Războiul dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern a fost unul mai degrabă mediatic, iar cele două părţi nu "s-au luat niciodată de păr", a afirmat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de news.ro.
Precizând că armonizarea politicilor Guvernului cu cele ale BNR reprezintă un proces complex, Mugur Isărescu a menţionat că discuţiile dintre BNR şi Executiv sunt normale: "Dânşii spun ce vrea votul popular, noi spunem ce vrea economia. Credeţi că e aşa uşor să împaci aceste lucruri? (...) Noi lucrăm cu pieţele, dânşii lucrează mai mult cu sondajele de opinie".
Şeful băncii centrale a precizat că, în aproape 28 de ani de când conduce BNR, au existat momente şi mai dificile în ceea ce priveşte armonizarea politicilor dintre cele două instituţii.
În cadrul discuţiilor de joi seara care a avut loc între conducerea BNR, premierul Viorica Dăncilă şi şeful PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, au fost vizate problemele ridicate în scrisorile care au fost transmise între cele două instituţii, conform Guvernatorului Mugur Isărescu.
Domnia sa a precizat, ieri: "Noi am discutat cam ce a fost în scrisoare - şi acum aveţi scrisorile. Nu pot să mă exprim aşa, fiecare înţelege ce vrea din scrisori. E bine să înţeleagă ceea ce e trecut în scrisori. E bine să înţeleagă în adâncime că problemele economice nu sunt deloc simple şi nu constau într-o negociere: ia asta că îţi dau cealaltă, cum văd că obsesiv tot se pronunţă un individ. Problemele economice sunt foarte complicate. Nu uitaţi, economia este ştiinţa în care, în acelaşi an, s-a luat premiu Nobel pentru economie de către doi tipi, care au spus lucruri total deosebite. Aşa e economia, pentru că ea acţionează prin comportamentul oamenilor. E mai complicată. Eu am aproape 70 de ani şi nu pot să spun că ştiu economie în totalitate. Văd că alţii se dau mari economişti. Deci, a fost o discuţie serioasă. Fondul discuţiilor a fost legat de problemele ridicate în cele două scrisori. Adică problemele ridicate, opiniile de acolo. Sunt probleme grele".
Amintim că, recent, Liviu Dragnea i-a trimis o scrisoare de zece pagini Guvernatorului BNR pe teme macro-economice, la care Mugur Isărescu i-a răspuns într-un document care se întinde pe 13 pagini.
ISĂRESCU:
"Cei care fac judecăţi de tipul «vor creşte dobânzile ca să ajungă la rata inflaţiei» greşesc"
Cei care fac judecăţi de tipul "vor creşte dobânzile în România pentru că trebuie să ajungă la rata inflaţiei" greşesc, consideră Mugur Isărescu, spunând că se va păstra un ecart între dobânzi şi rata inflaţiei.
Isărescu a menţionat: "Epoca - că a fost o epocă, aproape zece ani - a dobânzilor foarte scăzute şi real negative a trecut. Normalizarea, în sensul că se va ajunge la dobânzi pozitive, este un proces pe care nu-l putem contura în viitor, dar datorită faptului că în Europa sunt încă dobânzi real negative şi la noi rata dobânzii este sub rata inflaţiei. În consecinţă, cei care fac judecăţi de tipul «vor creşte dobânzile în România pentru că trebuie să ajungă la rata inflaţiei» greşesc, întrucât vom păstra şi noi un ecart, nu ştiu dacă va fi ca în Europa, pieţele ne vor spune. Acolo sunt cam de două procente între rata inflaţiei şi dobânzi. Nu ştiu dacă în România (n.r. ecartul) va fi tot de două procente. (...) Ce aş vrea eu - nu am împuternicirea Consiliului, dar sunt guvernatorul Băncii Naţionale - să se întâmple nu înseamnă că se va întâmpla. Aş vrea ca această curbă a inflaţiei să vină în jos, curba dobânzilor să nu fie foarte ascendentă şi cândva să se întâlnească la un nivel care să fie foarte apropiat de ce va fi în Europa".