Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul pentru promulgarea Legii de modificare şi completare a OUG 139/2002 privind desfiinţarea Societăţii Naţionale "Cai de Rasă" SA şi preluarea patrimoniului acesteia de către Regia Naţională a Pădurilor, informează Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 139/2002 în vederea eficientizării activităţii de întreţinere a cabalinelor din Herghelia Naţională şi asigurarea unor noi surse de finanţare, prin accesarea fondurilor europene.
Conform prevederilor, în structura organizatorică a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva se înfiinţează Direcţia de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor, unitate cu personalitate juridică specializată în activitatea de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor de rasă din patrimoniul statului, cu sediul în municipiul Bucureşti, strada Petricani, nr. 9A, sector 2, condusă de un comitet director format din cinci membri şi un director.
Cheltuielile pentru întreţinerea cabalinelor din Herghelia Naţională, în număr maxim 2.060 capete cabaline, care sunt proprietate publică a statului, patrimoniu genetic naţional, precum şi cheltuielile pentru promovarea în Herghelia Naţională a cabalinelor necesare pentru împrospătarea acesteia se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi prin bugetul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.
Preţurile pentru cabalinele promovate în Herghelia Naţională, precum şi normele de cheltuieli pentru întreţinerea cabalinelor care fac parte din categoria Herghelia Naţională, finanţate de la bugetul de stat, se aprobă prin ordin al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.
Finanţarea Direcţiei de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor se asigură, în condiţiile legii, din venituri proprii, din subvenţii de la bugetul de stat, din sume repartizate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva provenite din veniturile proprii ale acesteia, precum şi din alte surse legal constituite.
Tot astăzi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală.
Obiectul de reglementare a actului normativ este ca autorităţile administraţiei publice locale să poată accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/ modernizării/ reabilitării/ extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, în scopul armonizării prevederilor Programului de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr. 123/2012.
Conform prevederilor, obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul programului trebuie să se încadreze în domenii specifice, printre care şi construirea/ modernizarea/ reabilitarea/ extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, precum şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.
Aceste obiective pot fi finanţate prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală.