Iordania afirmă că Israelul vrea să-i scoată pe palestinieni din Gaza

S.B.
Internaţional / 10 decembrie 2023

Iordania afirmă că Israelul vrea să-i scoată pe palestinieni din Gaza

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat duminică că Israelul pune în aplicare o politică de împingere a palestinienilor afară din Gaza printr-un război despre care a spus că îndeplineşte "definiţia legală a genocidului", acuzaţii pe care Israelul le-a respins ca fiind "scandaloase", informează news.ro.

Safadi, a cărui ţară se învecinează cu Cisiordania şi a absorbit cea mai mare parte a palestinienilor după crearea Israelului în 1948, a mai spus că Israelul a creat o ură care va bântui regiunea şi va defini generaţiile viitoare.

Israelul a lansat ofensiva ca răspuns la o serie de ucideri şi răpiri transfrontaliere din 7 octombrie de către oameni înarmaţi din Hamas, gruparea militantă islamistă care a jurat distrugerea sa.

"Ceea ce vedem în Gaza nu este doar uciderea unor oameni nevinovaţi şi distrugerea mijloacelor de existenţă ale acestora (de către Israel), ci un efort sistematic de a goli Gaza de poporul său. Nu am văzut încă lumea să ajungă acolo unde ar trebui să vină... o cerere fără echivoc pentru a pune capăt acestui război; un război care se află în sfera definiţiei legale a genocidului", a spus Safadi la o conferinţă la Doha.

Solicitat să răspundă, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a spus: "Acestea sunt, desigur, acuzaţii scandaloase şi false. Israelul luptă să se apere de monştrii care au comis masacrul din 7 octombrie, iar scopul campaniei noastre este de a aduce aceşti monştri în faţa justiţiei şi de a ne asigura că nu vor mai răni niciodată poporul nostru".

Israelul i-a îndemnat pe civilii din Gaza să se mute de pe câmpurile de luptă pentru propria lor siguranţă şi ar dori să vadă pe alţii să răspundă la acest apel, a spus el.

Safadi a susţinut că obiectivul declarat al Israelului de a distruge Hamas a fost dezminţit de amploarea distrugerii în rândul civililor din Gaza, pe care el a descris-o ca fiind nediscriminatorie, acuzând Israelul că a comis atrocităţi despre care a spus că echivalează cu crime de război.

În opinia sa, au apărut diferenţe majore în discuţiile dintre o delegaţie de miniştri arabi şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Washington, vinerea, trecută cu privire la sprijinul militar al administraţiei americane pentru Israel şi la refuzul acesteia de a cere încetarea focului.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, organismul ONU responsabil de bunăstarea refugiaţilor palestinieni, a declarat într-un articol de opinie că strămutarea forţată de către Israel a peste 1,8 milioane de locuitori din Gaza, cea mai mare din 1948, a semnalat, de asemenea, că Israelul ar putea să împingă populaţia din Gaza către Egiptul vecin.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi mai multe state membre, inclusiv SUA, au respins cu fermitate strămutarea forţată a populaţiei Gaza din Fâşia Gaza. Dar evoluţiile la care asistăm indică încercări de a muta palestinienii în Egipt, indiferent dacă rămân acolo sau sunt relocaţi în altă parte", a scris Lazzarini în Los Angeles Times.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In acest razboi al Israelului impotriva hamas,am tinut cu Israelul ,bineinteles,dar nu este corect sa se arunce pisica moarta in curtea altuia!Daca vrea sa-i stramute,sa-i stramute in Cisiordania iar israelienii de acolo sa paraseasca teritoriul.Asta ar fi solutia celor doua tari iar palestinienii sa renunte la ideea Ierusalimului de Est care trebuie sa ramana Israelului fiindca sunt locuri sfinte pe care autoritatile palestiniene nu sunt in stare sa le apere de proprii extremisti!Si nu numai pentru locurile sfinte,pentru securitate in general!

    1. Gaza este Palestina.

      Iar Ierusalimul este de asemenea lucru sfant pentru lumea musulmana. Genocidul palestinian produs de Israel nu are scuza decat pentru zionistii psihopati. 

      Lasa ca le ajunge cu atatea locuri sfinte!Sa se duca la Mecca si la Medina!Astia de la hamas nu sunt psihopati,sunt sfinti.Daca s-ar preda si ar elibera ostaticii ,s-ar termina razboiul!Tot ei au inceput cu atrocitati care nu pot fi gandite decat de o minte bolnava si tot ei schelalaie si cer ajutor peste tot pentru ca data viitoare sa o ia de la capat.Nu va mai exista data viitoare.Sa-i mute in Cisiordania si sa incheie povestea!In niciun caz in Egipt iar apoi in Europa,Europa nu este azil si teren de lupta pentru islamisti!Si ce voiai sa spui, ,cu ,zionisti,, ,ce-s aia?

    Situatia actuala din Israel nu exista daca Hamas nu facea ceea ce stim cu totii ca a facut .Atita timp cit Hamas si altii nu numai au inglobata in Constitutia lor distrugerea statului Israe,l ceea ce ar insemna moartea a milioane de cetateni, raspunsul Israel pare a fi extrem de prudent . Actul terorist initial poate fi considerat o declaratie de razboi .Israel trebuie sa distruga nu numai Hamas ci si alte Organizatii de acest fel spre a putea fi sigur de propria lui existenta .Iordania si noi toti intelegem care este viitorul poporului palestinian .Distrugerile uriase si efectele acestor distrugeri impiedica viitorul comun al celor doua natiuni asa cum se intimpla si in Ucraina acolo unde etnia ucraineana nu mai poate locui alaturi de rusi .Este imposibil .

    1. Ucraina insistă să adere la UE , ceea ce este practic imposibil datorita tratatului de pace semnat și de către România în 1997 la Neptun și care garantează granițele Ucrainei . Daca Ucraina adera la UE , acel tratat nu mai este valabil iar statele precum : Polonia ,Slovenia , Ungaria și România își pot revendica și ocupa imediat teritoriile luate de către fostul URSS care le-a lăsat moștenire Ucrainei de azi . Nu-i așa ??? Fâșia Gaza și Cisiordania trebuie desființate iar populația araba , zis și palestiniană , sa fie strămutată in regatul Iordaniei care este făcut în urmă unirii a triburilor arabe . Cine vrea cu adevărat pace în Israel așa trebuie sa procedeze , mai ales că arabii au mai fost strămutați de vreo patru ori până acum . Cine vrea război o sa pățească ca în războiul de 6 zile iar teritoriile arabe pierdute vor și mai mari . Nu-i așa ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb