Irlanda, stat membru din 1973, a preluat Preşedinţia Uniunii Europene pentru a şasea oară. Cu această ocazie, Braian McElduff, însărcinatul cu Afaceri al Irlandei la Bucureşti, a prezentat priorităţile preşidinţiei pentru perioada ianuarie-iunie 2004.
Însărcinatul cu afaceri a sub-liniat angajamentul Irlandei de a continua şi accelera negocierile atît cu România şi Bulgaria, cît şi cu Turcia şi Croaţia. Deşi multe din capitolele deschise negocierii sînt dificile, Irlanda va fi în contact cu Guvernul României şi Comisia Europeană pentru rezolvarea dificultăţilor, în special din domeniile agriculturii, justiţiei, competiţiei sau administraţiei, a subliniat domnul Braian McElduff.
Problema numărului de voturi este o prioritate a Preşedinţiei Europene. Credem că voinţă politică există, iar Preşedinţia Irlandei va accepta orice compromis rezonabil, a precizat însărcinatul cu Afaceri.
O altă prioritate a Preşedinţiei Irlandeze o reprezintă "Agenda Lisabona" - program care îşi propune să facă din Uniunea Europeană în 2010 cea mai dinamică economie. Astfel, Irlanda doreşte să revitalizeze "Agenda Lisabona" prin explorarea unor domenii precum reformele structurale, investiţiile în capital uman şi dezvoltarea tehnologiilor ecologice.
Pentru a reafirma importanţa relaţiilor transatlantice, Irlanda va organiza întîlniri la nivel înalt cu Statele Unite ale Americii şi Canada.
Extinderea Uniunii Europene de la 15 la 25 de state membre va fi sărbătorită la Dublin, pe 1 mai, eveniment la care sînt invitaţi atît reprezentanţii statelor membre, cît şi cei ai României, Bulgariei şi Turciei.