Premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze, pentru că este inacceptabil ca într-o ţară europeană un prim-ministru să fie acuzat de fapte ilegale, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis, într-un interviu acordat Financial Times.
Domnia sa a mai spus că nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe, apreciind că această luptă va dura cât timp va fi necesar.
Financial Times scrie că, în primul său interviu notabil în limba engleză, în calitate de preşedinte, Iohannis afirmă că dorinţa sa de a curăţa politica românească rămâne. "Mulţi se aşteaptă la schimbări rapide, care, evident, nu se vor întâmpla imediat", declară preşedintele.
"Nu e altă cale, nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe", declară Iohannis, adăugând: "Va dura cât timp va fi necesar".
Publicaţia notează că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au obţinut anul trecut peste 1.000 de condamnări şi au inculpat alţi 1.100 de suspecţi. Peste 90 la sută dintre cei inculpaţi au fost condamnaţi, o performanţă lăudată drept exemplară de susţinătorii instituţiei şi care îi deranjează pe criticii săi.
Iohannis a fost un susţinător al luptei anticorupţie a DNA, în bătălia cu Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta, dar criticii spun că preşedintele a fost adesea lăsat într-un rol de spectator.
Financial Times mai scrie că raidurile în zorii zilei şi arestarea unor oameni de afaceri şi politicieni sunt un lucru obişnuit pentru România. Analiştii afirmă că situaţia de la Bucureşti s-a "întunecat" în aprilie, când Dan Şova, un apropiat al premierului Victor Ponta, nu a putut fi arestat.
Potrivit publicaţiei, citată de Mediafax, campania anticorupţie a intrat acum în ceea ce preşedintele Iohannis numeşte "o fază urâtă", în condiţiile în care procurorii şi-au îndreptat atenţia spre însuşi Ponta. El este suspectat de implicare în fraudă şi conflict de interese odată cu numirea lui Şova într-o funcţie guvernamentală.
Premierul neagă acuzaţiile şi a câştigat o moţiune de cenzură în Parlament, la o săptămână după ce acuzaţiile împotriva sa au devenit publice. El şi-a luat apoi o pauză de o lună pentru tratament în Istanbul, după ce s-a rănit la genunchi, se mai arată în articolul FT.
Analiştii afirmă că Guvernul este într-o perioadă de supravieţuire, iar alegerile sunt probabile înainte de termen, mai notează publicaţia, care adaugă că, recent, preşedintele l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea, până la revenirea lui Ponta din Turcia.
În materie de politică externă, Klaus Iohannis a îndemnat Guvernul britanic să evite măsurile discriminatorii împotriva cetăţenilor români, amintind că libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al Uniunii Europene. Iohannis a explicat că înţelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocupările publice privind imigraţia şi abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea măsurilor discriminatorii împotriva românilor. "Libertatea de circulaţie este extrem de importantă pentru Uniunea Europeană, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construită", a afirmat Iohannis.
În altă ordine de idei, Iohannis a reiterat angajamentul României în favoarea sancţiunilor europene impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina şi a salutat suplimentarea prezenţei NATO în România: "Este vorba de o modalitate de a oferi noi asigurări României, în calitatea de ţară situată pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Asistăm la frecvente survoluri ruse pe coasta Mării Negre".
1. stimate domnule Presedinte
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.07.2015, 01:11)
cu respectul cuvinte functiei dumneavoastra permiteti-mi sa va spun ca rufele murdare se spala in familie. Ca Staatsoberhaupt al unei natii de brute nu as face astfel de declaratii in locul dumneavoastra. L-as fi invitat simplu la Cotroceni si i-as fi spus: Domnule Prim-Ministru cum vedeti prin prisma analizei dumnneavoastra ca Romania sa poata ramane pe puntea de comanda a Uniunii Europene. Uitati aici prezentarea mea. Iar mioriticii ar fi stiut ca sunteti Presedintele pentru care am stat in ploaie si frig 8 ore ca sa va votam. Just so easy:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2015, 07:05)
Pentru a putea spala rufele intr-o familie de brute , acest fapt se face -sigur- fara respectul invocat la inceputul opiniei. Asa ca sunteti in contradictie de idei si ati cam stat degeaba in ploaie-si frig.
1.2. a fi bruta inseamna (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.07.2015, 10:14)
In primul rand a fi politicos.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2015, 09:56)
sarac presedinte avem asa ca lucrul bine facut este sa onoreze promisiunile pe functii ale unor lepre din pdl sun total dezamagit de el.este mult sub CRIN si sub BASE
2.1. Istoria va confirma. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2015, 14:20)
Va trece multa apa pe Dunare pana cand presedintele Basescu va fi egalat.
Ma refer la ceasta avand in vedere Presedintele, in totalitatea atributiunilor si calitatea acestuia de a fi "contemporan" adica de a cobori de pe soclu, de a putea pune genunchiul drept in pamant (nu ca altii, la Istambul) de a da cu palma in pamant atunci cand celor pe care-i reprezinti asta le place si pana la a da replici neplacute marilor "guzgani" europeni sau mondiali.
In rest, desigur, este si el doar un om ca multi altii.
2.2. sunt alegeri in 2016 (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 01.07.2015, 21:41)
Ar trebui sa ajunga concediul de crestere a nepoteilor.PE de Alta parte daca Antena3 VA pleda numai pentru cat de reusite au fost unele privatizari atunci CIO anul din vadful muntelui VA face ca la obligatiuni. VA rog domnule Comandant nu falimentati A3. Nu lasati PE idolu meu Mircea cap in gura Sa plece la Hollywood. Am nevoie de el in filmul meu 10 ani brutali