Iohannis: "Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la codurile penale în interesul lor"

Ziarul BURSA #Politică / 19 mai 2015

Preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, apreciind că acestea sunt acte normative noi şi trebuie lăsate să funcţioneze un timp. Domnia sa a mai precizat că nu va accepta ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor. "Dacă vor ajunge la promulgare, le voi respinge", a mai spus preşedintele.

Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul penal şi cel de procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice", înlocuind sintagma de "suspiciuni rezonabile" din actuala lege.

Preşedintele Iohannis a declarat, duminică, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că se gândeşte foarte serios să atace la Curtea Constituţională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal şi cel de procedură penală.

Întrebat dacă va promulga proiectul de lege prin care ar urma să fie îngreunată lupta împotriva corupţiei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, citat de Mediafax: "Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva unor astfel de iniţiative, lucru pe care l-am şi făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna preşedintelui pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională".

Iohannis: "Implementarea cardului de sănătate a fost prost pregătită"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu i-a prezentat situaţia cardului de sănătate şi concluzia a fost că "implementarea cardului a fost prost pregătită", apreciind că populaţia a fost insuficient de bine informată.

"Ar fi fost nevoie de o campanie naţională de informare amplă şi atunci o bună parte din sincopele care au apărut la implementarea cardului ar fi putut fi evitate relativ uşor", a declarat şeful statului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să îndrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS), legate de introducerea cardului de sănătate.

Iohannis: "Abordarea Guvernului de a nu organiza alegeri parţiale este greşită"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că abordarea Guvernului, de a nu organiza alegeri parţiale în localităţile unde s-au eliberat funcţiile de primari, de preşedinţi de consilii judeţene, sau de parlamentari este"greşită", arătând că această temă trebuie abordată între partidele politice. Preşedintele a arătat că, în opinia sa, această problemă trebuie abordată de cei în cauză, amintind faptul că la Cluj s-a ajuns chiar la proces pe această speţă.

Şeful statului a promulgat legile electorale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că cele trei legi privind partidele, finanţarea partidelor şi a campaniei electorale şi privind administraţia publică locală pe care le-a promulgat nu sunt legi perfecte, dar, "una peste alta", fiecare dintre actele normative reprezintă un "progres".

Klaus Iohannis a spus: "Toate cele trei legi au făcut parte din proiectele abordate cu partidele politice la consultări. Pentru mine este foarte important ca modificările legislative privind partide, campaniile şi alegerile să ducă la o îmbunătăţire a situaţiei - o creştere a performanţei partidelor, creşterea transparenţei în gestionarea banilor în timpul campaniei electorale, performanţa clasei politice (...) Nu sunt legi perfecte. Ştiu foarte bine că au fost discuţii legate de modul în care ar trebui să sune în final legea. Una peste alta, fiecare lege în parte reprezintă un progres într-o direcţie bună. Am promulgat toate cele trei legi fiindcă le consider un câştig în această etapă".

Preşedinţia sesizează Curtea Constituţională pe legea serviciilor comunitare privind incompatibilităţile aleşilor locali

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, că solicită Curţii Constituţionale verificarea constituţionalităţii legii serviciilor comunitare, care prevede, printre altele, că primarii şi preşedinţii CJ pot fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice.

"Am serioase dubii în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, am formulat o adresă către Curtea Constituţională şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ", a spus Iohannis.

Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, a decis recent Camera Deputaţilor, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui la legea serviciilor comunitare şi menţinând forma iniţială a legii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb