Ioan Niculae, urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

M.F.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 24 iulie 2015

Ioan Niculae, urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Cocoş l-a denunţat pe Niculae că voia să-i cumpere influenţa la nivel politic cu un milion de euro

---------------

Gheorghe Bunea Stancu, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Actualizare 12:26

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, şi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în dosarul în care ieri au fost efectuate mai multe percheziţii.

Potrivit unui comunicat al DNA, Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Niculae de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi la spălare de bani.

Sub urmărire penală mai sunt puşi Mariana Toncea, preşedinte Interagro, Viorel Bărac, director general al companiei, Guţă Adriana, director economic şi Interagro SA.

În ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

"În perioada 2008 - 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă.

La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost «trecute» formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicaţiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip «off shore» din Insulele Virgine.

Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul suspecţilor Bărac Viorel şi Guţă Adriana, care au semnat contractul şi s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar - contabile pentru a crea aparenţa de îndeplinire a prestaţiilor.

Suspecţii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispoziţia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma respectivă.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală, a fost iniţiat şi coordonat de suspectul Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de «lobby» să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de «subvenţionare». Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.

În acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern".

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:00 Ioan Niculae, audiat la DNA

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost adus astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii au făcut, în urmă cu o zi, percheziţii la domiciliul său şi la sediul firmei Interagro, potrivit surselor judiciare.

(A.C.)

---------------------

Omul de afaceri Dorin Cocoş l-a denunţat la DNA pe omul de afaceri Ioan Niculae că ar fi vrut să îi cumpere influenţa la nivel administrativ şi politic cu un milion de euro şi spera la elaborarea unei HG prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă, spun surse, citate de Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, care citează din actele anchetatorilor DNA din dosarul de evaziune şi spălare de bani al lui Ioan Niculae, acesta a fost denunţat de omul de afaceri Dorin Cocoş.

În paralel cu urmărirea penală în cauza de evaziune fiscală şi spălare de bani "au rezultat şi alte aspecte infracţionale similare care au fost conexate la acest dosar în care se fac percheziţii la Ioan Niculae", mai spun sursele citate.

Astfel, în denunţul formulat, Dorin Cocoş a arătat că, în perioada 2008 - 2009, Ioan Niculae, pentru a obţine subvenţii necesare derulării activităţii firmei sale, i-a cerut sprijinul, în sensul de a influenţa funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă.

Potrivit surselor citate, un astfel de act normativ ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de Niculae, care se ocupau la acel moment de circa 90% din producţia internă de îngrăşăminte.

Potrivit spuselor sale, Cocoş urma să fie recompensat financiar pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, joi, 11 percheziţii în Bucureşti, Teleorman şi Prahova, la locuinţe şi sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul depăşind două milioane de euro.

DNA a arătat, într-un comunicat de presă, că se efectueză cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi economice - evaziune fiscală şi spălare de bani - care ar fi comise în perioada 2008 - 2009.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au percheziţionat domiciliul actual al lui Ioan Niculae, din municipiul Zimnicea, reşedinţa acestuia din judeţul Teleorman, din apropiere de Zimnicea, denumită domeniul Făţana, ce cuprinde un grup de trei clădiri principale şi dependinţe, între care se află şi casa de vânătoare a acestuia, precum şi reşedinţa din staţiunea prahoveană Buşteni a omului de afaceri.

Totodată, au fost făcute percheziţii şi la fostul domiciliu al lui Niculae, din Sectorul 1 al Capitalei, la sediul social şi la punctul de lucru declarate de societatea Intervit SRL din Teleorman, la sediul social al societăţii Interagro din Sectorul 2 al Capitalei, la punctul de lucru şi la sediul social al Interagro din Zimnicea.

Ioan Niculae execută, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare, primită în dosarul "Mită la PSD".

În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta dadea bani in stanga si-n dreapta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb