Irakul îşi majorează semnificativ exporturile de ţiţei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2014

Irakul îşi majorează semnificativ exporturile de ţiţei

Ministrul petrolului de la Bagdad: "Violenţele nu au avut un impact negativ asupra producţiei"

Exporturile de petrol brut din Irak vor accelera luna viitoare, semn că violenţele din nordul ţării nu afectează operaţiunile de extracţie din sud, potrivit afirmaţiilor ministrului de resort, Abdul Kareem al-Luaibi.

Oficialul de la Bagdad a afirmat, citat de Bloomberg: "Exporturile de petrol vor consemna o majorare importantă, în condiţiile în care evenimentele recente din Irak nu au avut un impact negativ asupra producţiei de profil şi a exporturilor. Companiile petroliere internaţionale îşi derulează activitatea în mod normal în Irak".

Al-Luaibi a mai spus că, deşi violenţele din Irak au determinat unele companii precum BP Plc şi "Exxon Mobil" Corp. să-şi evacueze lucrătorii din această ţară, există semne prea puţine până în prezent că producţia de ţiţei este afectată. Potrivit Bloomberg, exporturile de petrol din Irak se vor apropia de un nivel record luna viitoare.

Cotaţia petrolului de Brent, care era de circa 113 dolari barilul în prima parte a zilei de vineri, la bursa londoneză, a pierdut peste 1% faţă de nivelul maxim al ultimelor nouă luni, atins la data de 19 iunie. În opinia analiştilor "Danske Bank" A/S, cotaţia ţiţeiului Brent ar putea să revină la 110 dolari/baril "în viitorul apropiat", dacă violenţele din Irak nu întrerup producţia.

Conform ministrului Abdul Kareem al-Luaibi, exporturile de petrol din Irak au fost, în medie, de 2,5 milioane de barili pe zi în luna iunie. Oficialul nu a menţionat, însă, care va fi nivelul acestora în iulie.

Irakul este al doilea producător major, după Arabia Saudită, din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Sudul ţării a realizat peste 85% din producţia de 3,1 milioane de barili pe zi obţinută de această ţară în aprilie, respectiv 100% din cantitatea de 2,5 milioane de barili destinată exportului.

Luna aceasta, OPEC, care asigură aproape 40% din ţiţeiul mondial, a decis să-şi menţină ţinta de producţie la 30 de milioane de barili/zi. OPEC estimează că cererea pentru petrolul său va fi de 30,4 milioane de barili pe zi în următoarele şase luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb