi şeful SIF Oltenia, Tudor Ciurezu), iar cealaltă grupare, care include SIF Transilvania şi SIF Muntenia, şi-a nominalizat alţi doi candidaţi (Mihai Fercală şi Petre Szel) pentru a ocupa cele două locuri care revin SIF-urilor în cadrul boardului BCR, potrivit preşedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercală.

"În condiţiile astea, ar fi un vot de 3 la 2. Fiecare tabără are argumentele ei şi trebuie să recunosc că este foarte dificil de negociat", a adăugat Cuzman.

Preşedintele SIF Banat-Crişana a menţionat că acţionarul majoritar al BCR, Erste Bank, nu a făcut uz de votul preferenţial pentru a alege doi dintre cei patru nominalizaţi. "După părerea mea, poziţia lui Erste a fost corectă. Dânşii nu vor să arbitreze o asemenea situaţie între noi. Dacă ar fi votat în favoarea a doi, atunci ar fi putut să fie interpretată ca o intervenţie în această problematică a SIF-urilor", a declarat Cuzman.

Mihai Fercală a declarat că "Erste încalcă statutul BCR prin abţinere de la vot, iar problema trebuie tranşată cât mai repede, dacă nu pe cale amiabilă, atunci pe cale legală".

"Situaţia, care se perpetuează din aprilie, nu trebuie speculată, deoarece SIF-urile, ca acţionari minoritari, nu au acces la informaţii relevante despre activitatea BCR", a adăugat Fercală.

Cuzman crede că Erste Bank are cele mai bune intenţii şi nu ar avea de ce să acţioneze împotriva propriilor interese, care pe de altă parte, sunt comune cu cele ale SIF-urilor. "Chiar dacă am avea doi reprezentanţi în consiliul de supraveghere, ar fi o mai bună informare, eventual. Ca şi putere de vot, e cam acelaşi lucru", a adăugat Ioan Cuzman.

Preşedintele SIF Banat-Crişana a precizat că încă este posibil să se ajungă la o înţelegere între cele cinci societăţi de investiţii financiare şi prima ocazie pentru noi dis­cuţii ar putea fi chiar adunarea generală a acţionarilor (AGA) a BCR, din 30 ianuarie, când, pe lângă discuţiile privind bugetul băncii pentru perioada 2008-2009, se va putea aborda şi numirea celor două persoane care vor intra în consiliul de supraveghere al BCR.

Consiliul de Supraveghere al BCR îşi poate desfăşura activitatea chiar şi cu 5 membri, având în vedere că este întrunit cvorum-ul necesar. Aceştia sunt: Andreas TREICHL, CEO al Erste Bank; Peter KISBENEDEK, CFO al Erste Bank; Herbert JURANEK, Directorul Departamentului de Organizare & IT Erste Bank; Bernhard SPALT, Directorul managementului de risk al Erste Bank şi Daniel DĂIANU, profesor de economie.

Andreas Treichl este Preşedintele Consiliului de Supraveghere, poziţia de vicepreşedinte fiind ocupată de Peter Kisbenedek.

Tot vineri a avut loc şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor la BCR, în cadrul căreia acţionarii au aprobat completarea Actului Constitutiv al BCR cu o prevedere care permite prestarea de către BCR a unor operaţiuni în mandat şi pentru alte instituţii de credit/financiare din cadrul Erste Grup sau din afara acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb