Isărescu, BNR: "Economia este uşor dezechilibrată"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iunie 2017

Isărescu, BNR: "Economia este uşor dezechilibrată"

"Există potenţial de creditare, dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii"

Economia noastră este uşor dezechilibrată, iar prin stimularea consumului finanţăm locuri de muncă în exterior, este de părere guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă organizată de BNR şi Banca Europeană de Investiţii (BEI): "Riscul finanţării excesive, la care, teoretic, trebuie să fim atenţi, este acum scăzut pentru România, dar avem alt risc - acela ca investiţiile să nu fie finanţate, din mai multe considerente: atmosferă proastă, neîncredere. Ori, dacă nu vom finanţa investiţiile, ele nu au cum să crească şi nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru evident. Dezechilibrul se vede în faptul că, de mai bine de doi ani, importurile cresc sistematic mai repede decât exporturile. Deci, e clar că economia este uşor dezechilibrată. Prin stimularea excesivă a consumului finanţăm, de fapt, locuri de muncă în exterior. Hai să le finanţăm pe cele din interior, să finanţăm investiţiile şi crearea de locuri de muncă".

În opinia oficialului BNR, există un potenţial de creditare dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii. Mugur Isărescu a subliniat că, dacă băncile vor fi în continuare blamate pentru "comportamente trecute", ne vom "adânci într-o mocirlă a vinovăţiilor".

Guvernatorul BNR a menţionat: "Acum economisim mai mult decât investim. Suntem în dezechilibru major. Ce o să facem, devenim exportatori de capital noi, românii?".

Băncile trebuie să fie mai eficiente în acordarea creditelor, conform spuselor lui Mugur Isărescu, care a subliniat că există multe firme cu potenţial, care ar avea capacitatea să obţină credite pentru investiţii în condiţii sustenabile, dar care se confruntă cu probleme mai vechi sau cu un management deficitar.

Guvernatorul BNR consideră că sistemul bancar si economia reală trebuie să-şi unească forţele pentru creşterea gradului de intermediere financiară, aflat în prezent la 29%, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană (UE). Domnia sa a atras atenţia că băncile mai au multe de făcut ca să recâştige încrederea clienţilor, să crească eficienţa angajaţilor, iar aceştia să se apropie de client astfel încât să îi ofere soluţiile potrivite..

"Băncile trebuie să priceapă care sunt problemele clienţilor, să caute soluţii reale. În credit nu funcţionează o singură regulă pentru toţi clienţii. Adaptarea şi flexiblitatea nu intră în conflict cu prudenţa", a declarat Mugur Isărescu.

"Adoptarea euro va consfinţi faptul că economia românească se va alinia la standardele economiilor europene"

Adoptarea euro va consfinţi faptul că economia noastră se va alinia la standardele economiilor europene în mare măsură, potrivit domnului Isărescu. În opinia sa, România nu are nici alternativă legală, nici economică la adoptarea monedei unice.

"Adoptarea euro va consfinţi şi faptul că economia românească se va alinia la standardele economiilor europene în mare măsură. Desigur, Europa se redefineşte, dar ne redefinim şi noi odată cu Europa. Trebuie să facem acest lucru şi o spunem cu claritate că suntem parte a acestui proces de construcţie şi redefinire, de reformă la nivel european. Nu avem alternativă nici legală şi, spun eu, nici economică, la procesul de aderare la moneda unică", a subliniat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, oficialul BNR a spus că leul nu se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind "acolo unde trebuie".

Domnia sa a menţionat: "Nu suntem noi, românii, un caz unic şi nici nu trebuie să mai credem ba că suntem o ţară cu inflaţie care nu se putea rezolva, ba că leul se va deprecia continuu. Uitaţi că am avut inflaţie negativă chiar dacă a fost determinată de unele politici fiscale. Inflaţia este scăzută. Leul nu se depreciază. Este acolo unde trebuie. Cred că am scăpat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului şi suntem o ţară normală, europeană, să spunem aşa".

Mugur Isărescu: "Nu pledăm pentru creşterea creditării doar ca să avem creditare mai mare. Aşa nu facem nimic decât să pregătim o nouă criză. Când creditul finanţează investiţii eficiente, el contribuie la creşterea producţiei potenţiale".

BNR: "Climatul politic şi cadrul de reglementare reprezintă principalele obstacole pe termen scurt la adresa realizării investiţiilor, iar nivelurile productivităţii sunt mult inferioare mediei UE".

BNR: "Conform unui sondaj realizat de BEI, aproape trei sferturi dintre respondenţi consideră că au efectuat un volum corespunzător de investiţii în ultimii trei ani. Pe de altă parte, ponderea firmelor care consideră că au investit prea puţin este mai ridicată în România comparativ cu alte ţări din UE. Concluziile sondajului indică faptul că firmele cu un volum prea scăzut de investiţii apreciază că au un stoc de capital de calitate inferioară - semnalând implicit întârzieri în realizarea investiţiilor. Pe ansamblu, companiile româneşti percep, de asemenea, calitatea stocului lor de capital ca fiind inferioară celei corespunzătoare companiilor din alte state membre UE.

Firmele din România investesc preponderent în active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind direcţionat către cercetare şi dezvoltare şi către pregătirea profesională a salariaţilor. Perspectivele privind investiţiile în România sunt mixte, iar nivelurile productivităţii firmelor din România se menţin net inferioare mediei UE, conform BEI".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Numai vorbe spune guvernatorul,,,,,am incercat sa renegociez contractul cu CEB,nu accepta nici o negociere,mai mult imi spune ca banca a dat imprumut dupa manualele BNR.....''''NEGOCIEREA CU BANCILE ESTE O ILUZIE'''''

    Dupa cate am inteles eu, Isarescu se referea in special la firme când spunea despre "clientii bancilor". Firmele sunt clientii importanti, si pentru banci si pentru economie in general, fiindca ele folosesc împrumuturile pentru a produce, pentru a inmulti banii imprumutati, ele creaza locuri de munca, platesc impozite mai mari etc.

    Noi persoanele fizice vom fi întotdeauna mai putin importanti si pentru banci, si pentru firmele care ne furnizeaza utilitati... pentru toata lumea. 

    Nu putem negocia cu bancile, dar nici cu furnizorii de energie electrica sau gaz, pe când firmele care au consumuri mari pot negocia si platesc mai putin pe unitate.

    Daca unii nu inteleg de ce este normal ca cei care cumpara mai mult sa plateasca mai putin pe unitate, pentru ca exista si costuri fixe, este problema lor, dar asa va fi întotdeauna intr-o economie de piata. 

    1. Persoanele fizice sunt foarte importante pentru banci, odata prinse in capcana creditarii, nu mai au nici-o sansa sa mai scape si daca i se mareste rata de trei ori. Legislatia executarilor silite actuala este extrem de favorabila bancherilor si recuperatorilor. In asemenea conditii cine se mai apropie de banci.

    "Adoptarea euro va consfinţi faptul că economia noastră se va alinia la standardele economiilor europene"

    Probabil asta au spus și grecii de s-au aliniat să predea toate activele statului și să împrumute trimestrial cu câte 7 miliarde euro pentru plata ratelor. :)) 

    1. nu numai trecerea la euro a fost cauza. sa nu uitam de contributia politicului la mascarea deficitului urias pe care il aveau

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb