IONEL DANCĂ: "Toţi angajatorii care au luat măsura de suspendare a contractelor de muncă se califică pentru ajutorul de stat"

M.A.
Politică / 27 martie 2020

Ionel Dancă

Ionel Dancă

Ionel Dancă, Şeful Cancelariei Prim-Ministrului anunţă că ţoţi angajatorii care au aplicat, în această perioadă, măsura suspendării contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, se califică pentru aplicarea facilităţii pentru şomaj tehnic, fie că este vorba de înteprinderi mici şi mijlocii, companii mari sau alte forme de angajare.

Ionel Dancă a menţionat că perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgenţă, adică până pe 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

"Facilitatea se acordă pentru zilele aferente stării de urgenţă. Ajutorul de şomaj tehnic va fi decontat de stat de la 16 martie la 31 martie. Contractele suspendate înainte de intrarea în stare de urgenţă contractele se vor deconta doar parţial, pe perioada stării de urgenţă", a declarat Dancă.

"Documentele se depun prin procedură simplificată la începutul lunii aprilie şi în 15 zile Ministerul Muncii face plata către angajatori, care sunt obligaţi în 3 zile să facă plata către angajaţi", a precizat Ionel Dancă.

Domnia sa a menţionat că a fost inclusă o nouă categorie -"alţi profesionişti", care cuprinde toate formele de prestaţii economice (PFA, întreprindere individuală etc.). Aceştia vor primi o indemnizaţie fixă de 75% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

De asemenea, a fost inclusă şi categoria persoanelor care obţin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor, care vor primi 75% din salariul mediu pe economie.

---

Ministerul Economiei a transmis, vineri, Redacţiei noastre, câteva procedee prin care firmele pot beneficia de ajutorul de şomaj tehnic de 75% în contextul pandemiei cauzate de Covid-19.

Întrebări frecvente

1.Ce tip de certificat este necesar pentru a beneficia de ajutorul de şomaj tehnic de 75%?

Nu este necesar.

2.Pentru ce domenii se eliberează Certificatul de Situaţie de Urgenţă Tip I (ALBASTRU)?

Certificatul de Situaţie de Urgenţă Tip I se eliberează, până în acest moment:

- Conform Ordonanţei militare nr. 1/2020, pentru:

suspendarea activităţii de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei

suspendarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise

operatorii economici care au interzis să organizeze şi să desfăşoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise

operatorii economici care distribuie medicamente la export

operatorii economici aerieni care efectuează zboruri spre şi dinspre Spania şi Italia, pentru toate aeroporturile din România

/cu excepţia zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale

- conform Ordonanţei militare 2/2020, pentru:

operatorii economici care desfăşoară activităţi în cabinetele de medicină dentară

operatorii care desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici,

cu excepţia:

vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie

vânzării produselor electronice şi electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;

vânzării produselor şi serviciilor de optică medicală

- Conform Ordonanţei militare nr. 3/2020, pentru:

operatorii economici de pe:

rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră

Dunăre, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe,

pentru interzicerea temporară a accesului navelor pe perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roşie/galbenă

operatorii economici aerieni care efectuează zboruri spre şi dinspre Franţa şi Germania, pentru toate aeroporturile din România

cu excepţia zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi autorizărilor tehnice necomerciale.

3. Cine poate solicita acordarea unui CSU?

a) orice operator economic care intră sub incidenţa stării de urgenţă, conform Ordonanţelor militare 1, 2 şi 3 din 2020, întrerupându-şi total sau parţial activitatea ca urmare a acestor măsuri, pentru certificatul de tip 1 (albastru)

sau

b) operatorii economici care, în urma instituirii stării de urgenţă au înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% faţă de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie - februarie 2020, pentru certificatul de tip 2 (galben).

4. Unde se solicită eliberarea certificatelor?

Certificatele de Situate de Urgenţă vor fi solicitate şi eliberate, exclusiv online, prin aplicaţia ce va putea fi accesată din platforma http://prevenire.gov.ro în termen de 5 zile de la publicarea Ordinului Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 791/24.03.2020 în Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020.

5. De unde se descarcă declaraţia pe proprie răspundere?

Declaraţia pe propria răspundere se va putea descărca din aplicaţia dedicată, ce va fi operaţionalizată pe platforma http://prevenire.gov.ro în termen de 5 zile de la publicarea Ordinului Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 791/24.03.2020 în Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020.

6. Când preconizaţi că societăţile comerciale vor avea posibilitatea sa obţină CSU?

Începând cu data de 31 martie 2020. Potrivit Ordinului, în termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial operatorii economici vor putea solicita unul dintre cele 2 tipuri de CSU.

Obţinerea acestui document va fi un proces simplu şi transparent. El va fi eliberat exclusiv online, fără costuri, în câteva minute după depunerea exclusiv online a documentelor.

7. Declaraţia pe proprie răspundere este diferită în funcţie de tipul de certificatului de urgenţă?

Nu. În Declaraţia pe propria răspundere aveţi o opţiune, pe care trebuie să o bifaţi pentru a preciza ce fel de CSU doriţi.

8. Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, care nu se încadrează pentru şomaj tehnic, pot beneficia de CSU?

Orice operator economic a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 şi a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% faţă de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie - februarie 2020 sau este închis poate solicita CSU pentru a fi ajutat în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea, în condiţiile legii, de facilităţi/ măsuri de sprijin (cum ar fi plata utilităţilor, în relaţiile comerciale etc.)

9. Administratorii de microfirme care îşi obţin veniturile prin dividende pot beneficia de certificate?

Certificatele de Situaţie de Urgenţă se acordă operatorilor economici a căror activitate este afectată de pandemia SARS-CoV-2.

10. Agenţiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, ce tip de certificat pot solicita?

Dacă sunt afectate la încasări/venituri - pot solicita CSU tip 2 (galben).

Daca sunt afectate de Ordonanţele militare 1, 2 şi 3 - pot solicita CSU de tip 1( albastru).

11. Firmele beneficiare Start-up Nation pot solicita CSU?

Da, toţi operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemia de SARS-CoV-2 pot solicita CSU, după cum urmează:

a) TIP 1 (ALBASTRU) - eliberată în baza declaraţiei pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaţionalizării aplicaţiei electronice, din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate Ordonanţele militare 1, 2 şi 3)

b) TIP 2 (GALBEN) - eliberată în baza declaraţiei pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaţionalizării aplicaţiei electronice din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri precizează că, pe măsură ce vor apărea noi modificări, acestea vor fi făcute publice în timp util.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. O fi corect ca doar privatii sa se dea cu capul de pereti iar la stat, baieti si fetele stau acasa pe acelasi salarii?

    Am intrebat pentru un prieten ! 

    Dupa ce se va termina starea de urgenta si banii.. ce se intampla?? Va da lumea navala in HORECA, in baruri, restaurante, in turism, in toate locurile in care mergeau oamenii inainte ??

    Come on... 

    Circul un fake news masiv pe Antena 3, cum ca la nivel de UE, s-ar fi decis geolocalizarea masiva a smartfoanlelor, pentru monitorizarea de masa a miscarii a oamenilor simpli. Nu am gasit niciun fel de informatie oficiala pe aceasta tema, dar Aneta3 o tot reia pe post la interval de cateva ore.

    Am inteles ca s-a intrat cu bocancii in libertatile individuale si viata privata a oamenilor si ca s-a scos armata pe strazi la intimidare, dar o geolocalizare de masa, in care oamenii sa fie tratati ca niste vite sau ca niste oi, e totusi prea mult.  

    Stop ABUZURILOR !!! 

    1. Nu este niciun fake news.

      the European Data Protection Board (EDPB) said 

      “The national laws implementing the ePrivacy Directive provide for the principle that the location data can only be used by the operator when they are made anonymous, or with the consent of the individuals. 

      “The public authorities should first aim for the processing of location data in an anonymous way (i.e. processing data aggregated in a way that it cannot be reversed to personal data). This could enable to generate reports on the concentration of mobile devices at a certain location (“cartography”).” 

      In this instance, law enforcement agencies could use aggregated location data, based on individuals’ proximity to cell towers, to identify groups of people who were breaking self-isolation rules. But they couldn’t use the data to find people who had come into close contact with those who had later tested positive. 

      However, the statement continues: “When it is not possible to only process anonymous data, Art. 15 of the ePrivacy Directive enables the member states to introduce legislative measures pursuing national security and public security. 

    cine e pacaliciul asta din poza, daca? un prieten de-al lui barba? ca vad ca toti sunt aici citati prin titluri fara functii - catzu, orban, iohannis, costache...va e lene sa scrieti si de acasa? adica nu vad aici articole despre einstein, madonna, michael jackson, elvis presley sa zici ca scrieti despre niste celebritati care nu au nevoie de vreo prezentare...poate in mintea voastra lenesa or fi ajuns si pacalicii astia politici la nivelul asta de celebritate.

    1. Stirea incepe asa: "Ionel Dancă, Şeful Cancelariei Prim-Ministrului ...etc."

      Ce vroiai sa ti se precizeze, ca "Şeful Cancelariei Prim-Ministrului" nu e nume de familie? 

      O faci pe prostu' doar acum, sau de cind te-ai nascut? 

      Parca te-am mai vazut pe-aici spunind timpenii...

      Hai, plimba ursu'! 

      Ești în grupa de risc? Sau doar nu ai minte? Că de pierdut nu aveai ce...nu ești în stare să citești, dar sa mai și înțelegi. Fugi unde ți-e locul la grupa zero!

      Make, pe cand implemntati logarea cu email si parola pe forum? Weekend fain si sanatate!

      Vai Make, te-a prins virusul?

      Pun pariu pe barba lui Make, ca nu se va intampla.

      Plusează cineva? 

    Cine mai poate zice ca statul nostru este sărac?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb