Iohannis, întrevedere cu Dăncilă şi Meleşcanu

M.D.
Politică / 15 mai 2018

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 12:02: Premierul şi ministrul de Externe au plecat de la Cotroceni. Întâlnirea cu preşedintele a durat aproape o oră.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, au plecat de la Palatul Cotroceni. Întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a durat aproape o oră.

La discuţii a participat şi vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

Actualizare : Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, au plecat împreună de la Guvern spre Palatul Cotroceni.

------------

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă vor discuta, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe teme de politică externă, informează Agerpres.

Şeful statului i-a adresat, ieri, o scrisoare oficială premierului în care o invită la Palatul Cotroceni, la consultări, pentru clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă.

"Stimată doamnă prim-ministru, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai, ora 11,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării Ambasadei României din Statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită", se arată în invitaţia adresată premierului de către preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că la această întâlnire premierul poate fi însoţit de miniştrii de resort.

În cursul serii de luni, Guvernul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că premierul Viorica Dăncilă va participa, astăzi, la Palatul Cotroceni, la consultările pe teme de politică externă, în urma invitaţiei adresate de preşedintele Klaus Iohannis.

"Domnule preşedinte, în cadrul dialogului interinstituţional, am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea", a precizat Viorica Dăncilă, potrivit comunicatului Executivului.

În acest context, în cursul zilei de luni, premierul Dăncilă a declarat, referindu-se la convocarea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, de către şeful statului, că Iohannis trebuie să sune la premier dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni.

"Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul-ministru, aşa este normal. Dânsul (n.r. - Klaus Iohannis) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul-ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate de toată lumea", a declarat Viorica Dăncilă la Parlament, unde a participat la şedinţa BPN al PSD.

Iniţial, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a fost chemat la Palatul Cotroceni, astăzi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-i da explicaţii după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, a blocat o iniţiativă a Uniunii Europene lansată de Franţa şi de alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Şeful statului spunea că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după şedinţa BNP al PSD, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o sune dacă vrea ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să meargă la Cotroceni, adăugând că, "dacă îşi va da acordul premierul", ministrul va merge.

Şeful statului a mai invitat-o pe Dăncilă la discuţii pe tema conflictului Guvern - BNR, însă aceasta nu a dat curs invitaţiei.

Conform articolului 86 din Constituţie, la care face referire şi Klaus Iohannis în scrisoarea adresată şefei Executivului, "preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Waw! : "Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul-ministru, aşa este normal. Dânsul (n.r. - Klaus Iohannis) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul-ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate de toată lumea", a declarat Viorica Dăncilă la Parlament, unde a participat la şedinţa BPN al PSD.

    Waw! Cand anunti mutarea ambasadei Israelului, oare trebuie sa suni/sa-l consulti pe presedinte?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb