IOHANNIS: "În 2017, soluţia a ajuns să fie reîntoarcerea la metode demult apuse, precum reintroducerea manualului unic"

Andrei Stan
Miscellanea / 11 septembrie 2017

"În 2017, soluţia a ajuns să fie reîntoarcerea la metode demult apuse, precum reintroducerea manualului unic"

Actualizare 12:03 Ministrul Educaţiei: "Unii sunt cu vorbele, eu sunt cu faptele, chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna"

Guvernul pregăteşte o nouă lege a educaţiei, iar documentul ar urma să fie trimis în Parlament în septembrie 2018, a anunţat, astăzi, la RFI, ministrul Liviu Pop.

Întrebat de ce ar trebui să aibă încredere elevii şi părinţii în vorbele sale, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine".

Liviu Pop vorbeşte despre viitoarea lege a educaţiei: "Prin programul de guvernare, anul viitor, în septembrie, vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educaţiei naţionale, o lege aplicabilă şi dezbătută în Parlament. Actuala lege a educaţiei naţionale a fost angajată prin răspundere şi vedem că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei".

Reamintindu-i-se că a existat un pact politic naţional, semnat de toate partidele, ministrul a răspuns: "Din păcate, cei care erau atunci în Executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea şcolii româneşti".

Pop a răspuns, întrebat ce va conţine viitoarea lege a educaţiei: "Ţintele pe care noi le urmărim prin legea educaţiei naţionale sunt legate de reducerea abandonului şcolar, corelarea şcolii cu piaţa muncii, în aşa fel încât un absolvent de şcoală în învăţământ liceal sau universitar să-şi găsească foarte repede loc de muncă pe piaţă şi în acelaşi timp să aibă capacitatea şi competenţele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care evident economia le-ar avea".

Întrebat, la RFI, de ce ar trebui să aibă încredere elevii şi părinţii în vorbele sale, în condiţiile în care au mai fost şi alţi miniştri ai Educaţiei care au vorbit de corelarea şcolii cu piaţa locurilor de muncă şi nu s-a schimbat nimic, Liviu Pop a răspuns: "Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în şcoala românească, alături de funcţiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac şi mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluţii concrete pentru sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar".

(A.C.)

-----

Actualizare 11:14

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat astăzi modul în care Guvernul gestionează situaţia din educaţie, amintind de reintroducerea unor metode "demult apuse", precum manualul unic, şi a atras atenţia asupra celor mai grave probleme cu care, în opinia sa, se confruntă sistemul de învăţământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeţilor funcţional care ies pe porţile şcolilor şi rata mare a abandonului şcolar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

În discursul susţinut la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" din Bucureşti, şeful statului a declarat: "Există, din păcate, mulţi elevi în România care încep anul şcolar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an şcolar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre Guvernul dinainte. Aşa, însă, lucrurile nu se îmbunătăţesc. În România anului 2017 soluţia a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local".

Preşedintele a spus că această abordare nu este cea bună şi a continuat cu enumerarea problemelor sistemului românesc de educaţie: schimbările majore dese care limitează semnificativ posibilitatea elevilor de a-şi planifica traseul profesional sau cadrul legislativ confuz şi greoi.

"Legea educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu pierzându-se, astfel, imaginea unitară", a atras atenţia şeful statului.

Klaus Iohannis a indicat şi "o serie de probleme urgente" care necesită un răspuns: "Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii '60, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică, deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi, prin urmare, întâmpină dificultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii. O altă problemă gravă este abandonul şcolar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la autorităţile locale, de la un guvern la altul sau de la şcoală în familie. Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie".

Preşedintele României a explicat că proiectul demarat la Palatul Cotroceni, "România educată", rămâne o prioritate care îşi propune crearea unui sistem de învăţământ aşezat pe un făgaş predictibil şi care are elevul în centru.

Iohannis a mai spus: "Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educaţiei, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicaţi. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanţi ai cadrelor didactice, cât şi ai părinţilor şi elevilor, împreună cu experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului privat. Proiectul naţional «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toţi cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist şi mai ales coerent".

Şeful statului i-a îndemnat pe părinţi să îşi încurajeze copiii să-şi urmeze potenţialul, să fie alături de ei şi să îi ajute să devină adulţi responsabili şi implicaţi, explicându-le că şansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.

Preşedintele le-a spus elevilor: "Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Un an în care veţi face încă un pas spre viaţa de adult. Însă, dincolo de programa şcolară, dezvoltaţi-vă pe cât mai multe planuri! Nu ezitaţi să vă extindeţi orizonturile, să legaţi ceea ce învăţaţi la şcoală de preocupările şi de hobby-urile voastre! Fiţi toleranţi, deschişi spre nou, creativi şi autonomi în învăţare! Conştientizaţi atât importanţa drepturilor pe care le aveţi, cât şi a obligaţiilor de cetăţean! Este lumea voastră şi este timpul să începeţi să o descoperiţi şi să o înţelegeţi, construindu-vă propria personalitate şi sistemul propriu de valori. Viitorul este în mâinile voastre şi vă invit să păşiţi înainte pentru a-l îmbrăţişa. Vă urez tuturor un an şcolar nou frumos, cu realizări şi fie ca la sfârşit să aveţi impresii la fel de frumoase despre anul şcolar care a trecut cum au avut cei care ne-au prezentat înainte şcoala".

--------------

Preşedintele Klaus Iohannis va participa astăzi la festivitatea de deschidere a noului an şcolar preuniversitar la Liceul "Gheorghe Şincai" din Capitală, în timp ce ministrul Educaşiei, Liviu Pop, merge la o şcoală din judeţul Maramureş, scrie News.ro.

Ceremonia de deschidere a noului an şcolar lala Liceul "Gheorghe Şincai" este programat să înceapă la ora 10.00.

"Luni, 11 septembrie, începând cu ora 10.00, preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa la deschiderea anului şcolar 2017- 2108 la Colegiul Gheorghe Şincai. Colegiul împlineşte 125 de ani de când funcţionează ca instituţie de învăţământ independentă", a precizat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

Anul trecut, preşedintele a participat la deschiderea anului şcolar la liceul "Mihai Eminescu", iar în 2015 a fost la Târgovişte, la Colegiul Economic "Ion Ghica".

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că va merge în judeţul Maramureş, la festivitatea de la Şcoala Gimnazială Vişeu de Jos, la inaugurarea grădiniţei din aceeaşi localitate, construită prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), precum şi la inaugurarea sălii şcolare de sport din comuna Petrova.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, va merge şi ea la festivităţi de deschidere a noului an şcolar şi se va afla la Colegiul Agricol "Viaceslav Harnaj".

Şi-a mai anunţat prezenţa la astfel de evenimente şi liderul UDMR Kelemen Hunor, care va merge la Baia Mare, la Liceul Teoretic "Nemeth Laszlo". Alături de el vor mai fi prezenţi Köver Laszlo - preşedintele Parlamentului Ungar, Csûry Istvan - episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovacs Iren Erzsebet - secretar de stat în Ministerul Educaţiei, responsabil pentru învăţământul în limba minorităţilor şi Vida Noemi - viceprimarul municipiului Baia Mare.

Liderii PSD, PNL şi ALDE nu au anunţat dacă vor participa la evenimentele dedicate noului an şcolar, şi nici premierul Mihai Tudose.

Aproximativ 2,3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă din învăţământul preuniversitar încep astăzi cursurile anului şcolar 2017-2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb