IOHANNIS, DESPRE DESEMNAREA PREMIERULUI ŞI O EVENTUALĂ SUSPENDARE: "Criteriile de integritate rămân în picioare"

Andreea Stoica, Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 20:05 Iohannis, despre refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultări: "O atitudine nepoliticoasă"

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat în această seară refuzul PSD şi ALDE de a merge la consultările de mâine de la Palatul Cotroceni ca fiind "o atitudine nepoliticoasă".

"A fost interpretat corect (articolul din Constituţie, n.r.). Este o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină. Cred că greşesc", a spus preşedintele.

------------

Actualizare 19:55 După PSD, şi ALDE refuză invitaţia lui Iohannis la consultări

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a anunţat că nu va participa la consultările de mâine de la Palatul Cotroceni anunţate de preşedintele Iohannis, considerând că invitaţia şefului statului este "prematură" şi nu respectă textul Constituţiei.

"ALDE a luat act de invitaţia domnului preşedinte Klaus Iohannis de a participa mâine, 14 decembrie, la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază iniţiativă preşedintelui, dar o socoteşte prematură. ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei", se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii politice.

ALDE atrage atenţia că noul Parlament va fi validat la începutul săptămânii viitoare.

"Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate. În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliţie vor avea misiunea constituţională, precizată de Decizia 80/2014 a Curţii Constituţionale, de a indica preşedintelui numele candidatului pentru funcţia de prim-ministru («Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare»)", precizează ALDE.

Formaţiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu anunţă că va participa la consultări cu preşedintele Iohannis după convocarea noului Parlament.

"Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide", menţionează comunicatul.

------------

Actualizare 15:58 Raluca Turcan, despre consultările cu Iohannis: "O persoană condamnată nu poate fi prim-ministru"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat astăzi că la consultările de mâine cu preşedintele Klaus Iohannis, PNL va susţine ideea că o persoană condamnată penal nu poate fi prim-ministru.

Turcan a declarat: "Am primit invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Biroul Politic Naţional a decis să-mi acorde mandat pentru aceste consultări în privinţa echipei şi a ceea ce vom discuta acolo. Mandatul nostru îl vom prezenta întâi domnului preşedinte Klaus Iohannis. Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore şi de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu este potrivită pentru a deţine funcţia de prim-ministru şi, în acelaşi timp, că respingem cu fermitate ca Parlamentul României să se transforme în instituţia care face legi pentru ca anumite persoane să profite. Asta ne-a distrus, asta ne-a adus la acest nivel de trai, asta i-a dezamăgit pe oameni şi i-a îndepărtat de clasa politică".

Întrebată dacă PNL va merge la consultări să îl propună premier tot pe Dacian Cioloş, Raluca Turcan nu a dat un răspuns clar.

"Lucrul acesta îl vom discuta în primul rând cu preşedintele mâine. V-am spus care sunt cele două lucruri peste care noi nu vom trece", a precizat preşedintele interimar al PNL.

-----------

Actualizare 15:45 PSD nu merge mâine la consultările de la Palatul Cotroceni

Liviu Dragnea a anunţat astăzi că Partidul Social Democrat nu va merge mâine la consultările anunţate de preşedintele Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea a afirmat: "Nu putem merge la aceste consultări pentru că, aşa cum am spus, vrem să respectăm cu stricteţe prevederile Constituţiei. Nu mergem pentru a face exerciţii de imaginaţie. Eu cred că, după ce fiecare deputat şi senator este validat şi Parlamentul este constituit, se pot face consultări şi vom merge la acele consultări. Invitaţia care a venit acum de la Cotroceni este fundamentată pe un articol greşit din Constituţia României".

Liderul PSD a precizat că invitaţia la consultări a fost făcută în baza articolului 85 alineatul 1 din Constituţie, care prevede că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament".

Dragnea a spus: "Acest articol nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret".

Preşedintele PSD a susţinut că Iohannis poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.

Dragnea a subliniat că i se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt în Parlament, respectiv PMP şi USR.

"Mâine e în funcţie actualul Parlament", a punctat liderul PSD.

Liviu Dragnea a fost întrebat, din nou, dacă îşi va asuma mandatul de premier.

"Am înţeles astăzi din declaraţiile dumnealui (Klaus Iohannis, n.r.) că o lege este o chestiune secundară. Pentru mine nu este o chestiune secundară, este un lucru important care trebuie respectat", a afirmat liderul PSD, referindu-se la legea în vigoare din 2001 care prevede că nu poate fi membru al guvernului o persoană condamnată definitiv.

Întrebat despre o eventuală contestare la Curtea Constituţională a României de către Avocatul Poporului a acestei legi, Dragnea a spus: "Foarte bine, este un demers corect şi mie mi se pare neconstituţional".

"Ce vreau să vă spun: noi vom respecta toate procedurile constituţionale sau parlamentare", a conchis preşedintele PSD.

------------

Actualizare 13:55 Surse: PSD ia în calcul să nu participe la consultările de mâine cu Iohannis

PSD ia în calcul să nu participe mâine la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni convocate la orele 12.00, potrivit unor surse din partid, citate de DC News.

Motivul pentru care PSD nu doreşte să participe la aceste consultări îl reprezintă faptul că nu s-au dat rezultatele oficiale şi nu s-a aşezat încă Parlamentul, au afirmat sursele citate.

Cu alte cuvinte, PSD aşteaptă înfiinţarea Parlamentului, a structurilor sale, numirea preşedinţilor celor două Camere, a preşedinţilor de comisii parlamentare în aşa fel încât viitorii miniştri să poată fi audiaţi de aceste comisii.

După ce Parlamentul îşi va intra în funcţie, PSD aşteapă cu nerăbdare să dea curs invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis, au afirmat aceleaşi surse.

------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că "rămân în picioare" criteriile de integritate pe care a anunţat că trebuie să le îndeplinească viitorul premier şi că nu se teme de un eventual demers de suspendare pe care îl poate declanşa Partidul Social Democrat.

Şeful statului a mai anunţat că mâine va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament privind formarea unui nou Guvern.

"Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui Guvern", a precizat Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a declarat: "Cu criteriile de integritate - le-am anunţat înainte de campania electorală ca să nu fie discuţii după şi ele rămân în picioare".

Preşedintele a subliniat că el nu a condiţionat şi nu a legat la momentul respectiv criteriile de integritate de nicio lege.

"Legea este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu este o chestiune care depinde de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva", a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege.

"Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară", a mai spus şeful statului, răspunzând unei întrebări referitoare la legea care interzice ca o persoană condamnată penal să ocupe funcţia de premier.

Întrebat dacă ia în considerare inclusiv dizolvarea Parlamentului în cazul în care PSD va insista ca Liviu Dragnea să fie premier, şeful statului a spus că "toată lumea se va calma" şi va dori să vadă un Guvern instalat.

Iohannis a precizat: "Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui Guvern".

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a răspuns: "Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim".

"Voi avea chiar multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru poziţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine asupra a ce va propune cel desemnat şi Guvernul pe care respectiva persoană va dori să îl creioneze", a adăugat şeful statului.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. OK, atunci suspenda-te pe tine insuti si nu ne obliga pe noi sa o facem.

    L-am mai suspendat odata pe unui, chiar daca STRAINII au judecat altfel. Dragnea este un condamnat POLITIC, iar tu esti prea sas(adica incuiat) ca sa vezi asta. MAMALIGA MAI POATE EXPLODA ODATA!

    1. Am citiva prieteni sasi, care nu sint nicidecum incuiati, ci dimpotriva, extrem de creativi.

      Iohannis e asa prin sine, nu ca-i sas. 

      Pai tocmai de aceea am spus ca e PREA sas. Doamne fere' de generalizare.

      Vad ca deja PSD incepe sa taie din vise si promisiuni...nu mai scade TVA in ian 2017, taxa pe stalp se plateste...sa vedem ce urmeaza...doar au trecut alegerile...unde ai visat de condamnare politica? ...vezi ca a doua condamnare nu mai poate sa fie cu suspendare...cica mai sunt niste dosare care se judeca...angajari fictive, pe pile etc...Poate il pune PM si-l ridica mascatii direct din Palatul Victoria si o sa spuneti ca este tot condamnare politica.

      Pai da aceea e cu suspendare, ca sa i se arate pisica. Indiferent ce va fi dupa, Dragnea va fi un CONDAMNAT POLITIC.

      poporul roman l-ar vota 80% pe iliescu . cei care au fost de valoare au cam plecat din tara asta ..

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    un condamnat penal care vrea sa fie numit pe o functie desi LEGEA nu ii permite,.... are sustinatori.

    Partidul condus de un condamnat penal este votat de romani, aceiasi romani care se plang in fiecare zi ca ``parlamentarii fura´´....

    1. ...si Iohannis a cumparat casa cu acte false--->NU EXISTA SFINTI in politica asa cum cred unii!

    [Fragment eliminat, conform regulamentului] nesimtitu' n-o sa crape in patul lui...Numai gandul ca a uneltit diverse coterii si gainarii [Fragment eliminat, conform regulamentului] si e destul ca il paste SUSPENDAREA, fara prinderea finalului mandatului...

    Acum e momentul sa urmarim si toti SHOBOLANII BASISTI [Fragment eliminat, conform regulamentului]

    E Victoria noastra [Fragment eliminat, conform regulamentului] !!! Avem spatele asigurat de la Moscova si e bine sa stiti acest lucru, e excelent sa VA BAGAM FRICA IN OASE [Fragment eliminat, conform regulamentului]... Nu o sa va reveniti prea curand, dar nu va fi blitzkrieg [Fragment eliminat, conform regulamentului] !!! 

    Iohanis: nu va invit "penalilor" la mine "acasa" de Ziua noastra, a tuturor romanilor.

    Iohanis peste doua saptamani: va invit "penalilor" la o intalnire amicala (informala) la mine "acasa".

    Cum?! Refuzati?! Ce nepoliticosi sunteti!. Logica de Iohanis. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb