Iranul a sechestrat o navă comercială în apele internaţionale din Golful Persic, acuză SUA

S.B.
Internaţional / 7 iulie 2023

Iranul a sechestrat o navă comercială în apele internaţionale din Golful Persic, acuză SUA

Iranul a confiscat joi o navă comercială în apele internaţionale din Golful Persic, potrivit Marinei americane, care afirmase cu o zi înainte că a împiedicat forţele iraniene să captureze două petroliere în largul coastelor Omanului, informează news.ro.

"Corpul Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii Islamice) a capturat cu forţa o navă comercială probabil implicată în activităţi de contrabandă şi care tranzita Golful (...), în apele internaţionale", a anunţat Flota a 5-a americană, cu baza în Bahrain.

Agenţia de ştiri Fars din Iran a anunţat, vineri, că Gărzile Revoluţionare iraniene au confiscat un petrolier care transporta 900 de tone de "combustibil de contrabandă" şi i-a reţinut pe cei 12 membri ai echipajului, în baza unui ordin judecătoresc, dar nu a dat alte detalii, relatează Reuters.

Iranul, care are unele dintre cele mai ieftine preţuri la combustibil din lume datorită subvenţiilor mari şi a prăbuşirii valorii monedei sale naţionale, luptă împotriva contrabandei galopante cu combustibil către ţările vecine.

După ce a monitorizat "îndeaproape" situaţia, Marina americană a decis că "circumstanţele acestui incident nu justifică alte acţiuni", potrivit comunicatului. Flota a 5-a nu a oferit detalii despre locul exact al incidentului, despre pavilionul navei sau dacă aceasta se afla încă în mâinile iranienilor.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat joi că are cunoştinţă despre o tentativă de capturare de către forţele iraniene a unui mic petrolier sub pavilion tanzanian, la aproximativ 59 de mile nautice la nord-est de oraşul-port Dammam din Arabia Saudită.

Miercuri, Comandamentul Central al Forţelor Navale ale SUA (Navcent) a declarat că nava USS McFaul a răspuns la un apel de ajutor de pe Richmond Voyager, asupra căreia forţele iraniene au deschis focul de mai multe ori, fără a provoca victime. Iranul şi-a justificat joi intervenţia, afirmând că forţele sale au încercat să intercepteze un petrolier pe care l-a acuzat că s-a ciocnit cu o navă iraniană în Golful Oman.

Navcent a anunţat, de asemenea, miercuri, că s-a opus confiscării de către Iran a unui alt petrolier, TRF Moss, sub pavilionul Insulelor Marshall, în apele internaţionale din Golful Oman. Joi, Iranul nu a făcut nicio referire la această navă. Comunicatul iranian nu a menţionat nici intervenţia Marinei americane, care, potrivit comandamentului său, a dus la plecarea navei iraniene.

Incidentele s-au înmulţit în apele Golfului, o zonă maritimă crucială pentru transportul mondial de petrol, de când, în 2018, Statele Unite s-au retras din acordul internaţional menit să limiteze programul nuclear iranian, reintroducând sancţiuni împotriva Republicii Islamice care vizează în special sectorul său petrolier. La sfârşitul lunii aprilie, armata iraniană a confiscat un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall cu destinaţia Statele Unite, în Golful Oman, apoi a confiscat un petrolier sub pavilion Panama care tranzita Strâmtoarea Ormuz, o săptămână mai târziu. Statele Unite critică în mod regulat acţiunile Teheranului în această zonă maritimă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb