IOHANNIS: "Mi-aş fi dorit ca la un an de la Colectiv să ştim cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil"

Politică / 30 octombrie 2016

"Mi-aş fi dorit ca la un an de la Colectiv să ştim cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil"

Actualizare 17:32 Monumentul ridicat în curtea Bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni în memoria victimelor din Colectiv a fost sfinţit

Monumentul de marmură ridicat la iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor în curtea Bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni a fost sfinţit, astăzi, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de un sobor de preoţi, potrivit unor surse din presă.

Ceremonia a fost urmată de slujba parastasului de un an pentru toţi cei decedaţi în urma incendiului.

Slujba de sfinţire a monumentului şi parastasul au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Iniţiativa ridicării monumentului din marmură aparţine Arhiepiscopiei Bucureştilor, potrivit Patriarhiei Române, el fiind amplasat în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, deoarece este lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

Reprezentanţii Patriarhiei au arătat că slujbe de pomenire pentru cei decedaţi la Clubul Colectiv au fost săvârşite în toate parohiile Patriarhiei Române.

La un an de la tragedie, patriarhul Daniel a transmis, în numele ierarhilor, clericilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, un mesaj "de consolare şi comuniune în rugăciune familiilor şi tuturor celor care îi plâng pe cei dragi", decedaţi în incendiul din Clubul Colectiv.

"Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morţii, să odihnească împreună cu drepţii sufletele celor decedaţi în lumina şi pacea Împărăţiei lui Dumnezeu", spune patriarhul.

Un alt monument, în formă de înger, a fost inaugurat azi în faţa clubului Colectiv din Bucureşti în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul ce a avut loc în urmă cu un an, în prezenţa principesei Margareta, a principelui Radu şi a altor membri ai familiei regale, precum şi a câtorva zeci de persoane, între care s-au numărat răniţi în tragedie şi apropiaţi ai victimelor.

Monumentul a fost dezvelit de principesa Margareta, alături de Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, care şi-a pierdut fiul în tragedia de pe 30 octombrie 2015.

Între timp, alte câteva zeci de persoane au rămas în faţa clubului Colectiv, unde au aprins lumânări şi au privit îndelung fotografiilor celor care au pierit în urma incendiului.

În faţa clubului Colectiv, în urma ceremoniei de dezvelire a monumentului, a fost prezent şi un preot, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

---------

Actualizare 16:21 Klemm a depus o coroană de flori la Colectiv: "Încurajăm românii în lupta anticorupţie şi în efortul de a construi o Românie sigură"

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a depus o coroană de flori în faţa clubului Colectiv şi a transmis un mesaj prin care spune că Ambasada îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupţiei şi în efortul de a construi o ţară sigură, democratică şi prosperă.

"Astăzi ne amintim de cei care şi-au pierdut vieţile sau au fost răniţi în tragicul incendiu, care putea fi prevenit, de la Colectiv, de acum un an. Din tragedie a răsărit speranţa. Zeci de mii de români s-au adunat paşnic pentru a-şi exprima dorinţa unei Românii lipsite de corupţie, cu o guvernare transparentă, ce răspunde nevoilor cetăţenilor şi este deplin implicată într-o Europă întreagă, liberă şi în pace", se arată într-un mesaj al Ambasadei SUA la Bucureşti, potrivit News.ro.

Oficialul american transmite că acum, când plângem din nou victimele tragediei de anul trecut, Ambasada SUA "îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupţiei şi în efortul de a construi o Românie sigură, democratică şi prosperă".

(M.I.)

--------

ACTAULIZARE 15:29 Aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii

Aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alăturându-se pe parcurs. Marşul s-a încheiat în faţa clubului Colectiv, după mai bine de o oră, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei, potrivit unor surse din presă.

Din Piaţa Universităţii au pornit în marş peste 2.000 de oameni la ora 14:00, însă pe drum numărul a crescut, apropiindu-se de 5.000 până în momentul în care grupurile au ajuns în faţa fostului club Colectiv.

În faţa clubului, oamenii s-au oprit câteva secunde pentru a aprinde o lumânare şi a păstra un moment de reculegere.

Coloana de oameni s-a întins pe mai bine de un kilometru.

Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane, care reprezintă victimele incendiului din urmă cu un an. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina.

În timpul marşului, oamenii au mers în tăcere, mulţi ţinând în mână lumânări, poze cu prieteni sau rude răniţi sau care şi-au pierdut viaţa în tragedie, precum şi mesaje de susţinere.

Oamenii s-au strâns din jurul orei 13:00 în Piaţa Universităţii, iar numărul lor a ajuns la circa 2.000 în mai puţin de o oră. Ei eu plecat la ora 14:00 în marş tăcut către clubul Colectiv, pe un traseu pe care au fost instituite restricţii de trafic.

La marş participă şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, iar dintre politicieni printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi proaspătul candidat USR la alegerile parlamentare Vlad Alexandescu, fost ministru al Culturii, precum şi candidatul independent Theodor Paleologu, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Actualizare 15:10 Guvernul comemorează un an de la Colectiv cu o pânză neagră de doliu întinsă pe sediul instituţiei

Pe sediul Guvernului a fost întinsă o pânză neagră în semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv, de anul trecut, fiind eliminat mesh-ul instalat în iunie pentru campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului", potrivit News.ro.

Pânza neagră a fost instalată pe sediul Guvernului în dimineaţa zilei de astăzi, pentru a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

(M.I.)

---------

Actualizare 13:17 Câteva sute de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii pentru marşul tăcerii

Câteva sute de persoane s-au strâns în Piala Universităţii pentru marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, ei urmând să pornească spre locul tragediei în jurul orei 14:00, relatează News.ro.

Marşul este programat să înceapă în jurul ore 14:00. La ora 13:00, în Piaţa Universităţii s-au strâns deja aproximativ 2-300 de persoane. La marş sunt aşteptate însă câteva mii de persoane.

Primii care au ajuns în Piaţa Universităţii au fost părinţii, rudele şi prietenii victimelor din Colectiv, precum şi supravieţuitori ai incendiului.

Ei au venit cu bannere, flori şi lumânări. În Piaţă a venit şi un grup de elevi din Slatina, care ţin în mâini 64 de baloane albe, cu aripi, conform sursei citate.

(M.I.)

----------

Actualizare 12:44 Tăriceanu: "Avem datoria morală faţă de victimele din Colectiv să ne asigurăm că astfel de tragedii nu se repetă"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adresat, astăzi, un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu ocazia comemorării unui an de la tragedia din Colectiv, afirmând că avem "datoria morală" faţă de victime, dar şi faţă de supravieţuitori, să ne asigurăm că astfel de evenimente nu se repetă.

"Astăzi este o zi tristă pentru România. La comemorarea unui an de la tragedia din clubul Colectiv, cea care a marcat o ţară întreagă şi care a îndoliat zeci de familii, cu toţii avem datoria să păstrăm un moment de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa. Drama părinţilor, a supravieţuitorilor, dar şi a prietenilor acestora ne obligă pe toţi să nu uităm vreun moment de ceea ce s-a întâmplat în acea noapte de 30 octombrie. Avem o răspundere morală faţă de toţi cei care şi-au pierdut viaţa, dar şi faţă de cei care au supravieţuit acelei tragedii, de a face tot ce putem ca astfel de evenimente groaznice să nu mai aibă loc", scrie Tăriceanu.

Şeful Senatului mai spune că avem cu toţii obligaţia să fim alături de familiile îndurerate, de părinţii care şi-au pierdut copiii în acel tragic eveniment "şi să dăm dovadă de solidaritate, de compasiune şi de încurajare faţă de cei care au supravieţuit acelei nopţi", conform sursei citate.

(M.I.)

----------

Actualizare 11:23 Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010: "Rog politicienii să nu facă azi politică; singurii care au dreptul suntem noi"

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, astăzi, un apel, pe pagina sa de Facebook, către televiziuni, dar mai ales către politicieni, ca, în ziua comemorării unui an de la tragedie, să nu facă politică, singurii care au acest drept fiind "victimele Colectiv".

(M.I.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că la un an de la evenimentul de la Colectiv şi-ar fi dorit să se ştie cine se face vinovat de "accidentul teribil", transmite Agerpres.

"România s-a schimbat. Dacă acum după un an de zile tragem linie vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine. Bunăoară verificările sunt mai clare, mai dese la astfel de locaţii unde se organizează evenimente, există proceduri mai bune, mai clare într-o serie de domenii, alte lucruri nu s-au schimbat după părerea mea suficient de mult. Mi-aş fi dorit ca după un an de zile să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil", a declarat, astăzi, Iohannis.

El a mai spus că după evenimentul de la Colectiv societatea s-a schimbat, arătând că oamenii au devenit mult mai conştienţi.

"Oamenii pe bună dreptate se uită atent la locurile unde merg pentru diferite spectacole. Societatea civilă şi-a ridicat vocea şi a cerut schimbări pe bună dreptate. Toate acestea se întâmplă şi cred că sunt unele semne bune", a completat şeful statului.

Iohannis a mai spus că cei care nu au înţeles mesajul României după Colectiv vor fi ''măturaţi'' de pe scena publică.

"Aceste schimbări sunt inevitabile, iar cei care au înţeles mesajul românilor, al României după Colectiv vor avea probabil o poziţie mai bună în alegeri, iar cei care nu au înţeles acest mesaj, încet dar sigur vor fi măturaţi de pe scena publică. România nu mai este acum România care a fost acum un an de zile. Oamenii au mai multe pretenţii, mai multe aşteptări şi este bine aşa", a afirmat şeful statului.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la tragedia de la Colectiv, că aceasta a schimbat România.

"A trecut exact un an de la tragedia de la Colectiv. O tragedie care a curmat vieţi, a schimbat destine şi a schimbat şi România", a spus Iohannis, după ce a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare la Clubul "Colectiv".

El a subliniat că a ţinut să vină să aducă un omagiu celor 64 de victime ale tragediei de la Colectiv şi a anunţat că astăzi, la ora 10:00, va avea loc la biserica de la Palatul Cotroceni o slujbă de pomenire unde vor participa şi supravieţuitori şi rude ale celor care au fost în Colectiv.

"Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie, avem datoria să o comemorăm, să nu-i uităm niciodată pe cei care nevinovaţi au murit aici în Colectiv, dar în acelaşi timp avem datoria să facem tot ce putem pentru cei care au fost aici şi au supravieţuit, sunt răniţi, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, de consiliere, de empatie şi suntem datori să ne ocupăm de aceste lucruri", a spus Iohannis, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cam multe declaratii politice in aceasta zi.

    Se pare ca nu au inteles mesajele..

    din pacate nici Iohannis. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb