IORDACHE:  "Modificările la OUG 7/2019 trebuie făcute de Guvern"

T.T.
Politică / 26 februarie 2019

Florin Iordache (Sursa foto: Twitter)

Florin Iordache (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Comisiei speciale pe legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, astăzi, că modificările la articolul 54 privind separarea carierelor magistraţilor din Ordonanţa de urgenţă 7/2019 trebuie făcute de Guvern, nu de Parlament, ţinând cont de urgenţa lor, subliniind că, în cazul în care OUG 7 nu se modifică, pe funcţiile vacante de la Parchetul General pot candida şi judecători.

"Cred că acele modificări trebuie făcute în Guvern, aşa cum ştiţi, vreau să readuc aminte celor care au memoria puţin...sau le joacă feste memoria că majoritatea actelor normative au fost modificate în Parlament. Dar ţinând cont de urgenţă, ţinând cont că anumite prevederi se aplică imediat şi discutăm de cariera magistraţilor sau discutăm de o anumită procedură, cred că până o lege sau până o ordonanţă devine lege de adoptare durează foarte mult şi, de aceea, acele acele articole care, să zicem, au creat nemulţumire, este vorba de articolul 54 care vizează o aşa zisă separare a carierelor, că până la urmă carierele sunt separate şi sunt gestionate de către cele două secţii din CSM, numai că exista posibilitatea ca procurorul general să poată fi şi judecător", a afirmat Iordache, conform Agerpres.

El a susţinut că acest articol a creat cea mai mare nelinişte în sistem.

"Acest articol trebuie modificat prin ordonanţă pentru că, în perioada următoare, o serie de funcţii de conducere la nivelul Parchetului general vor fi vacantate, mă refer la procurorul general, procurorii adjuncţi sau şefi de secţii şi aşa mai departe. Şi dacă nu se modifică ordonanţa printr-o altă ordonanţă, acest articol 54, practic, la declanşarea procedurilor respective ar putea candida ipotetic şi un judecător, deci, pentru a linişti spiritele, pentru a calma şi pentru a da un semnal de normalitate...", a declarat Iordache, întrebat dacă modificările la Ordonanţa 7 s-ar putea face în Parlament.

El a subliniat că este apreciabilă consultarea pe care a promovat-o premierul Viorica Dăncilă.

"Ordonanţa 7 este necesară, foarte multe dintre prevederi au fost cerute fie de asociaţiile profesionale, fie de CSM, singurul lucru criticabil la ordonanţă este slaba sau lipsa unei comunicări fie cu CSM, fie cu asociaţiile profesionale. Apreciez iniţiativa doamnei prim ministru pentru faptul că a reuşit să detensioneze, a reuşit să aşeze la aceeaşi masă pe toţi cei care sunt interesaţi şi am văzut declaraţiile pe care le-a făcut domnul ministrul Toader, dar şi o parte din reprezentanţii asociaţiilor profesionale, cât şi reprezentanţii CSM, care au spus că au găsit elemente comune care pot fi îmbunătăţite, că de fapt ăsta este rolul unui dialog. S-au stabilit nişte paşi concreţi, adică nişte articole care trebuie modificate şi îmbunătăţite în urma acestui dialog. Aştept şi eu să văd ultima formă care va ajunge spre consultarea CSM şi apoi va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern, cu care va fi sesizată Comisia specială", a completat Iordache.

Întrebat dacă este mulţumit de modul în care a gestionat situaţia ministrul justiţiei, Iordache a explicat: "Eu sunt mulţumit de activitatea pe care a avut-o premierul Viorica Dăncilă, apreciez iniţiativa doamnei premier Viorica Dăncilă, faptul că a reuşit cu calm, cu înţelegere, să aşeze la aceeaşi masă pe toţi cei care sunt interesaţi, faptul că s-a detensionat o situaţie care a existat în societate".

În opinia lui Iordache, cei care încă protestează fac acest lucru pentru că au şi alte nemulţumiri, dar "nu pot fi toate rezolvate peste noapte".

Iordache a mai apreciat că se putea evita acest scandal prin mai mult dialog şi a apus că nu este normal ca magistraţii să protesteze, relatează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-!e ,, burvil " faci UZURPARE de prerogative la 700 de parlamentari ; Te_or bate!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb