ISĂRESCU, RĂSPUNZÂND DACĂ MAI IA UN NOU MANDAT: "Nu mai pot, am 70 de ani"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2018

"Nu mai pot, am 70 de ani"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că nu mai poate, pentru că are 70 de ani, răspunzând întrebării dacă, din mai anul viitor, când îi expiră mandatul, va mai rămâne la Banca Naţională a Ro­mâniei.

"Păi...nu mai pot, am 70 de ani", a fost răspunsul exact al şefului Băncii Centrale, care a continuat: "Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii. (...) Credibilitatea este instrumentul principal cu care lucrăm. (...) Nu e vorba de o instituţie cu un şef. În primul rând că nu e condusă numai de mine, ci de un întreg Consiliu de Administraţie. (...) Nu contează numai Guvernatorul Băncii Naţionale, contează această instituţie. Întrebarea pe care aţi pus-o - ce fac eu la 70 de ani - aproape că nu are valoare. (...) Ţin foarte mult la credibilitatea acestei instituţii".

Plecarea lui Mugur Isărescu din fruntea BNR nu este un subiect nou, ci o întrebare care circulă în opinia publică de mai mulţi ani de zile. În tot acest timp au apărut diverse informaţii legate de încheierea ultimului mandat al lui Isărescu în funcţia de Guvernator al BNR.

În urmă cu un an, surse din piaţa financiar-bancară, citate de Economica.net, spuneau că Mugur Isărescu a început deja reorganizarea direcţiilor din bancă.

Acestea afirmau că puterile politice în negocieri cu guvernatorul BNR au căzut de acord asupra faptului că mandatul care se încheie în 2019, când Mugur Isărescu va avea 70 de ani, nu va fi reînnoit.

În septembrie 2015 presa scria că zvonurile potrivit cărora Mugur Isărescu urmează să plece din fruntea BNR circulă tot mai des printre angajaţii instituţiei.

Isărescu amintea, încă din 2013, că profesioniştii din generaţia lui se pensionează rând pe rând, şeful băncii centrale pledând pentru un schimb de ştafetă: "Generaţia mea se apropie de pensionare, mă despart de foşti colegi. Uneori, nu neapărat cu lacrimi în ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în '90, se pensionează rând pe rând şi trebuie să facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere".

În 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, pentru o perioadă de cinci ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a îndeplinit condiţiile de pensionare încă din vara anului 2014, potrivit propriilor declaraţii: "Conform codului muncii, din 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 de ani şi zece luni, am îndeplinit condiţiile cumulative de lucru şi stagiul de pensionare, dar contractul meu de muncă cu BNR a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în funcţia de Guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de Pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensie şi nu s-a cumulat pensia cu salariul. Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos, să nu încasez şi pensie atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plată după depunerea acestui dosar, conform articolului 103 al Legii pensiilor 263/2010 şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului".

Isărescu a încasat, însă, o primă de pensionare, acest lucru producând dis­cuţii aprinse în opinia publică, ce a protestat împotriva faptului că şeful Băncii Centrale a încasat o astfel de primă fără să iasă la pensie.

În luna septembrie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat că, în 2015, Mugur Isăres­cu a încasat peste jumătate din indemnizaţia de pensionare, care are un cuantum total de 12 salarii nete lunare (adică aproximativ 114.000 euro).

Isărescu este Guvernatorul BNR din 4 septembrie 1990, cu întrerupere de un an (decembrie 1999 - decembrie 2000), când a fost detaşat prim-minis­tru.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. I-auzi, moise, se elibereaza un post. Pare ca te califici pe fisa postului: camatar esti, agramat esti, slugoi esti... Aplica!

    1. ca daca nu ii cade cu tronc poate sa aiba si doctoratul in Arte frumoase la Sorbona sii nu ajunge Guvernator. Suplimentar trebuie sa militeze pentru Unirea cu Republica Moldova.

    Ceașcă a predat ștafeta la Niku?

    Este bine acolo altfel nu stătea. 

    Bucuria lui Isar. Sa vedem in cine mai da la anu.

    1. Tot Isărescu va fi. Se dorește rugat să mai stea că ca el nu mai găsim.

      Dacă preferă să plece înseamnă că ceea ce va veni, la anu, cum zice propagandiștii, e un picuț mai nașpa, la nivel global. 

      daca inaltimea sa n-a avut ocazia temporala si spatiala din 2007 pana in 2017 sa aprobe modelele avansate de risque de credit oare care ar fi zevzequ sa preia comanda si sa fie intrebat a doua zi ce a pritocit in deceniu. Raportul EGB e fantastic in aceasta privinta si anume penalieaza Erste Group datorita neimplementarii modelelor la calculul capitalului adecvat.

      Riscul operational se dovedeste a fi calcaiul lui Ahile. Nu este banca romaneasca in stare sa-si respecte angajamentul de la autorizare: secretul profesional bancar. Incalcarea fara nicio jena a secretului bancar (creatorul INCREDERII) a permis proliferarea unei activitati ilegale:RECUPERAREA DE CREANTE BANCARE de catre societati cu raspundere limitata la 500 mii lei. Asta in conditiile in care o simpla executare silita (ilegala) a unui credit mediu de 50 mii CHF, EURO sau USD reprezinta aproape jumatate din capitalul social al recuperatorului.

      Riscul operational este buboiul. Ajunge sa mingaie cineva pielea subtiata de atat puroi adunat sub ea... 

    Dupa ce a facut muci credibilitatea BNR, isi mai pune acum problema sa nu scada acea credibilitate, compromisa demult, nu de ieri de azi. Tupeu de infractor legal.

    1. Lasa in urma:

      - o problema privind inflatia si nivelul real al cursului de schimb.  

      - care este inflatia reala si ce se va intampla cu paritatea RON/EUR in caz de trecere la EUR ? (politicienii au prins gustul trecerii la eur). Ne vom trezi cumva ca in toata aceasta perioada cursul a fost calculat gresit sau vom da vina pe faptul ca economia nu este la nivel corespunzator ? 

      - o institutie ce trebuie restructurata. Umbla tot felul de vorbe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb