Iohannis solicită reexaminarea legii privind Centenarul Marii Uniri

Andrei Stan
Politică / 24 octombrie 2017

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 - 1918) şi Centenarul Marii Uniri, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 - 1918) şi Centenarul Marii Uniri are ca scop instituirea unor distincţii naţionale comemorative sau aniversare, precum şi crearea cadrului necesar pentru organizarea manifestărilor de cinstire a memoriei eroilor din Războiul pentru Întregirea Neamului şi de marcare a Centenarului Marii Uniri.

În cererea de reexaminare, preşedintele arată: "Considerăm că un asemenea demers legislativ are multiple valenţe pozitive pentru societatea românească. Pentru claritate şi pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, unele dintre dispoziţiile acestei legi se impun a fi reanalizate însă de către Parlament. Din perspectiva referinţei la Războiul pentru Întregirea Neamului, supunem atenţiei Parlamentului titlul legii. Astfel, faţă de obiectul de reglementare al legii transmise la promulgare, considerăm că indicarea intervalului 1916-1918 nu se circumscrie cu acurateţe faptelor de arme şi sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări ştiinţifice, monumente, memoriale şi inscripţii, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919".

Klaus Iohannis precizează că legea transmisă la promulgare prevede că Guvernul României va elabora până la 30 iunie 2017, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, calendarul de activităţi pentru comemorarea Războiului pentru Întregirea Neamului în anul 2017. Preşedintele semnalează că termenul de promulgare a început să curgă ulterior acestei date, iar intervenţia legislativă nu mai poate produce efecte juridice şi contravine, totodată, principiului neretroactivităţii legii, consacrat în art. 15 alin. (2) din Constituţie.

În cerere se mai arată: "Pentru claritate şi predictibilitate, dar şi pentru asigurarea unităţii de reglementare, considerăm că se impune reanalizarea conţinutului normativ al art. 4, prin care se instituie Medalia de onoare «Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului» şi Medalia de onoare «Loc al Marii Uniri», medalii ce se acordă prin hotărâre a Guvernului, fără însă ca legiuitorul să stabilească prin norme primare minimale procedura de înaintare a propunerilor şi cazurile de retragere a acestor distincţii. O asemenea completare a legii se impune cu atât mai mult cu cât în cazul celorlalte distincţii acordate de alte autorităţi publice, legea stabileşte că Guvernul va aproba prin hotărâre descrierea distincţiei, procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiei, precum şi cazurile de retragere a acestora - art. 1 alin. (6) şi art. 2 alin. (5) din legea transmisă la promulgare".

Potrivit art. 5 alin. (1) din legea transmisă la promulgare, pentru perioada 2018-2020, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului, aferent anului următor, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute.

În acest context, preşedintele supune atenţiei legiuitorului oportunitatea lărgirii cadrului de consultare prin includerea în acest proces decizional şi a organizaţiilor neguvernamentale.

De asemenea, Klaus Iohannis arată că art. 6 alin. (3) din lege prevede că Executivul va selecta activităţile care vor primi cofinanţare şi va decide cuantumul acesteia şi apreciază că acest text ar trebui să cuprindă criterii minimale de selecţie a acestora, motivând că în acest mod este exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocărilor bugetare.

"Nu în ultimul rând, considerăm că Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 - 1918) şi Centenarul Marii Uniri ar trebui reanalizată de Parlament şi din perspectiva corelării ei cu noile reglementări privind reorganizarea Departamentului Centenar şi înfiinţarea Comitetului interministerial pentru Centenar, adoptate prin OG nr. 5/2017, sub aspectul stabilirii coerente a responsabilităţilor autorităţilor şi instituţiilor publice în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea manifestărilor aniversare", se mai arată în documentul trimis Parlamentului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb