"Iranul a jucat un rol important în dezvoltarea capacităţilor militare ale Hamas"

ANCUŢA STANCIU, ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2012

Excelenţa Sa, domnul Dan Ben-Eliezer

Excelenţa Sa, domnul Dan Ben-Eliezer

"Turcia trebuie să realizeze că singura ţară stabilă, democratică din furtunosul Orient Mijlociu şi un aliat pe care se poate baza este Israelul"

Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului în România

Reporter: Excelenţă, cum comentaţi acordul de încetare a focului dintre Israel şi Hamas?

Dan Ben-Eliezer: Pe data de 21 noiembrie, Israelul a acceptat să dea o şansă unui acord de încetare a focului cu Hamas şi cu toate facţiunile palestiniene care au lansat rachete. Acest lucru a permis calmarea situaţiei înainte ca utilizarea mai intensă a forţei să devină necesară, permiţându-le astfel cetăţenilor Israelului să se întoarcă la viaţa lor normală.

În cele două săptămâni care au trecut de la începerea celei mai recente agresiuni asupra cetăţenilor israelieni, peste 1300 de rachete şi obuze de mortier au fost lansate din Fâşia Gaza, ucigând şi rănind oameni nevinovaţi. Deşi rezidenţii comunităţilor din apropierea graniţei Gaza au avut de îndurat atacuri de acest fel în mod zilnic timp de ani de zile, pe măsură ce activităţile teroriste s-au intensificat, rachetele au lovit şi Ierusalimul, Tel Aviv-ul şi alte regiuni centrale ale ţării noastre.

Israelul a decis să lanseze Operaţiunea "Stâlpul de Apărare" deoarece nu mai putea permite ca populaţia sa să se afle în permanenţă sub ameninţare. Dar Israelul a arătat, încă o dată, că preferă calea diplomatică pentru a rezolva conflictele şi speră că de data aceasta acordul va fi unul sustenabil.

Pe baza acestei înţelegeri, conduse de Egipt, care a determinat încheierea acordului de încetare a focului, se vor putea dis-cuta pe viitor - nu în mod direct - alte probleme ridicate de ambele părţi.

Israelul va respecta acordul de încetare a focului, dar îşi rezervă dreptul de a se apăra în cazul încălcării lui de către organizaţiile teroriste.

Reporter: Guvernul israelian a cerut ca toate atacurile lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului să fie oprite pe o perioadă lungă de timp. S-a angajat Hamas să impună un control mai strict asupra tuturor grupărilor militare din Fâşia Gaza?

Dan Ben-Eliezer: Israelul s-a retras complet din Fâşia Gaza în 2005, pentru a permite înaintarea în procesul de pace. Totuşi, în ciuda îndepărtării tuturor bazelor sale militare şi a comunităţilor civile, Hamas a continuat să atace Israelul, demonstrând că nu luptă contra/împotriva prezenţei Israelului în Gaza, ci împotriva existenţei Israelului însăşi.

La momentul când Israelul a părăsit Fâşia Gaza, speram şi credeam că palestinienii vorprelua infrastructurile care le fuseseră lăsate şi că vor transforma Gaza într-o poveste de succes a Orientului Mijlociu. Ar fi putut folosi această ocazie pentru a demons-tra lumii că au voinţa şi capacitatea de a construi un stat democratic, iubitor de pace, dar, în loc de acest lucru, Hamas a preluat puterea prin forţă şi a continuat să afirme că nu va înceta niciodată rezistenţa armată până când "entitatea zionistă" nu va fi complet eradicată.

Au existat acorduri de încetare a focului în trecut, care au fost încălcate, şi agresiunea asupra Israelului a fost reluată. Hamas controlează Fâşia Gaza şi acordul de încetare a focului care a fost încheiat pe data 21 noiembrie presupune faptul că nu numai Hamas, ci toate celelalte facţiuni militante din Gaza vor înceta agresiunea asupra Israelului.

Reporter: O altă cerere a guvernului israelian a fost ca traficul de arme de la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt să înceteze. A fost Hamas de acord cu acest lucru? A promis guvernul egiptean să impună controale mai stricte la frontiera cu Fâşia Gaza?

Dan Ben-Eliezer: Iranul este principala sursă de trafic de arme în Fâşia Gaza.

Iranul a jucat un rol important în dezvoltarea capacităţilor militare ale Hamas, oferindu-le arme de înaltă calitate care au fost folosite împotriva cetăţenilor israelieni. În plus, Iranul a sprijinit organizaţiile teroriste care operau în Fâşia Gaza asigurând pregătirea agenţilor lor cu Forţa Quds a Gărzilor Revoluţionare Islamice, oferindu-le ajutor financiar, şi ajutându-i cu know-how pentru a le permite să producă arme la faţa locului. Iranienii s-au concentrat în primul rând pe extinderea şi îmbunătăţirea arsenalului de rachete, care include rachete Fajr-5 cu o rază lungă de acţiune de 75 km, capabile să atingă regiunea Tel Aviv-ului.

În ceea ce priveşte Egiptul, acesta a călăuzit acordul de încetare a focului cu Hamas şi cu celelalte facţiuni palestiniene. Drept urmare, Israelul se aşteaptă ca guvernul Egiptului să se ocupe de stoparea traficului de arme de la frontiera lui cu Fâşia Gaza.

Reporter: Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, recent, că Israelul este un stat terorist şi l-a acuzat de purificare etnică. Care este relaţia dintre Israel şi Turcia şi cum comentaţi declaraţiile primului-ministru?

Dan Ben-Eliezer: Cunoaştem comentariile făcute de premierul turc Erdogan despre Israel. Turcia este un jucător foarte important în regiune şi regretăm deteriorarea actuală a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Sperăm că, la un moment dat, relaţiile dintre cele două ţări vor fi reabilitate.

Dar Turcia trebuie, de asemenea, să realizeze că singura ţară stabilă, democratică din furtunosul Orient Mijlociu şi un aliat pe care se poate baza este Israelul. Mai mult, prin reabilitarea relaţiilor noastre, Turcia ar putea chiar să joace un rol cheie în încurajarea procesului de pace în regiune.

Reporter: Sute de palestinieni din Fâşia Gaza, care au sărbătorit acordul de încetare a focului, îl consideră un succes al forţelor militante. Care este părerea dumneavoastră în această privinţă?

Dan Ben-Eliezer: Este posibil ca pales-tinienii din Fâşia Gaza să fi sărbătorit acordul de încetare a focului. De asemenea, după autobuzul cu bombă din centrul Tel Aviv-ului (21 noiembrie), atunci când numeroase ţări, inclusiv România, au condamnat atacul şi şi-au exprimat simpatia pentru israelienii care au fost răniţi, membrii Hamas şi ai celorlalte organizaţii teroriste sărbătoreau şi împărţeau prăjituri.

Este regretabil să vedem că oamenii din Gaza sărbătoreau moartea şi rănirea unor civili nevinovaţi, dar, din nefericire, aceasta este realitatea noastră. Aceasta este "cultura" cu care Israelul se confruntă în imediata sa vecinătate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Ministrul israelian al Apărării a demisionat

Ministrul de Apărare al Israelului, Ehud Barak, a anunţat, ieri, că se va retrage din viaţa politică. Fostul premier, care este şi cel mai decorat militar al ţării, a declarat că îşi va păstra funcţia actuală până la formarea unui nou guvern, în urma alegerilor programate pentru data de 22 ianuarie 2013. "Nu am luat această decizie fără ezitare, dar am luat-o cu toată inima", a afirmat domnia sa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ehud Barak a evitat să răspundă la întrebarea dacă ar accepta să ocupe un fotoliu ministerial în următorul guvern, lăsând deschisă posibilitatea să mai exercite un rol în politica israeliană. Deşi majoritatea miniştrilor ocupă fotolii de parlamentari, aceasta nu reprezintă o condiţie pentru a face parte din guvern, iar numiri ale unor persoane care nu sunt membre ale parlamentului au mai avut loc în trecut.

Domnia sa a mai declarat că simte că şi-a epuizat activitatea politică, care nu a reprezentat niciodată un obiect al dorinţei sale. "Exis-tă multe moduri în care îmi pot servi ţara, nu doar prin intermediul politicii", a precizat fostul premier.

Ehud Barak a luat decizia, deşi sondajele arătau că partidul său, Partidul Independenţei, a crescut în preferinţele alegătorilor, în urma campaniei din Fâşia Gaza, potrivit Associated Press. Înaintea campaniei, însă, sondajele indicau că susţinerea acestuia este insuficientă pentru a trimite măcar un membru al său în parlament.

Posibili înlocuitori ai lui Ehud Barak sunt vicepremiearul Moshe Yaalon şi Shaul Mofaz, fost ministrul al apărării, în prezent preşedintele Partidului Kadima, care este membru al opoziţiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb