Israelul a administrat cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19 pentru 50% din populaţia sa, iar 35% dintre locuitorii din această ţară au primit deja ambele doze, a anunţat vineri ministrul israelian al Sănătăţii, Yuli Edelstein, informează Reuters, citat de Agerpres.
Aproximativ 4,7 milioane de israelieni au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 după lansarea campaniei naţionale de vaccinare, în decembrie, precizează DPA. Circa 3,3 milioane de rezidenţi au fost inoculaţi deja cu ambele doze ale vaccinului.
Israelul consideră că şi palestinienii din Ierusalimul de Est, care au fost incluşi în campania naţională de vaccinare, demarată pe 19 decembrie, fac parte din populaţia sa de 9,3 milioane de locuitori. În schimb, palestinienii din Cisiordania şi din Fâşia Gaza nu participă la campania israeliană de vaccinare.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu doreşte ca toţi cetăţenii israelieni cu vârste de peste 16 ani - reprezentând 6,2 milioane de rezidenţi - să fie vaccinaţi până la sfârşitul lunii martie, când va candida pentru a fi reales în această funcţie. El spune că o astfel de reuşită va permite economiei israeliene să se redeschidă în epoca post-pandemie, începând din luna aprilie.
Totodată, Israelul este o ţară cu o populaţie tânără, iar 30% dintre locuitorii săi au vârste mai mici de 16 ani, alcătuind un grup care nu este autorizat să primească vaccinurile actuale, relatează DPA.
Potrivit Reuters, reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii s-au declarat îngrijoraţi în legătură cu prezenţa în scădere a cetăţenilor israelieni în centrele de vaccinare, unde este administrat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.
Pentru a contracara acest efect, autorităţile israeliene au limitat accesul în anumite spaţii de recreere, care au fost redeschise doar pentru persoanele ce prezintă un "paşaport verde", vizibil pe o aplicaţie care atestă faptul că acele persoane au fost vaccinate împotriva maladiei COVID-19.