IPOTEZĂ SURPRINZĂTOARE Răspândirea Coronavirus se opreşte după 70 de zile

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 aprilie 2020

Răspândirea Coronavirus se opreşte după 70 de zile

Acest lucru, indiferent dacă se aplică sau nu măsuri de izolare a populaţiei

Călin Rechea

Publicaţia online Times of Israel a publicat recent concluziile unui studiu al lui Isaac Ben-Israel, profesor la Universitatea Tel Aviv şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare din Israel, unde se arată că numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 atinge un maxim după circa 40 de zile de la detectarea primelor cazuri, iar după circa 70 de zile numărul cazurilor noi ajunge aproape de zero.

Deosebit de important, dar şi controversat, este faptul că această evoluţie nu depinde de aplicarea unor măsuri guvernamentale de combatere a noului coronavirus, cum ar fi izolarea completă la domiciliu a persoanelor şi închiderea economiei.

Profesorul Ben-Israel a acordat un interviu pe această temă unui post de televiziune din Israel, iar concluziile sale au fost puternic criticate, în direct, de profesorul Gabi Barbash, director de spital şi fost director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.

Din punct de vedere al reflectării în presă a analizei profesorului israelian, atacurile sunt uşor de justificat, având în vedere că Isaac Ben-Israel nu are nicio specializare medicală, însă studiul său se concentrează exclusiv asupra evaluării din punct de vedere statistic al evoluţiei. Publicaţia Times of Israel îl prezintă drept matematician, analist şi fost general în armata Israeliană.

În biografia de pe site-ul Universităţii Tel Aviv se arată că a studiat matematica, fizica şi filosofia la Universitatea Tel Aviv, unde a obţinut şi doctoratul în 1988.

Isaac Ben-Israel s-a înrolat în Israel Air Force (IAF) în 1967 şi s-a retras din armată în 2002 cu gradul de general-maior. A fost director de cercetări operaţionale în IAF şi apoi director de cercetare-dezvoltare în Israel Defence Forces (IDF).

Din 2002, Isaac Ben-Israel este profesor la Universitatea Tel Aviv, iar din 2005 este şi preşedinte al Agenţiei Spaţiale Israeliene. Din 2010, profesorul Ben-Israel este şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare din Israel.

În studiul său, "The end of exponential growth: The decline in the spread of coronavirus", publicat tot pe site-ul Times of Israel, profesorul Isaac Ben-Israel încearcă să determine dacă evoluţia numărului infecţiilor are caracter exponenţial.

Datele analizate sunt cele referitoare la numărul total de persoane infectate şi la numărul cazurilor zilnice noi din mai multe ţări, printre care se regăsesc Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Italia, Israel, Elveţia, Franţa, Ger­mania, Spania, Taiwan şi Singapore.

"Există un declin al numărului de infecţii chiar şi în ţările care nu au izolat populaţia la domiciliu sau au plasat-o în carantină, iar acest declin este similar celui înregistrat în ţările care au apelat la izolare şi carantină", se arată în lucrare. Concluzia profesorului Ben-Israel este că "nu se poate vorbi despre o evoluţie exponenţială a infecţiilor cu noul coronavirus".

În interviul acordat unei agenţii locale de ştiri, profesorul Ben-Israel a recunoscut că nu ştie de ce virusul are un model similar de evoluţie atât pentru ţările care au aplicat măsuri de izolare, cât şi pentru cele care nu au aplicat măsuri de combatere.

"Poate există o legătură cu situaţia climatică sau poate că virusul are propriul său ciclu de viaţă", a declarat profesorul israelian.

Întrebat despre rata extrem de mare a mortalităţii din Italia, de circa 12%, Ben-Israel a declarat că "sistemul medical din Italia are propriile sale probleme, fără nicio legătură cu noul coronavirus" şi a amintit că "un colaps s-a înregistrat şi în 2017 din cauza gripei".

În apariţia la televiziune alături de doctorul Gabi Barbash, profesorului Isaac Ben-Israel i s-a cerut să explice situaţia din New York. "Ultimele date arată că nu există deviaţii semnificative de la modelul de evoluţie al virusului" a fost răspunsul său, deoarece "numărul cazurilor noi a atins un maxim şi a intrat pe o traiectorie descedentă tot după circa 40 de zile".

Oare evoluţia cazurilor de infectare cu noul coronavirus din ţara noastră respectă modelul indicat în studiul profesorului de la Universitatea Tel Aviv? Se pare că da, cel puţin conform datelor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT), care publică zilnic situaţia infecţiilor cu noul coronavirus la nivel global (www.cnscbt.ro/ index.php/situatia-la-nivel-global- actualizata-zilnic).

Primul caz a fost înregistrat în 27 februarie 2020, iar în 23 aprilie 2020 au fost raportate 9.710 cazuri (vezi graficul 1).

Aici s-a ajuns după o creştere exponenţială în primele 29 de zile (vezi graficul 2), care s-a transformat în creştere liniară în următoarele 28 de zile (vezi graficul 3).

Dacă ar fi continuat creşterea exponenţială până în prezent, atunci numărul cazurilor nu ar fi fost 9.710, ci ar fi ajuns până la circa 1,26 de milioane, adică de peste 130 de ori mai mare.

Stoparea creşterii exponenţiale a fost determinată de intrarea numărului cazurilor zilnice noi pe o traiectorie descendentă, după atingerea unui maxim de 523 de cazuri în 12 aprilie 2020 (vezi graficul 4), în condiţiile în care perioada de dublare a numărului total de cazuri a crescut de la circa 5 zile până la circa 15 zile.

Toate aceste rezultate depind, bineînţeles, de calitatea datelor publicate de CNCSBT. De exemplu, în raportul din 29 martie 2020 se arată că numărul total de cazuri a fost de 1.292, pe fondul unei stagnări zilnice. În 30 martie 2020 numărul total de cazuri a fost de 1.760, pe fondul unei creşteri zilnice de 308 cazuri, conform raportului oficial, deşi diferenţa este, de fapt, de 468 de cazuri.

Chiar şi în aceste condiţii, datele oficiale referitoare la evoluţia noului coronavirus în România arată că maximul noilor cazuri s-a atins după 47 de zile de la prima raportare. Acum trebuie să mai aşteptăm încă două săptămâni până la atingerea pragului de 70 de zile.

În finalul analizei sale, profesorul Isaac Ben-Israel lansează un apel pentru stoparea măsurilor de izolare şi carantină, dar susţine continuarea aplicării unor măsuri ale căror costuri sunt mult mai reduse, cum ar fi purtarea măştilor, extinderea testării populaţiei, dar şi menţinerea interdicţiei pentru adunările publice.

Oare nu merită o evaluare mai aprofundată studiul statistic al profesorului israelian, astfel încât autorităţile noastre să poată începe "deschiderea" înainte de jumătatea lunii viitoare, în condiţiile în care nimeni nu ştie care este pragul dincolo de care distrugerea unor sectoare economice va fi permanentă?

Opinia Cititorului ( 56 )

  1. Matematica este un instrument de tip GIGO. Garbage in, garbage out.

    De la 1 feb 2020 pana acum sunt deja 84 de zile iar Italia inregistreaza 2600 de cazuri noi. Cercetatorul ala este un idiot. 

    1. Excelent punctat !

      [...] pricepe ca cei care mor in italia st persoane cu boli cronice,in general mai in virsta,pe care, de cind lumea si pamintul ii secera si o gripa mai serioasa. Restul e manipulare si pumni in gura.

      [...] Mai citeste articolul ca era vorba despre un model matematic al infectarilor. [...]

      Aceasta ipoteza a israelianului este total gresita! Virusul a fost depistat in noiembrie sau decembrie anul trecut,iar acum dupa mai mult de 4 luni de la aparitia virusului,numarul de infectari si decese continua sa creasca! Majoritatea tarilor au luat masuri de impiedicare a unei raspandiri rapide a virusului! Altfel numaram deja milioane de morti!

      Nu stiu daca milioane. Si modelele epidemiologilor sunt la fel de gresite. Stii, ele presupun ca omul este un tampit, o masina idioata care continua sa faca ce stie : iese in mall, se inghesuie,... deci are acelasi comportament si cand sunt 1000 de cazuri intr-un oras, si cand sunt 10 000 de cazuri. Ori asta nu este modelat corespunzator.... pentru ca este prea complicat si nu sunt suficiente epidemii in care sa se calibreze parametrii matematici. Ei tot folosesc un factor unic de infectie: 1 la 3, de exemplu.

      Chiar si daca nu se dadea lockdown din partea guvernului, dupa ce treceam de 10 000 de bolnavi sau cateva mii de decese in Bucuresti si aflai la stiri ca o pneumonie grava afecteaza omul .... se instala o panica generalizata. Se refugiau toti in casa. Intrau in carantina de buna-voie. Deci infectia se limita singura tocmai prin inteligenta umana care nu este animal in comunitati inghesuite (precum gainile, porcii). Omul intelegea ca ceva periculos se intampla si se auto-izola. Insa panica s-ar fi exprimat si prin golirea magazinelor, jafuri si alte treburi. Lockdownul nu este decat o metoda controlata. La panica s-ar fi ajuns daca nu intervenea guvernul. 

      "Omul este fiinta inteligenta,care intra de buna voie in carantina"?! Frate,tu pe ce lume traiesti? Aici in lumea noastra,oamenii sunt mai rai decat animalele! Unii nu vor sa se supuna nici cu forta! Probabil ca nu ai inteles care este rolul carantinei in stoparea raspandirii unei epidemii!

      Nu toti se vor proteja. Ceilalti vor muri, ei sau ai lor.

      Când prostia își dă mâna cu superficialitatea nu poate rezulta decât o aserțiune de tipul celei de mai sus. Molusca,

      studiul este sectorial și nu global, adică se referă la areale delimitate(la nivel de țară), la curba înregistrată în cadrul unui anumit teritoriu, cu date specifice(izbucnire-propagare- stingere). Dar ce sa înțeleagă un nevertebrat ca tine a cărui misiune este sa combată orice și pe oricine încearcă să facă lumină în piesa de teatru. Marș la cazarma, slugoiule. 

      Sunt ipoteze ca virusul era prezent din 2018 și avea miros de căcat! Ba da mulți experți are tara asta și multi cretini are Israelul.

    Virusul asta e vreun turist care se plictiseste după 70 zile..?

    A ..stai virusul e de fapt mai mulți ca ii place sa se înmulțeasca si pt asta are nevoie de gazde umane. 

    Ar fi primul virus din istorie care s-ar opri din răspândire pur si simplu .

    Ca așa susține un idiot. Bine unii susțin pe fb va e chiar o invenție , o conspirație si ca de fapt virusul nu este . 

    1. Avem o. Pandemie ca model, ce s-a întâmplat atunci ne poate spune multe. Este vorba de Gripa Spaniolă după Primul război mondial, a făcut multe victime, zeci de milioane, medicația era atunci precara, a exista o distanțare sociala dar nu știm cum a funcționat, cert este că s-a oprit, că oamenii s-au imunizat sau a dispărut de la sine, cine știe., nu suntem în necunoscut azi, avem un precedent, ce știm de el?

    Cred ca titlul corect al articolului ar fi " Raspandirea Coronavirus incetineste semnificativ dupa 70 de zile". Chiar daca sunt unele aspecte discutabile studiul poate fi punctul de plecare pentru relaxarea graduala a restrictiilor . Frica pate fi mai costisitoare decat pandemia insasi.

    1. Cred ca nu este chiar atat de simplu! Din cate am citit eu,in China s-a reusit tinerea sub control a epidimiei in provincia de unde a inceput totul,dar acum se confrunta cu un nou val in nord-estul tarii! Este vorba de provincii langa granita cu Rusia unde numarul celor infectati creste! Deschiderea granitelor este riscanta!

    Nu ai cum sa ai creștere exponențială pe întreg graficul ci doar pe o zona a lui, acolo unde graficul "decolează". În rest, e grafic de epidemie... Graficele suprapuse cam corespund, ca și forma a curbei, în mai multe țări.

    Restrângerile de drepturi și libertăți trebuie urmați sa nu rămână permanente, că prea s-a bătut moneda pe ele.

    Populația trebuie să respingă dur orice forma de urmărire, microchipare, vaccinare globală și alte tâmpenii din astea ca în filmele alea cu orori totalitare. Vaccinarea e o alegere umană, un drept, nu o obligație, ca și testarea. 

    1. bravo! corect!

      Absolut corect și de bun simț, dincolo de toate discuțiile, asta este de fapt originea întregii situații, se dorește mascarea scopului inițial în dulcea bomboana a "grijii" pt sănătatea omenilor(grija de care nu poate dormi un anume filantrop cu presimțire mai ceva ca Baba Vanga)

      Prefer sa am restrangerile de drepturi si libertati ca in Singapore dar sa duc o viata sigura !

      Dar pe urmă să nu vii și să arăți cu degetul la China...că dictatură , că alea...Sau să nu-i mai critici pe alții cu "Statul paternalist".

      Omul a vorbit de Singapore,nu de China! Nu a spus ca vrea sa traiasca sub dictatura partidului comunist chinez!

      A zis că e de acord cu "restrângeri de drepturi și libertăți". Asta-l face om cu mentalitate de sclav. Ce altceva e dictatura? Și dacă a folosit Singapore, e doar pentru că dacă ar fi zis China, i-ar fi sărit probabil și alții în cap. "Dictatura din China" e o formulă pentru proști să înțeleagă ce vrei să spui. Problema e că dictatura e aceeași peste tot. Nu poți ca politician să vii să arăți cu degetul spre China că e dictatură și pe urmă să implementezi măsuri identice. Pricepi?

      Nu m-am referit la nici un politician! M-am referit la un caz concret: medicul oftalmolog chinez care incerca sa avertizeze despre raspandirea virusului si care a fost arestat de dictatura comunista chineza! Pricepi?

      Atunci stai dracului in casa și nu mai răspândi în lume virușii imbecilității. Unii oameni chiar au și creier și capacități intelectuale și chiar și educație și cultură. Marionetele ca tine nici nu merita sa umble liberi. Voi ar trebui sa nu mai ieșiți niciodată din case. Eventual sa vina superiorii sa vă testeze in fiecare zi cu testere gata infectate că să scăpăm de voi mai repede. Doamne, mare ți-e grădina!!!!!!! Tot nu reușesc să înțeleg cum au reușit unii sa supravietuiasca cu așa lipsa de creier. Poate pentru sunt sponsorizați? Dă-i, Doamne, ce vrea. Insa, doar lui și tovarășilor lui.

      Necazul nu este doar că mori dumneata, dar transmiți boala și celor din jurul dumitale.Sunteti inconștienți!

      Ar fi o idee, sa ti le restranga tie de tot; eventual ca sa fii si mai sigur ca nu te infectezi, n-ar fi preferabil sa-ti si etanseizezi gura si nasul, ca prea e poluat aerul asta pe care il respiri?

    Nu este greu sa pricepem ca distantarea sociala este principala arma pe care o putem folosii pentru a ne apara. Distantarea sociala si-a dovedit eficacitatea din toate timpurile. Bunaoara, cine nu stia ca gripa este contagioasa, cine nu stia ca trebuie sa se indeparteze de un om care stanuta si tuseste. Asa ca este de inteles ca in 70 de zile "de distantare", stamoseasca virusul se cam stinge.

    La noi, majoritatea cazurilor au fost "diasporene" si puteau fi mult mai putine daca nu af fi fost cateva "rebuturi" arhicunoscute acum.  

    Sa fie sanatosi, teama a fost mare si este de inteles ca fiecare om se simte in siguranta in casa lui, in tara lui, asa ca nu trebuie sa le reprosam nimic. 

    Mai putin bineinteles celor ce s-au intors, celor din rugaciunea acelui spurcat, (tiganilor) probabil romi ca viteazul " idol al femeilor" si altii ca el, care ne-au pus sanatatea in pericol, care au facut atatea probleme care ne-au blestemat si care sunt de neiertat. 

    Cu toate relele facute, nu trebuie insa sa blestemam si noi natia acelei spurcaciuni ce ne-a blestemat in biserica.  

    Dar este revoltatoare si de neinteles insa lipsa de reactie a reprezentantului bisericii ortodoxe in care a "oficiat" blestemul spurcaciunea, a preotului de acolo.  

    Eu unul sunt revoltat de lipsa de respect a acelui animal fata de cele sfinte, fata de sfanta biserica si fata de credinciosii romani in mijlocul carora traieste. Pe de alta parte, preotul de acolo este cu siguranta la fel de vinovat. Cum a ajuns acel animal sa intre singur in curtea bisericii, in biserica, cum a avut acces la lucrurile sfinte. Si mai apoi cum a avut acces la clopot de l-a spurcat.  

    Oare ce spune BOR, ce spun preafericitul, inaltpreasfintia, preasfintia, preasfantul despre porcaria aceasta.  

    Sunt prea sus sa vada pana la biserica de la Cetate.  

    Purcedeti preafericitilor, preasfintilor de vedeti ce-i cu porcaria de acolo. Cine stie ce s-a mai petrecut sau se mai petrece in "sfanta "biserica.  

    Sfintiti iarasi biserica si clopotul si puneti totul in ordine. Ori desfiintati parohia si parohul ce nu vrea ori nu stie sa-si ingrijeasca curatenia sfintei biserici si celor sfinte.  

     

    1. Ar trebui sa intelegi ca "distantarea sociala" este cea mai buna arma a statului de a se apara de noi, intr-un mod pasiv, adica nefacand nimic. Distantarea sociala este incompatibila cu iesirea in strada, intr-o piata publica, de exemplu, desi se poate pastra o distanta intre oameni de 1-2 m si acolo. Problema este ca, pastrand aceasta distanta, te cam vezi pe camerele care filmeaza miscarea contra statului si tocmai asta e ideea.. sa-ti retina figura. Acoperirea fetzei cu o masa este o oarecare solutie la problema identificarii maselor revoltate imptriva guvernelor si corporatiior.

      Poti fi sigur ca intr-o viitoare distopie, sistem totalitar, ceva, Biserica e ca un ghimpe in coasta asa ca se urmareste infestarea si "rezolvarea" cat mai grabnica a marilor responsabili ai Bisericii care incurca planurile guvernelor si corporatiilor in privinta microciparii populatiei Globului.  

    Incetinirea raspandirii NU are legatura cu statistica matematica, ci cu dusmanul de moarte al tuturor microorganismelor: radiatia solara! Africa, Australia si America de Sud au stat linistite tocmai de aceea. Vom avea o reintalnire cu virusul prin noiembrie, odata cu scaderea radiatiei solare.

    1. E adevarat ce spui dar.. rata zilnica de infestarea scade (atinge un platou) chiar si in tarile ne-expuse la Soare.

      In rest, total de acord, in marile orase se sta in spatii inchise nepermis de mult, context in care se dezvolta nu numai virusuri ci si diverse tipuri de cancer si de depresie - deci sistemul medical corporatist are numai de castigat cu fiecare zi in plus petrecuta un casa. Daca un pensionar are boli cardiovasculare, circulatie proasta, diabet, etc.. e clar ca il omori daca il izolezi in casa.. Probabil asta se doreste - exterminarea lenta a pensionarilor, e mai ieftin decat sa-i vaccinezi pe fiecare la scara blocului cum dorea Firea.  

      Incetinirea raspandirii virusului are legatura cu izolarea populatiei! Citeste din presa internationala ce se intampla in multe tari din America latina,Asia si Africa! Citeste ce se intampla in Ecuador! Citeste ce se intampla in Philippine si Indonezia! In Filipine s-au luat masuri de izolare draconica acum 2luni iar zborurile internationale cu mult inainte! Cifrele arata bine la ei,dar nu reflecta realitatea pt ca au facut foarte putine teste! Filipinezii au prelungit carantina cu inca doua saptamani!

      "Incetinirea raspandirii virusului are legatura cu izolarea populatiei! " Da, și colapsul economic la fel. Apropo inteligentule, dacă se fac teste și ies mai mulți "infectați", asta nu face decât să confirme că boala nu e periculoasă. Singura cifră care ar trebui să te intereseze e mortalitatea, numărul de decese, nu câți sunt "infectați". Și câți s-au vindecat. În mod convenabil statisticile de la OMS omit numărul de vindecări. Și nu e prima oară când OMS-ul a creat panică și a exagerat. Fosta directoare a OMS Margaret Chan, a făcut același lucru în timpul gripei porcine, la sfatul unor "consilier" care pe urmă și-au dat demisia și a ieșit și ea destul de șifonată, pentru că pe baza declarațiilor panicarde ale OMS, țările au cumpărat vaccinuri cu nemiluita, cu care au rămas în brațe. Dar ce contează, de vândut s-au vândut.

      Și dacă ar fi avut vreo legătură "încetinirea" cu măsurile aberante, în Suedia ar fi trebuit să fie morți toți. Ah dar stai, acolo deciziile sunt luate de un tip care e într-adevăr epidemiolog. Spre deosebire de România unde sunt luate de... chiar de cine sunt luate? Că Iohannis săracu', sigur nu e el ăla care le ia. 

      De ce nu ne spui care este rata reala a mortalitatii? In Europa,au murit aproximativ 120 de mii de oameni din cauza virusului! Asta inseamna o rata a mostalitatii de aprox 5%! Ai dreptate,neoficial este mai mica! Dar si cu o rata de 1%,daca o raportam la o populatie mondiala de 7-8 miliarde,inseamna 70-80 milioane de decese! "Nu este chiar atat de periculos"?

      Cat despre Suedia,trebuie sa te informezi si sa afli ca,chiar daca nu a fost aplicata carantina obligatorie,asta nu inseamna ca viata a continuat sa curga normal la fel ca inainte de aparitia virusului! S-au luat si acolo masuri care au incetinit raspandirea,dar este adevarat,nu atat de drastice! Suedia are 2000de morti,iar Romania 500! Apoi,nu poti sa compari Suedia,o tara cu densitate mica a populatiei si care nu este tranzitata de multi turisti,cu Italia care are si densitate mare a populatiei dar si zeci de milioane de turisti! Asta inseamna ca izolarea populatiei este mult mai necesara in unele tari decat in altele

    Daca de la unu infectia ajunge la milioane, cind ai milioane de infectati, cu toate masurile luate, pare imposibil ca raspindirea infectiei sa inceteze.

    Nu exista o explicatie logica pentru asa ceva.

    De fapt, ce ne asteapata? Nimeni nu stie. Se fac doar presupuneri. 

    1. Exista explicatie logica! De la un om infectat cu acest virus s-a ajuns la peste 3milioane de oameni infectati pentru ca nu s-au luat masurile de izolare protectie inca de la inceput in toate tarile simultan! Majoritatea tarilor au subestimat gravitatea situatiei si au ezitat sa izoleze populatia inca de la inceput! Dar daca nu se aplicau deloc aceste masuri,acum am fi numarat deja sute de milioane de cazuri si milioane de morti! Sa speram ca va veni vaccinul pana la sfarsitul acestui an!

      dar eu ma refeream la faptul ca parca lumea se asteapta ca pandemia sa inceteze chiar daca acum sunt infectati milioane de oameni.

      Mai mult, China, Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia par a ne da de inteles ca au terminat-o cu pandemia. 

      Ori nu se poate sa nu fi ramas citiva infectati, care umbla brambura, si daca fac asta este imposibil sa nu infecteze pe cei cu care intra in contact.

      Se vorbeste de "imunizarea de turma", ori asta inseamna ca pina la aparitia vaccinului toata lumea sau mare parte a ei va fi infectata. Deci, fara masuri extraordinare, se vor infecta si batrinii, care nu vor avea altceva de facut decit sa dea bonda. 

    Testarea, asa cum se desfasoara ea in prezent e inselatoare si conduce la concluzii inselatoare.

    Prezenta anticorpilor intr-un organism sanatos, alimenteaza zilnic cifra noilor infectati cu Covid.  

    Problema e ca prezenta anticorpilor NU confirma boala.. un om purtator de virus nu este neaparat bolnav si nu e foarte sigur modul in care il poate raspandi mai departe daca nu tuseste, nu stranuta, etc. Deci il raportezi ca fiind infestat cu Covid desi el are doar anticorpi prezenti - ceea ce confirma ca sistemul sau imunitar s-a activat ca urmare a prezentei unor virusi gripali care nu sunt numai de Covid ci si alti virusi sau poate omul a avut Covid 3 zile.. l-a durut un pic gatul, apoi i-a trecut dar anticorpii au ramas activi..  

    Ei.. toate aceste cazuri de "Covid-indoielnici" alimenteaza cifrele alea cu care se construieste graficul vietii si pe baza caruia hotarasti cat mai stau arestati batrani sanatosi la domiciliu..  

    Daca ipotetic, s-ar putea testa, intreaga populatie a Romaniei, am putea avea 4 milioane de oameni cu anticorpi activi contra Covid si atunci ce facem, dam cu napalm ?? 

    Doar testand prezenta anticorpilor nu poti concluziona clar in privinta contagiozitatii unui virus, adica nu poti trage concluzii clare in ce masura un purtator pasiv, care NU stranuta, nu tusteste, nu-i curge nasul.. poate infecta, alti 50 de oameni sanatosi. Cazurile spitalelor in care a aparut un infestat si a creat acolo un mic focar cu 20 de purtatori de anticorpi si vreo 2 simptomatici nu sunt concludente - orice gripa comuna da aceleasi rezultate iar.. deocamdata rata de mortalitate e ca la oricare alta gripa comuna sau infectie intraspitaliceasca.  

    Daca te joci cu cifrele, poti sa obtii ce grafice vrei.  

    1. Nu este adevarat. Numarul infectatilor se confirma doar prin testele de RT-PCR, nu a anticorpilor.

      Numai tampenii scrii. Mai gandeste inainte. 

      Pai da, prietene, dar Streinu Cercel voia sa faca, impreuna cu Firea, teste la scara blocului, din alea rapide care confirma anticorpi. Apoi, daca o sa citesti ce spune comunitatea stiintifica despre testele RT-PCR o sa vezi ca ele au o rata de succes cam de 50% si ca testarea ideala ar trebui sa cuprinda si CT (computer tomograf) existand cazuri in care virusul era deja in plamani si el nu a fost confirmat de RT-PCR. Apoi, eu nu stiu daca RT-PCR, un test bazat pe fragmente de ARN poate confirma ca ai specific SARS-COV2 si nu vreun alt tip de virus cu material genetic similar, ca sunt o larga categorie de virusi cu profil similar care pot exista in corpul uman.

      Iar minti. S-au cumparat ambele tipuri de teste pentru confirmari. Nu mai bine gandesti in loc sa scrii prostii?

      Primăria Capitalei a achiziționat 8.400 de teste pentru antigen SARS CoV-2 și 5.400 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M, iar primăriile de sector au achiziționat fiecare câte 1.000 de teste pentru antigen SARS CoV-2 și 1.000 de teste rapide COVID-19 pentru Imunoglobuline G/M. 

      lasa-l ca saracutul a confundat antigen cu anticorp

      Mai scoate capul din țarcul Bursa:

      Aș pune link-ul, dar cenzura nu mă lasă. Ai zice că dacă tot moderează comentariile, ar putea să lase link-urile care nu sunt spam. 

      Associated Press 

      More evidence is emerging that far more New Yorkers have had the coronavirus than the number confirmed by lab tests, officials said Thursday, offering insight that could help authorities decide how and how quickly to let people stop isolating fr om friends and return to work. 

      Blood samples collected fr om about 3,000 people indicated that nearly 14% had developed antibodies to fight a coronavirus infection, Gov. Andrew Cuomo said at his daily news briefing. 

      In New York City, the epicenter of the pandemic in the U.S., 21% of the people tested had antibodies. 

      Pe scurt: mulți în New York au avut virusul fără să fie luați în calcul, și au anticorpi (rezistență). Ceea ce înseamnă că rata de mortalitate e în felul ăsta deja și mai mică, și nici pe departe cât susține presa că este. 

      Poți să-ți imaginezi că și în restul lumii sunt destui care n-au avut nici cea mai mică problemă.  

      In parte ai dreptate,dar nu ne-ai spus care este rata exacta a mortalitatii la nivel mondial! Bine inteles ca sunt mult mai multe cazuri de oameni infectati decat cele 3milioane oficial! Dar si numarul de morti morti este mai mare decat cel oficial! Tu nu esti ingrijorat de faptul ca au murit deja peste 200 de mii de oameni intr-un timp atat de scurt? Faptul ca Boris a intrat la terapie intensiva si a vazut moartea cu ochii,nu te-a convins? El s-a convins!

      Mortalitatea de SARS-COV2 e in jurul a 3.4-4% din numarul total de infectati cu o dominanta puternica in randul batranilor si a altor imbolnaviti de capitalism: boli metabolice, cardiovasculare, obezitate, etc. Aceasta mortalitate e un pic mai mare decat la gripa sezoniera dar nu cu mult mai mare si .. daca mai luam in calcul si faptul ca toti mortii (depistati anterior ca avand Covid, au fost declarati ca morti de Covid) cifra trebuie ajustata. Faptul ca un batran face complicatii la bolile preexistente pe motiv de Covid, nu e un indiciu clar ca a murit de Covid (de fapt nici nu se fac autopsii ci se baga trupul direct in sac)

      Boris a fost monitorizat permanent de doi asistenti lucru care nu se intampla cu niciun alt pacient internat pe motiv de Covid dintr-un motiv simplu... n-are cine sa stea sa monitorizeze toti parametri la capul bolnavului.. se aplica niste protocoale standard si cine rezista bine, cine nu pa-pa. 

      ideea e ca testele pe baza de antigeni si imunoglobuline, desi sunt mai bune decat nimic, nu induc niste concluzii valide - unii infectati dezvolta antigene mai tarziu, altii au anticorpi desi au depasit boala..altii nu s-au imbolnavit deloc dar sistemul lor imunitar a reactionat, etc. Dar sunt totusi mai bune decat nimic.  

      "Faptul ca Boris a intrat la terapie intensiva si a vazut moartea cu ochii,nu te-a convins? El s-a convins!" Faptul că Boris Johnson s-a vindecat după DOAR O SĂPTĂMÂNĂ în condițiile în care NU EXISTĂ TRATAMENT (că doar așa ni s-a spus), nu te-a convins? Și asta în condițiile în care a fost la un spital și "a dat mâna cu toată lumea" după cum recunoștea chiar el foarte senin. Rata mortalității, o găsești și singur pe worldometers.Caută pe google sau pe duckduckgo cuvântul worldometers Inteligenții de la Bursa nu permit link-uri. Cifre, nu vorbe, nu isterie.

      Plus că îmi place faza cu "nu ne-ai spus". Tu până acum nu te-ai interesat singur? Oamenii au obligația, aș spune chiar datoria, să fie circumspecți cu privire la orice narativă, indiferent de unde vine. Tu vrei să-ți dea cineva mură în gură tot? Poftim. 

      Compară cu numărul de morți de cancer de anul ăsta, îl găsești tot acolo. Sau cu numărul de morți de pe urma fumatului. Muult mai mari amândouă. 

      Numărul de morți e posibil să fie mai mic, Spitalele din SUA care raportau cazuri de decedați de coronavirus, primeau o sumă de bani pentru fiecare caz.  

      Coronavirus Cases: 

      2,763,080 

      view by country 

      Deaths: 

      193,665 

      Rec overed: 

      763,569 

      1,805,846Currently Infected Patients 

      1,747,152 (97%) 

      in Mild Condition (stare ușoară) 

      97% 

      58,694 (3%) !! 

      Serious or Critical 

      Și ca răspuns la întrebarea ta, nu nu sunt. Pentru că am experiența cu isteriile mediatice de la "pandemiile" anterioare. Tocmai din motivele date mai sus, și pentru că văd cum isteria asta e exploatată de aceiași oameni care acum câtva timp ne spuneau că nu e nici o problemă. Și pe urmă dau vina pe noi ca nu ne spălăm pe mâini. Și judecând după cifre, chiar nu e. Dacă asta e o armă biologică, e cea mai ineficientă din istoria omenirii. Dincolo de gargara americană despre gropile comune din Iran, care nu e chiar dezinteresată, dată fiind starea de conflict evidentă dintre ei și Iran. 

      Numărulde morți e cel mai probabil mai mic, nu mai mare.  

      “There are other countries that if you had a pre-existing condition, and let’s say the virus caused you to go to the ICU [intensive care unit] and then have a heart or kidney problem. Some countries are recording that as a heart issue or a kidney issue and not a COVID-19 death.” 

      “The intent is if someone dies with COVID-19, we are counting that as a COVID-19 death,” concluded Birx. Tanti Birx face parte din Coronavirus Task Force din SUA. La fel și la noi, primul pacient avea cancer în fază terminală, dar BURSA persistă în ideea că e mort de coronavirus. 

      Si din datele pe care le afiseaza OMS,se poate vedea ca mortalitatea la nivel mondial este 7%,iar in Europa 10%! Oficial! Spune-i si lui "Cristian"!

      Ti-ar raspunde la testarea anticorpilor care mi se pare ca este o mare frauda. Dar nu este aici locul. Daca stii putina matematica, atunci trebuie sa te gandesti asa.....

      Daca populatia reala care a fost infectata este 0.1%. 

      Daca testele de anticorpi au o rata de succes de 90% (verifica fiabilitatea acestor teste facute de Becton Dickinson). 

      Atunci dintr-o populatie de 1000 de persoane, ai doar un singur om care a fost bolnav si are anticorpi reali. 

      Ii testezi pe toti si rezulta un test pozitiv corect, 99 de teste pozitive false si 900 de teste negative corecte. Total = 1000 teste din care avem o rata de corectitudine de 90%. 

      Dar, in loc de 1 om cu adevarat imun, avem raportata in presa o rata de imunizare de 10%.

      Deci, ni se va raporta ca in loc de 0.1%, ni se spune ca sunt de 100x mai multi oameni deja imunizati care au fost asimptomatici. Asta este o FRAUDA. 

      "Inteligenții de la Bursa nu permit link-uri."

      Da, inteligenții de la Bursa nu permit link-uri, ca sa nu poti pune link-uri la reclama (ceea ce automat are loc, daca pemitem link-uri). 

      Rezulta ca inteligentii care se iau de inteligentii de la Bursa sint niste dobitoci. 

      Ceea ce se vede si din ultima ta fraza, care este absurda, pentru ca nu avem cum sa sustinem ce spui ca sustinem, deoarece nimeni din redactie nu are veleitati de medic si nimeni nu are opinie medicala. 

      O alta mitocanie gratuita, la adresa site-ului pe care iti expui opinia. 

      Ai grija, ai incalcat Regulamentul, as fi fost indrituit sa-ti sterg comentariul, dar mi-a fost mila de straduinta ta.

      Data viitoare n-o sa-mi fie mila. 

      Numarul mare de decese din cauza cancerului este ingrijorator! Dar cancerul nu este transmisibil precum boala Covid-19! Aici discutam despre necesitatea sh eficienta masurilor de izolare! Spui ca americanii fac gargara cu gropile comune din Iran! De ce este "gargara" din moment ce,chiar si ei in America au folosit gropi comune? Nu este o realitate?

      Nu m-a convins povestea cu Boris Johnson, pentru că el a avut un regim VIP in spital, pe care restul pacienților nu-l au, deci nu e relevant. De altfel cred că virusul fabricat in laborator deteriorează sistemul imunitar pe termen lung, adică te însănătoșești dar ramai cu garda jos pentru următoarea boala. Dar, într-o țară care testează puțin, precum Romania, testele rapide au un rol pozitiv - poți testa acolo unde nu ai teste adevărate RT-PCR. Numai dacă ai putea testa in comunitățile de rromi sau diasporezi ai avea rezultate explozive in materie de COVID, care ar umple spitalele in 2 zile.

      Oare se poate face un model matematic asemănător și pentru răspândirea prostiei?

      Pt 8.10

      Dacă știi puțină matematică, cum ai zis tu, gândești ca tine. 

      Dacă știi mai multă, gândești așa: 

      Rata de succes de 90% și cea de eroare de 10% a testării se referă la numărul de indivizi confirmați pozitiv(adică la 1 individ confirmat pozitiv din 1000 de testări, după cifrele convenționale luate de tine) nu la numărul de testări( 1000 luate prin convenție de tine). 

      Deci rata de eroare, este de 0,1 indivizi(1individ confirmat pozitiv ×10%) pentru 1 individ confirmat pozitiv din 1000 de indivizi testați, adică cei testați fals pozitiv sunt 0.1 indivizi la 1 individ testat pozitiv dintr-o mie de testări NU 99 de indivizi testați fals pozitiv la 1 individ testat pozitiv dintr-o mie de testări. 

      Multiplicăm cu 10 că 0.1 este prea abstract și avem: 

      Numărul celor testați fals pozitiv este 1 individ la 10 indivizi testați pozitiv din 10 000 de testări. 

      Am păstrat prin convenție pentru calcul cifrele tale 1000 de testări la 1 infectat. 

      PS. Ca o observație distractivă:

      Pe raționamentul tău, la testele hiv care se fac în masă la sutele de mii de gravide anual, la o rată de succes a testelor de 90%, raportările de infectare ar fi de zeci de mii de persoane anual, ceea ce este absurd. 

      Inteligentul de la Bursa combate facandu-si preopinentii dobitoci. Mahalagism (sau makelagism?) curat.

    Bombă care n-are antiBombă pe planeta PĂMÂNT.

    Profesorul israelian a formulat o ipoteză bazată pe un model matematic.

    Toată știința de astăzi se bazează pe ipoteze formulate de savanți din care puține sunt validate apoi de alte studii și de realitate. 

    Dar și cele nevalidate au un rol important în ceea ce înseamnă progresul științific.Din ele se folosesc anumite concluzii și se evită unele greșeli în viitoarele ipoteze științifice. De asemenea o ipoteză greșită poate fi ajustată, poate fi amendată de autor și în varianta finală să fie valabilă. 

    În mod similar profesorul israelian poate greși, ca atâția alți cercetători de top. 

    Dar ca un om care: 

    - A fost general maior în armata Israelului(poate cea mai performantă armată din lume); 

    -A fost director în două structuri foarte importante ale acestei armate de elită a Israelului; 

    - Este profesor doctor la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, Universitatea din Tel Aviv, 

     

    adică un om deosebit de inteligent și competent, să fie făcut IDIOT de către persoane, care nu știu ce studii au(dar se vede că sunt semidocți prin afirmațiile făcute) 

    arată o NERUȘINARE provenită din propriile frustrări, din propria micime și din DISPREȚUL pentru valoare, știință și instituții de prestigiu. 

    Nu avem ce face, trebuie să tolerăm și astfel de indivizi, democrația are și ea minusurile ei ca acesta, dar ar trebui să o facem cu INDIGNARE. 

    Japonia a avut pe data de 22.02.2020 105 cazuri reportate, dupa 40 de zile pe data de 01.04.2020 a raportat 2.178 de cazuri, si dupa 66 de zile pe data de 27.04.2020 au raportat 13.385. Dupa cum se vede maximul NU a fost dupa 40 de zile (13.385 > 2.178) si nici vorba ca dupa 40 de zile numarul infectiilor sa descreaca!

    Si daca NICI Japonezii nu raporteaza corect datele, atunci cine?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb